Stiri de ultima ora

A încetat din viață un laureat al premiului Nobel

A încetat din viață un laureat al premiului Nobel
Stiinta-sanatate
Irwin Rose a împărţit premiul Nobel pentru Chimie, în 2004, cu Aaron Ciechanover și Avram Hershko, de la Institutul Tehnologic din Israel, pentru cercetarea modului în care celulele descompun și elimină proteinele vechi și deteriorate în cazul plantelor și animalelor.

Erorile produse în mecanismul de descompunere a acestor proteine la nivel celular pot duce la maladii precum cancerul cervical sau fibroza chistică, conform comunicatului din partea Academiei Regale suedeze de Științe, care a însoțit Premiul Nobel.

Descoperirile cu privire la mecanismul "sărutului morții" din organismul celular s-au dovedit revoluționare, au transformat domeniul biologiei celulare și au oferit o nouă înțelegere a activității moleculare din tumorile maligne și din alte maladii, se menţionează într-un necrolog al Universitîţii California din Irvine.

În 1997, Rose a acceptat o poziție de cercetător în Departamentul de Fiziologie și Biofizică al Universității California. Irwin Rose a murit în somn, la Deerfield, Massachusetts, unde și-a continuat munca de cercetare în ultima parte a carierei.

Născut la Brooklyn, New York, în 1926, Rose a obținut doctoratul la Universitatea din Chicago în 1952.
www.realitatea.net

Articole similare :
comments powered by Disqus