Stiri de ultima ora

A fost descoperită cea mai mică gaură neagră din galaxie. Cum a fost numită

A fost descoperită cea mai mică gaură neagră din galaxie. Cum a fost numită
Stiinta-sanatate
Oamenii de ştiinţă au descoperit ceea ce ar putea fi cea mai mică gaură neagră din Calea Lactee. Astronomii susţin că are aproximativ 3 mase solare şi face parte dintr-un sistem binar, denumit V723 Mon, alături de o stea gigantică roşie.

"Am poreclit această gaură neagră Unicornul în parte pentru că sistemul V723 Mon se află în constelaţia Monoceros - care se traduce prin unicorn (sau licorn) dar şi pentru că este un sistem foarte deosebit atât în ceea ce priveşte masa găurii negre şi apropierea sa de Terra, conform lui Tharindu Jayasinghe, de la Ohio State University, coordonatorului acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Cele mai mici găuri negre, categoria din care face parte şi "Unicornul", sunt numite şi găuri negre de masă stelară şi s-au format în urma colapsului gravitaţional al unei singure stele.

Cele mai mari sunt aşa-numitele găuri negre supermasive, aşa cum este Sagittarius A, gaura neagră aflată în centrul Căii Lactee, la o distanţă de aproximativ 26.000 de ani lumină de Soare şi care are aproximativ 4 milioane de mase solare.

De asemenea, există şi o clasă de găuri negre de masă intermediară. 

"Este clar că natura produce găuri negre cu o mare varietate de mase. Însă o gaură neagră de doar trei mase solare este o surpriză. Nu există modele prea bune cu privire la modul de apariţie al acestor găuri negre, însă sunt convins că de acum înainte oamenii de ştiinţă se vor ocupa mai mult de acest lucru", a comentat şi co-autorul studiului, profesorul Kris Stanek de la aceeaşi universitate.

Unicornul este pur şi simplu una dintre cele mai mici găuri negre care pot exista", a precizat Jayasinghe.

Puternica sa gravitaţie alterează forma stelei sale companion într-un fenomen cunoscut drept distorsiune mareică, făcând ca această stea să aibă mai degrabă o formă alungită decât sferică şi modificând traiectoria luminii provenite de la această stea. Aceste interacţiuni au făcut posibilă descoperirea găurii negre.

Spre deosebire de alte găuri negre care au stele pe orbită, în acest caz gaura neagră nu consumă materie de la steaua companion, care este de 173 de ori mai strălucitoare decât Soarele. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus