Stiri de ultima ora

VIDEO Tsunami în rugby: cum s-a născut una din cele mai mari suprize din istoria sportului

VIDEO Tsunami în rugby: cum s-a născut una din cele mai mari suprize din istoria sportului
Sport
Japonia a provocat un adevărat tsunami rugbystic, câştigând cu 34-32 partida cu Africa de Sud de la Cupa Mondială. Niponii aveau până la acest moment un singur succes la Mondiale, cu Zimbabwe.

„În rugby, povestea cu buturga mică ce răstoarnă carul mare nu mai e de actualitate. Echipele mari sunt imposibil de atins”, spunea Hari Dumitraş în studioul Adevărul Live.

Cuvintele preşedintelui federaţiei din România au fost contrazise la din a doua zi a Cupei Mondiale, când Japonia a provocat un adevărat tsunami rugbystic, câştigând cu 34-32 partida cu Africa de Sud. Niponii aveau până la acest moment un singur succes la Mondiale, cu Zimbabwe, în vreme ce sud-africanii au câştigat de două ori trofeul Webb Ellis şi ocupă locul 3 în ierarhia internaţională. În plus, echipa trimisă în teren sâmbătă de Africa de Sud a fost cea mai experimentată naţională din istorie, primul 15 având 851 de selecţii pentru naţionala Springbooks.

Cu toate acestea, Japonia, locul 13 în lume, cotă 500 la 1 la victorie, a reuşit în ceea peste ani va rămâne  în istorie ca “Miracolul de la Brighton”.  În spatele oricărui reuşite de acest tip, ieşită din comun, fantastică, există totuşi şi câteva explicaţii raţionale. 

Investiţii. Japonia va organiza peste patru ani Cupa Mondială. Niponii plănuiesc de pe acum o participare mai mult decât onorabilă pe tărâm propriu şi au lansat o serie de investiţii masive în toate zonele rugbyului. La naţionala mare, rezultatele mari au apărut în 2013, când Japonia a bătut Ţara Galilor într-un meci test, scor 23-8.

Antrenor de top.  Japonezii l-au angajat ca antrenor al naţionalei pe Eddie Jones, fostul tehnician al Australiei şi fost component al stafului Africii de Sud. “După succesul cu Africa de Sud, visul nostru este să mergem în sferturile de finală la acest Mondial. Victoria a avut un impact major în Japonia”, a declarat eroul Eddie Jones.

Jucători naturalizaţi. Eseul victorios al niponilor contra sud-africanilor a fost marcat de un rugbyst născut în Noua Zeelandă. În lot mai există încă trei rugbyşti ce provin din această ţară, căpitanul e din Fiji, iar un alt sportiv e născut în Australia.

Tenacitate. Condusă cu 32-29 de Africa de Sud, Japonia a atacat în valuri pe final de meci, forţând eseul victoriei. De două ori au avut ocazia rugbyştii din Ţara Soarelui Răsare să transforme o lovitură de penalitate, ceea ce ar fi egalat situaţia pe tabelă, dar de fiecare dată au preferat să joace la mână. După mai multe fixări, mingea ajuns în margine la aripa Karne Hesketh, care a culcat balonul în terenul de ţintă. Stadionul din Brighton tocmai asistase la una dintre cele mai mari suprize din istoria sportului.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus