Stiri de ultima ora

Săptămână fioroasă în Turul Franţei, cu şase vârfuri de peste 2.000 de metri. Bătălia finală Team Ineos vs Franţa. Planurile celor mari în bătălia pentru tricoul galben

Săptămână fioroasă în Turul Franţei, cu şase vârfuri de peste 2.000 de metri. Bătălia finală Team Ineos vs Franţa. Planurile celor mari în bătălia pentru tricoul galben
Sport
Turul Franţei are zi de pauză, aşadar un moment numai bun pentru refacerea cicliştilor după câteva zile grele în Pirinei, dar şi pentru calcule înaintea unei alte săptămâni la fel de interesante, cu traseu prin Alpi. Primii şase rutieri din clasamentul general sunt într-un interval de 2 minute şi 14 secunde.

Pentru prima dată din 2014, Team Ineos (fostă Sky) a intrat în a doua zi de pauză fără a avea tricoul galben la dispoziţie, acesta fiind în posesia lui Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step). Dar britanicii au încă două cărţi de jucat pentru ultima săptămână, Geraint Thomas şi Egan Bernal, ambii clasaţi azi în Top 5. Aşa cum susţinte cyclingnews, majoritatea echipelor şi-ar dori să fie în poziţia celor de la Team Ineos, însă pentru echipa britanică este o situaţie în care „trebuie să jongleze reactivul cu proactivul când vine vorba despre abordarea pentru restul cursei”. Evident, obiectivul este să câştige Turul Franţei şi în 2019.

Team Ineos nu are tricoul galben azi, iar explicaţia constă în faptul că echipa nu a mai arătat la fel de puternică precum în anii trecuţi. Tactica echipei era să impună un ritm foarte ridicat pe căţărări, cu care britanicii să-şi obosească serios rivalii. Strategia nu a mers însă şi în acest an, pentru că doi oameni care au dus greul în anii precedenţi, Michal Kwiatkowski şi Jonathan Castrojevo, au pierdut contactul cu pluton mult mai devreme decât s-ar fi aşteptat chiar şi liderii Team Ineos.

Thomas, Bernal &Co au intrat, aşadar, pe un teritoriu nesigur, iar unii comentatori au susţinut deja că este începutul sfârşitului pentru această echipă din Marea Britanie, care a dominat Turul Franţei în ultimii ani, conform cyclingnews.com.

Geraint Thomas: „Încă suntem într-o poziţie foarte puternică”

Francezii au început să viseze că pot câştiga Turul Franţei pentru prima dată în ultimii 33 ani, Julian Alaphilippe şi Thibaut Pinot fiiind cicliştii care au arătat cel mai bine în primele două săptămâni. Liderul clasamentului general a arătat momente de slăbiciune doar în etapa de duminică, atunci când a pierdut timp pentru prima dată, în timp ce Pinot a fost „victima” vântului în etapa a 10-a, când a şi pierdut un minut şi 40 de secunde. Dar Thomas şi Bernal au planuri mari pentru ultima săptămână. Columbianul a căpătat foarte multă încredere după ultimele două etape în căţărare, în timp ce „G” a avertizat că ”există multe căi de a câştiga Turul Franţei”.

„Situaţia este diferită în acest an şi nu trebuie să tragem numai noi atunci când şi alte echipe îşi doresc să o facă şi ele. Încă suntem într-o poziţie foarte puternică. Toată lumea are urcuşuri şi coborâşuri, dar este important felul cum te descurci în aceste situaţii. Sunt încrezător, toţi suntem în condiţie excelentă şi aştept cu nerbădare căţărările alpine mari. Am amintiri bune de acolo, din motive evidente (n.r. acolo a reuşit anul trecut să câştige timp şi să ia opţiune importantă pentru câştigarea Turului Franţei) şi aştept cu nerăbdare să ajung din nou în Alpi”, a mai spus Geraint Thomas în ziua de pauză.

Julian Alaphilippe este încă o incertitudine pentru toţi, inclusiv pentru Team Ineos, dacă francezul poate rămâne la acelaşi nivel şi în Alpi, unde vor fi trei etape care vor ajunge la peste 2.100 de metri altitudine. Managerul echipei, Dave Brailsford înclină să creadă că principalul rival rămâne Thibaut Pinot, care a făcut două etape de excepţie în Pirinei, reuşind să şi câştige pe Tourmalet. Rutierul de la Groupama FDJ a reuşit, practic, să anuleze timpul pierdut în etapa a 10-a din cauza vântului.

„Geraint a câştigat anul trecut şi ştie cum se poate într-un Tur al Franţei. A terminat foaret bine cursa de ieri. Wout Poels a fost acolo cu el, iar Egan a mers cu Pinot, ceea ce a fost fantastic. Dar când intri în Alpi la 2.000 de metri altitudine este o mare provocare. Şi tu eşti în a treia săptămână. Aici se vor face diferenţele reale în această cursă”, a susţinut Dave Brailsford.

Alaphilippe: „Sigur că tricoul galben îmi dă o putere suplimentară”

Săptămâna a treia începe cu Julian Alaphilippe în postura de lider, având un avans de un minut şi 35 de secunde faţă de Thomas. „Nu mi-aş fi imaginat niciodată că voi fi în această situaţie înaintea ultimei săptămâni”, a declarat purtătorul tricoului galben, care a ţinut să sublinieze că în acest an a fost acelaşi rutier ca şi anul trecut, care a câştigat două etape, dar şi tricoul alb cu buline roşii, rezervate celui mai bun căţărător.

Alaphilippe este văzut acum un potenţial câştigător al Turului Franţei, dar francezul nu se entuziasmează: „Nu ştiu dacă este realist, pentru că nu-mi pun întrebarea. Sunt foarte mulţumit de ceea ce am făcut până acum. În fiecare zi în care am reuşit să păstrez tricoul, a fost un bonus suplimentar. Mi-aş dori să-l păstrez cât mai mult şi am să dau totul până la sfârşit. Sigur că îmi dă o putere suplimentară. Pe măsură ce ne apropiem de Paris, sentimentul este tot mai diferit, este cu atât mai special, dar în acelaşi timp sunt şi realist. Vin nişte etape foarte dificile”

Ce îi aşteaptă pe ciclişti în ultima săptămână

Caravana Turului Franţei a ajuns la Nimes, unde marţi este programată o etapă de plat. Miercuri, rutierii vor avea în faţă o etapă vălurită, iar de joi începe spectacolul în Alpi. În prima zi, cicliştii vor avea de trecut trei vârfuri de peste 2.100 de metri, inclusiv Galibier la 2.642 de metri, aflat cu 19 km înainte de finalul etapei. Vineri, se va ajunge la Tignes la 21.13 metri, căţărarea de final a cursei, după ce pe traseu se va trece şi pe la 2.770 de metri pe  pe Col de l’Iseran.

În fine, sâmbătă, bătălia finală se va da pe Val Thorens, o căţărare istovitoare în lungime de 33,4 km şi cu rampă medie de 5,5%. Totul se va termina la o altitudine de 2.365 de metri.

Clasamentul general înainte ultimei săptămâni în Turul Franţei
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus