Stiri de ultima ora

Rugby - Turneul celor 6 naţiuni: Ţara Galilor în căutarea unui record

Rugby - Turneul celor 6 naţiuni: Ţara Galilor în căutarea unui record
Sport
Cu aproape 1 an şi jumătate înaintea Cupei Mondiale, Turneul celor 6 naţiuni la rugby 2014 constituie un examen de etapă, în care Anglia, Franţa şi Irlanda vor încerca să recapete încredere, începând de sâmbătă, în faţa solidei formaţii galeze, aflată în căutarea unui record, după ce victoria din 2013, cu Marele Şlem ca bonus, i-a adus şansa de a deveni prima naţiune care poate cuceri trofeul pentru a 3-a oară consecutiv.

Pentru această inedită ispravă, galezii contează pe un lot aproape neschimbat, faţă de celelalte 5 naţiuni, toate lansate într-o masivă înnoire de generaţie după Mondialul-2011. Situaţie rezumată de selecţionerul Franţei, Philippe Saint-Andre: "Ucenicia s-a încheiat. Acum trebuie să revenim la rezultate concrete". Iar pentru rugbyştii francezi, Turneul 2014 va trebui să fie unul al revenirii complete, după un an 2013 catastrofal, jalonat de 8 înfrângeri, 2 victorii şi o egalitate. Iar primul "Crunch" în faţa englezilor, sâmbătă, pe Stade de France, va da tonul întregului sezon.

Deşi accidentări serioase marchează aproape toate formaţiile, cea a Franţei pare cea mai lovită, lipsindu-le chiar căpitanul, Thierry Dusautoir, şi uvertura titulară a ultimelor 5 meciuri-test, Remi Tales. Consolarea, însă, poate veni dacă îşi aruncă o privire asupra istoriei recente, care artă că al treilea an de mandat al unui antrenor naţional francez este, adesea, sinonim cu victorii în Turneu (2006), chiar şi cu Marele Şlem (2002, 2010). Şi încă un avantaj: anul acesta, "Les Bleus" vor fi gazde de 3 ori (Anglia, Italia, Irlanda).

Cu accidentaţi în serie se prezintă şi Anglia, Corbisiero, Parling, Tuilagi, Foden, Yarde, Wade fiind indisponibili pentru debutul Turneului, de sâmbătă. Dar "Leii britanici" au destule resurse, în special pentru linia sa de treisferturi, cu Jack Nowell (20 de ani), Luther Burrell (26 de ani), Jonny May (23 ani) sau George Ford (20 ani). Totodată, Anglia are trei jocuri acasă şi, mai important poate, în economia competiţiei, încheie cu cea mai uşoară deplasare, în Italia.

În ce o priveşte, deţinătoarea trofeului, Ţara Galilor va debuta contra Italiei, cu un handicap major, absenţa unor jucători esenţiali, căpitanul Sam Warburton, Jonathan Davies (accidentaţi) şi Ian Evans (suspendat). În schimb, istoria le insuflă galezilor optimism, întrucât nu au pierdut niciodată pe Millennium Stadium din Cardiff în faţa La Nazionale (6 victorii şi o egalitate). Iar istoria este de partea britanicilor şi din alt punct de vedere, Ţara Galilor având cele mai multe victorii finale în Turneu - 37, total care ţine seama nu numai de componenţa actuală, de 6 naţiuni, în care galezii au 26 de succese, ci şi de ediţiile în care au fost 4 şi, respectiv, 5 naţiuni.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus