Stiri de ultima ora

"Rechinul" Nibali a "confiscat" Turul Franţei, dar Vuelta se anunţă a fi o competiţie de pus în ramă. Distribuţie de 5 stele pentru Turul Spaniei

Rechinul Nibali a confiscat Turul Franţei, dar Vuelta se anunţă a fi o competiţie de pus în ramă. Distribuţie de 5 stele pentru Turul Spaniei
Sport
"Rechinul" Nibali a "confiscat" Turul Franţei, dar Vuelta se anunţă a fi o competiţie de pus în ramă. Distribuţie de 5 stele pentru Turul Spaniei

ProSport pe iPhone

Turul Franţei s-a încheiat duminică cu victoria lui Nibali, dar în mai puţin de o lună (23 august) pasionaţii de ciclism vor avea ocazia să asiste la unul dintre cele mai promiţătoare Tururi ale Spaniei din istorie. Cu 8 finish-uri în căţărare şi cu una dintre cele mai bune distribuţii din trecutul recent, Vuelta va oferi cu siguranţă spectacol total.

A 101-a ediţie a TDF se anunţa a fi o bătălie epică între cei mai buni trei ciclişti "all-rounder" din lume: Chris Froome (Sky), Alberto Contador (Tinkoff Saxo) şi Vicenzo Nibali (Astana). Din păcate pentru frumuseţea competiţiei, primii doi rutieri au abandonat din prima săptămână, astfel că "Rechinul din Messina" a avut de îndeplinit o simplă formalitate, impunându-se cu aproape 8 minute avans în faţa lui Peraud (Ag2R).

Nume mari pentru Vuelta

În condiţiile unei Mari Bucle mai degrabă dezamăgitoare prin caracterul previzibil, toţi aşteaptă cu real interes ultimul mare tur din 2014. Ultima săptămână a lunii august va însemna startul în cea de-a 69-a ediţie a Vueltei, o competiţie care adună parcă mai multe nume mari ca oricând (în afară de Contador - încă nerecuperat - şi Nibali - al cărui singur obiectiv pentru 2014 a fost Turul Franţei -, toţi rutierii "grei" din pluton vor fi la start).

Duelul pentru victorie se va da, aproape sigur, între oamenii pe care specialiştii îi văd să domine autoritar Turul Franţei în anii următori: Chris Froome (Sky - învingător în TDF 2013 şi locul doi în Vuelta 2011-) şi Nairo Quintana (Movistar - probabil cel mai bun căţărător din lume, câştigător al Giro în acest an şi locul secund în Turul Franţei 2013 -). 

În a doua linie, gata oricând să profite de o zi mai slabă a marilor favoriţi şi să se impună, se află alţi ciclişti cu un background deosebit. Primul ar fi "Purito" Rodriguez (Katiuşa), care a folosit Marea Buclă drept un antrenament util pentru ultimul mare obiectiv din 2014: Vuelta (catalanul visează şi la tricoul "curcubeu", de care a fost aproape în 2013, dar traseul de la Mondiale nu i se potriveşte prea bine anul acesta. În acest context, Turul Spaniei rămâne marele ţel). De asemenea, Fabio Aru (Astana - locul trei în Giro 2014, după o prestaţie excelentă pe munte), Chris Horner (Lampre - câştigătorul de anul trecut al Vuelta), Thibaut Pinot (FDJ - locul trei în Tour de France 2014) şi Rigoberto Uran (OPQS - dublu ocupant al poziţiei secunde în Giro: 2013 şi 2014) au suficiente atu-uri şi echipe puternice aflate în slujba lor pentru a produce surpriza.

Valverde vine sigur, Wiggins în stand by

Într-o situaţie aparte se află Alejandro Valverde (Movistar), câştigător al competiţiei în 2009 şi ciclist care a bifat de alte 4 ori podiumul Turului Spaniei. Principalul obiectiv al ibericului a fost Marea Buclă, unde visa la un podium, dar ultima săptămână a fost una de uitat cât mai repede. Rutierul Movistar a pierdut timp pe Hautacam şi a făcut unul dintre cele mai proaste contratimpuri din cariera sa, coborând astfel până pe locul 4 la general. În Vuelta el nu va mai căpitanul echipei, Quintana urmând a beneficia de rolul de lider, dar este greu de crezut că Valverde se va transforma într-un "gregario". Cel mai probabil lui i se va oferi multă libertate, urmând a ţinti victoriile de etapă. Fără ambiţii la general şi cu un sprint excelent pe munte, Valverde are ocazia să îşi treacă în palmares câteva succese în rundele favorabile puncherilor.

Un alt ciclist interesant din acest punct de vedere este Bradley Wiggins (victorios în 2012 în Turul Franţei şi ocupant al ultimei poziţii de pe podium în Vuelta, un an mai devreme). Britanicul nu a fost luat în Marea Buclă pentru ca Froome să aibă o echipă 100% în slujba lui, dar i s-a promis că va avea şansa să strălucească în Turul Spaniei. Cum ciclistul născut în Kenya a anunţat deja că vrea să se răzbune pentru ghinionul din TDF prin câştigarea Vueltei, rămâne de văzut ce decizie va lua Sky. Există unele semnale că "Wiggo" va fi dat din nou la o parte, mai ales că are de apărat titlul câştigat în 2013 în Turul Marii Britanii (competiţie care va începe la scurt timp după Turul Spaniei), dar mulţi specialişti acreditează ideea că ambii ciclişti vor fi la startul competiţiei de la finalul lunii august.

"Nu putem confirma încă, vom lua o decizie după terminarea jocurilor Commonwealth-ului. Să vedem în ce formă se va afla "Wiggo"; în funcţie şi de dorinţa lui, vom proceda în cosecinţă", a explicat Dave Brailsford, managerul Sky, pentru velonews.

Pe lângă cicliştii menţionaţi mai sus, există o serie de alţi rutieri care, aproape sigur se vor afla la startul competiţiei şi care au picioare suficient de puternice pentru a ataca pe munte. Fără şanse mari la victoria finală, aceştia vor ţinti un top 10 sau victorii de etapă, caz în care vor ataca extrem de des, asigurând "artificiile": Carlos Betancur (Ag2R), Wilco Kelderman (Belkin), Domenico Pozzovivo (Ag2R), Daniel Martin (Garmin), Cadel Evans (BMC),  Warren Barguil (Team Giant Shimano), Julian Arredondo (Trek), Laurens Ten Dam (Belkin), Van den Broeck (Lotto) sau  Ryder Hesjedal (Garmin).
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus