Stiri de ultima ora

Reacția vehementă a lui Ladislau Boloni în cazul Colțescu: A spus "negru", nu "cioară"

Au trecut câteva zile de la scandalul care a cuprins fotbalul european, dar reacțiile continuă să apară. Ladislau Boloni, antrenorul celor de la Panathinaikos Atena, a vorbit pe larg despre incidentul de pe Parc des Princes, unul în urma căruia arbitrul Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism.

Care rasism?

"Eu vorbesc româna aproape la fel de bine ca limba mea maternă, maghiara. Franceza o vorbesc, cred că foarte bine. Nu sunt departe nici cu engleza, puţin mai departe cu portugheza.

Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Ori eu n-am sesizat aşa ceva la Colţescu! Şi, repet, am pretenţia că ştiu bine limba română" - Ladislau Boloni, pentru Adevărul.ro.

A spus "negru", nu "cioară"

"Faptul că tu spui «ăla negru», ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism! Exprimarea lui Colţescu n-a avut nicio urmă de dispreţ sau de ură vizavi de persoana care era pe banca formaţiei turce.

O mare problemă în această situaţie, dacă vrei să o înţelegi, e că, în limba română, cuvântul «negru» descrie o culoare. Colţescu nu spune «nigger», cuvânt în engleză cu cononaţie rasistă, el nu spune «cioară», care e un cuvânt jignitor în română. Colţescu foloseşte un cuvânt din română, care e interpretat, în mod eronat, de către cei care l-au auzit" - Ladislau Boloni.

"Nu mă interesează cum îi cheamă pe arbitri"

"Iar în reacţiile care au curs de aici, am auzit şi o chestie care m-a bulversat. Că al patrulea arbitru (n.r. Sebastian Colţescu) ar fi trebuit să ştie numele antrenorului secund de la formaţia turcă (n.r. Pierre Webo). Dar de unde?!

Ei, oamenii de pe băncile tehnice, cunosc numele tuturor arbitrilor care sunt la un meci? Eu, ca antrenor, întreb din când în când: «Din ce ţară e arbitrul?»

Iar asta doar când am meci internaţional. În rest, habar n-am cum îi cheamă pe arbitri şi nici nu mă interesează.
HotNews.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus