Stiri de ultima ora

Primul Meu Mondial. Ilie Dumitrescu: "În copilărie, am fost fan Brazilia. La miuţe, eram mereu Zico". Decepţia trăită de stelist în 1982

Primul Meu Mondial. Ilie Dumitrescu: În copilărie, am fost fan Brazilia. La miuţe, eram mereu Zico. Decepţia trăită de stelist în 1982
Sport
Jurnalistul Costin Ştucan a stat de vorbă cu fotbalişti care au reprezentat România la turneele finale de Campionat Mondial şi a realizat seria de articole Primul Meu Mondial. Sunt întoarcerile în timp ale adulţilor care au jucat la ediţiile din Mexic 1970, Italia 1990, SUA 1994 şi Franţa 1998. Din amintirile lor, se recreează meciuri şi idoli din vremuri în care românii urmăreau cea mai importantă competiţie din lume cu ajutorul unui transformator argintiu. Ataşat la antenă, aducea în case imagini cu purici difuzate de televiziunile din ţările vecine. Regimul Ceauşescu făcea economie cu drepturile de difuzare ale Campionatului Mondial, la fel cum naţionala lui Piţurcă face economie la calificări. Restricţia nu i-a împiedicat pe Liţă Dumitru, Hagi, Ilie Dumitrescu, Balint sau Belodedici să viseze că sunt Pele, Kempes, Zico sau Maradona în meciurile improvizate în stradă, la finalul partidelor de la Mondiale.

În vara lui 1982, România era conectată la Campionatul Mondial din Spania doar prin intermediul vecinilor de la televiziunea bulgară. Naţionala antrenată în preliminarii de trei antrenori, Valentin Stănescu, Ştefan Kovacs şi Mircea Lucescu, ratase calificarea la turneul final, deşi bătuse Anglia la Bucureşti (2-1) şi făcuse 0-0 pe Wembley, iar aşteptarea avea să dureze încă 8 ani.

În acel final de iunie, marea favorită la câştigarea titlului mondial se anunţa Brazilia antrenată de Tele Santana. Era echipa care fermeca ochii telespectatorilor, în special pe cei ai copiilor. Printre ei, un junior al Stelei în vârstă de 13 ani şi jumătate, aflat la centrul de copii din Ghencea din 1977. “Spania 1982 este primul turneu final din viaţa mea de care îmi amintesc. S-a dat la televizor, dar la bulgari. Eu ţineam cu Brazilia. Tata mă zăpăcise cu ei şi transmisese această pasiune tuturor din familie”, povesteşte analistul TV Ilie Dumitrescu, ajuns acum la 45 de ani.

Turneul final din Spania s-a disputat după un sistem unic. Numărul echipelor a crescut de la 16 la 24, iar FIFA a decis să programeze două faze ale grupelor, urmate de semifinale şi finale. Favoriţii lui Ilie Dumitrescu au terminat grupa a 6-a pe primul loc, după victorii cu URSS, Scoţia şi Noua Zeelandă, iar în faza a doua au învins campioana mondială Argentina . Meciul decisiv pentru calificarea în semifinale s-a jucat pe 5 iulie 1982 între Brazilia şi Italia. “Acesta este partida de care îmi amintesc cel mai bine. A fost 3-2 pentru Italia după ce mai tot meciul s-a jucat în preajma careului lor. Italia mi se părea o echipă urâtă care se apără tot timpul. Îi ţin minte pe Gentile, pe Rossi, pe Collovati, pe Conti, pe Scirea. Tardelli era incredibil”, spune Dumitrescu.

Curios, puştiul de 13 ani are în cap toată echipa care i-a produs o mare decepţie. “Rossi a dat trei goluri, Italia a condus, a egalat Socrates, însă Brazilia a pierdut. Italienii erau nişte antieroi, nu-i simpatizai, însă îi ţineai minte”.

Ilie Dumitrescu vorbeşte despre jocul spectaculos al Braziliei din 1982 şi despre efectele acestui stil. “Nu mă gândeam atunci că voi ajunge să dau goluri la un Campionat Mondial, visul meu era să joc pentru Steaua . Eram la juniori şi, deşi nu mai ieşeam pe stradă să joc fotbal, aveam miuţele noastre la antrenamente. Eu eram mereu Zico, omul care lovea mingea cu exteriorul atât de natural”. Coincidenţă, într-un interviu acordat ESPN, fostul internaţional englez Steve McManaman, care în 1982 avea 10 ani şi era junior la Liverpool, a declarat că “din acea vară, la meciuri îmi închipuiam mereu că sunt Zico, îmi imaginam că driblez adversarii la fel ca el”. Copiii influenţaţi de Zico, Dumitrescu şi McManaman aveau să devină adversari în Premier League, un deceniu şi ceva mai târziu. Românul e amuzat de coincidenţă şi se alintă: “McManaman, eu… Fotbalişti, îţi dai seama. El nu a jucat la Mondial, eu am fost pe acolo. S-a legat la mine...”.

Patru ani mai târziu, România a ratat din nou Campionatul Mondial, iar televiziunea din Dorobanţi a ales din nou să ignore meciurile. Ilie Dumitrescu a văzut partidele tot la bulgari. “În 1986, deschisesem bine ochii. A fost Mondialul lui Maradona. Eram coleg cu Răzvan Lucescu la naţionala ‘87 şi el îmi spunea de Argentina, cu Batista, cu Maradona, cu Valdano, cu Burruchaga, că o să fie o echipă bună. Ştia toate astea de la taică-său care era atunci antrenor la naţională”. Juniorul Stelei a suferit o nouă decepţie. Brazilia lui Zico a fost eliminată în sferturi de Franţa după lovituri de departajare: “Ţin minte că Zico şi Socrates au ratat penaltyuri”.  

Post scriptum

În 1990, fanul Braziliei a participat la primul său turneu final ca jucător. “Nu am evoluat foarte mult, dar a contat că am participat la un Campionat Mondial. Contează atmosfera de la un turneu final. E un eveniment unic, special”. În 1994, Dumitrescu a făcut meciul carierei sale: a dat două goluri şi o pasă de gol împotriva Argentinei, în optimi. Legătura sa cu Mondialul s-a încheiat în 1998, când fostul junior al Stelei a evoluat la turneul din Franţa.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus