Stiri de ultima ora

Paradoxul Pliskova. Adversara Mihaelei Buzărnescu ratează an după an la Wimbledon, deşi ar trebui să exceleze aici: 6 detalii despre situaţia jucătoarei fost lider mondial în 2017 cu o singură victorie la Londra

Paradoxul Pliskova. Adversara Mihaelei Buzărnescu ratează an după an la Wimbledon, deşi ar trebui să exceleze aici: 6 detalii despre situaţia jucătoarei  fost lider mondial în 2017 cu o singură victorie la Londra
Sport
Cea mai bună dintre gemenele Pliskova s-a bucurat de neaşteptat de puţin succes pe iarba de la Wimbledon, în ciuda faptului că dispune, teoretic, de toate armele dezirabile. Iată de ce situaţia Karolinei este surprinzătoare şi paradoxală.

1. Wimbledon este turneul cel mai slab pentru Karolina Pliskova

Sportiva din Cehia dă dovadă de constanţă în turneele importante: a jucat două sferturi de finală consecutive la Australian Open, o semifinală pe zgura de la Roland Garros şi o finală urmată de sfert la US Open. Aflată la a şaptea participare la Wimbledon, Karolina a reuşit în premieră două victorii consecutive, după ce timp de cinci ediţii a fost abonată la turul doi.

2. Karolina Pliskova are fizic perfect pentru Wimbledon

La 1,85 m, Karolina Pliskova are fizicul ideal pentru a avea succes la Wimbledon. Toate cele patru semifinaliste ale ediţiei 2017 au fost sportive de peste 1,80 m (Venus Williams - 1,85 m; Muguruza - 1,82 m; Konta şi Rybarikova - 1,80 m). Marion Bartoli este singura jucătoare de sub 1,75 m care a triumfat la Wimbledon din 1999 până în prezent.

3. Karolina Pliskova este domnişoara AS , dar nu şi la Wimbledon!

Pe iarbă, importanţa serviciului este uriaşă. Karolina Pliskova este singura tenismenă care a reuşit să depăşească 500 de servicii AS într-un sezon din 2008 încoace, de când WTA-ul a început să furnizeze statistici în ceea ce priveşte cei mai importanţi parametri ai jocului de tenis. Pliskova a reuşit de două ori peste 500 de aşi în sezon (2015 şi 2016), iar în 2017 a fost lider, cu 452 de astfel de reuşite. Serena Williams nu a depăşit în carieră, într-un sezon complet, 498 de aşi reuşiţi (2015) şi nicio altă jucătoare nu s-a apropiat măcar de această bornă.

În 2018, Karolina Pliskova a servit 238 de aşi până la startul Wimbledonului (medie de 6,26). La All England Club însă, serviciul ei merge sub medie. Dacă în primul tur Karolina Pliskova a reuşit 6 servicii AS, în turul secund a reuşit doar 2 aşi, contra unei Victoria Azarenka diminuate de o mică accidentare survenite în urma unei căzături în meciul inaugural.

Pliskova nu obţine aşi datorită vitezei serviciului (aşa cum o face Lisicki, de exemplu). Potrivit unui interviu din 2017, sportiva din Cehia susţine că nu a servit niciodată cu mai mult de 186 km/h.

4. Pliskova a pierdut ultima dată la o specialistă a ierbii. Dar nu doar la ea

Este greu să stabileşti un profil al jucătoarei care o învinge pe Karolina Pliskova la Wimbledon. În 2017, Karolina a avut neşansa de a da peste o specialistă a suprafeţei, însă lista completă a sportivelor care au învins-o este diversă din toate punctele de vedere.

5. Karolina Pliskova are rezultate slabe pe iarbă doar la Wimbledon

Două dintre cele zece trofee la simplu ale carierei Karolinei Pliskova au venit pe iarbă: Nottingham 2016 şi Eastbourne 2017. În 2018 a început însă Wimbledonul cu bilanţ de 2 victorii şi 2 înfrângeri pe iarbă.

6. Pliskova trădează tradiţia unei şcoli de tenis cu rezultate spectaculoase pe iarbă

Sportivele din Cehoslovacia şi Cehia au câştigat de-a lungul anilor 7 trofee de Mare Şlem la simplu feminin, dintre care 3 la Wimbledon (2 prin Petra Kvitova şi 1 prin Jana Novotna). Hana Mandlíková şi Jana Novotna au jucat câte două finale la Wimbledon, iar Věra Suková - una.

La masculin, reprezentanţii Cehiei şi ai Cehoslovaciei au câştigat 12 titluri de Grand Slam, dintre care unul la Wimbledon, în 1973, prin Jan Kodeš. Această naţiune a dat alţi trei finalişti la Londra: pe Jaroslav Drobný, Ivan Lendl (2 finale) şi Tomas Berdych.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus