Stiri de ultima ora

OPINIE | Primul duel Piţi vs. Gigi. Expertul învinge „impostorul” sau Becali mai dă o lovitură ideii de suveranitate a antrenorului?

OPINIE | Primul duel Piţi vs. Gigi. Expertul învinge „impostorul” sau Becali mai dă o lovitură ideii de suveranitate a antrenorului?
Sport
Dacă  Piţurcă pierde acest duel sau mai bine zis dacă Gigi Becali îl va învinge în acest derby pe Piţi, atunci va mai da o lovitură ideii de independenţă a antrenorului. O lovitură pentru toţi tehnicienii români care mai speră la suveranitate sau mai pretind mână liberă, într-un fotbal în care patronii se amestecă fără ezitare la echipă şi al cărui etalon este chiar Gigi Becali. Sigur, rezultatul de pe teren nu va impune una dintre concepţii, importante fiind îndeplinirea obiectivelor, continuitatea echipei şi a clubului, dar ar fi o lovitură de imagine, mai ales în cazul în care duminică se va impune echipa lui Gigi Becali. Patronul FCSB îşi va permite să jubileze public, în stilul-i unic, după o eventuală victorie în Bănie. Poate savura câştigarea bătăliei de la Craiova, chiar dacă ar pierde pe termen lung. Piţi vine cu expertiza de fost fotbalist important, de antrenor cu rezultate, mai ales ca selecţioner, în timp ce Gigi Becali este „impostor” în viziunea unuia ca Piţurcă, atât pentru că discreditează profesia de antrenor, dar mai ales pentru că este unul dintre cei care ar putea crea cadrul perfect, prin banii săi, pentru ca un antrenor să performeze, dar prin implicarea sa îşi bate joc şi de antrenor şi de bani. Deci cum ar fi ca „impostorul” să bată expertul? Ce am auzi din gura lui Gigi Becali duminică, pe la 11 seara?

Becali, pe de altă parte, nu obligă pe nimeni să lucreze la el. Apelează la antrenori care să se plieze stilului său, să se conformeze politicii sale, chiar dacă tot mai puţini acceptă postura de marionetă pe banca tehnică. A devenit greu de suportat această postură de păpuşă a ventrilocului Becali, chiar dacă ea îţi este prezentată de la semnarea contractului şi vine împreună cu zeci de mii de euro şi un job foarte bun de pus în CV. Pe de altă parte, Piţi nu este nici el neapărat un exponent al antrenorilor români, având o situaţie materială care-i permite să nu accepte vreun compromis şi să stea ani de zile departe de vreo bancă tehnică, în timp ce majoritatea tehnicienilor fac pândă pentru un post, chiar şi prin liga secundă.

Faţă de mandatul trecut în Bănie, când acceptase postul şi ca o revanşă faţă de Gigi Becali, de această dată Piţi pare să vadă revenirea la Craiova nu ca un afront pentru Becali, ci mai degrabă ca o recompensă faţă de suporterii olteni, care i-au fost alături, dar cărora nu a apucat, din cauza conflictului cu Mititelu, să le confirme aşteptările, în urmă cu aproape un deceniu. Primele cuvinte rostite de Piţurcă în Bănie au fost „titlul şi grupele Champions League ”. Obiective oarecum normale, ţinând cont de performanţele şi personalitatea sa, dar extrem de greu de atins la o echipă precum Craiova, care poate exploda în orice direcţie, în orice moment. Când promiţi maximul, orice mai puţin decât acesta poate fi privit ca un eşec. Dacă le dai oltenilor mai puţin decât le-ai promis, te poţi aştepta la situaţii delicate. Poate şi de aceea, la prima conferinţă în Bănie, Piţi s-a mai domolit, şi a pus CFR, FCSB şi Viitorul peste Craiova, ca valoare, aşa cum rezultă şi din ierarhia stagiunii trecute. Pentru olteni, ar fi suficient ca Universitatea să se bată cu adevărat la titlu şi să joace fotbal-spectacol. Mai mult decât atât, ar însemna deja istorie în Bănie.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus