Stiri de ultima ora

Lupta pentru cine ucide brandul Dinamo

Lupta pentru cine ucide brandul Dinamo
Sport
Unul dintre cele mai mari branduri ale României, luând în considerare nu doar sportul, Dinamo București este aproape de un deznodământ tragic, cum a fost cazul numeroaselor firme ce au scris istorie pentru această țară, în diverse domenii.

Deja devine limpede că nu vorbim de coincidențe. După „îngroparea“ brandurilor românești grele din industrie, alimentație, cultură și alte domenii, a venit și rândul sportului să cadă pradă intereselor meschine. Și nu de acum. Este o operațiune ce se desfășoară, bine calculat, de ani buni de zile.

Doar în fotbal, am asistat la dispariția unor nume foarte mari pentru România, precum Steaua București, Rapid București, Farul Constanța, Politehnica Timișoara și lista poate continua. Astfel de dispariții și reinventări ale unor cluburi de tradiție s-au întâlnit și în țări mult mai cunoscute pentru performanțele fotbalistice, precum Anglia (de exemplu, cazul echipei Wimbledon, devenită MK Donsk și reinventată de suporteri, care nu se identificau cu noua formație, sau cazul suporterilor lui Manchester United, care, după preluarea clubului de către patroni americani, au creat echipa United of Manchester) sau Italia (unde Napoli și Fiorentina au fost nevoite să petreacă ani buni în negura ligilor inferioare), dar pare evident că în România este o operațiune planificată. Și la fel ca în cazul industriei sau altor domenii, vorbim de interese majore financiare și politice.

Cluburile de tradiție au fost date de către ministere și de către administrațiile locale, cu bună știință, către așa-ziși investitori, oameni de afaceri „prosperi“, ce promiteau să ducă formațiile spre noi performanțe prin aportul financiar. Culmea coincidenței, acești investitori au fost oameni care au avut sau au legături cu reprezentanți ai clasei politice, alături de care au dezvoltat afaceri suspecte sau dovedite de ilegalitate.

Clubul Dinamo București, în particular, este un foarte bun exemplu pentru o clică formată în jurul unui mare brand al României. De la celebrele exemple Cristian Borcea (care dezvolta afaceri cu Elena Udrea și Dorin Cocoș) sau defunctul Vasile Turcu (care a încheiat numeroase contracte, prin firma sa de construcții, afaceri ce s-au dovedit foarte neprofitabile pentru statul român) la actualul patron al clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare, Ionuț Negoiță, care împreună cu fratele său, primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, au datorii de sute de milioane de lei către statul român, toate aceste legături au semnat sentința clubului alb-roșu.

Sunt jurnaliști care spun, însă, să nu amestecăm sportul cu politica. Dar problema este că nu noi îl amestecăm și că, din nefericire, nu poate fi exclus. Vorbim despre sume uriașe de bani sifonate prin societăți ce au administrat sau au deținut brandurile unor cluburi de tradiție ale fotbalului românesc, cu o grosolană nepăsare față de suporterii ce susțineau, după propriile posibilități, cu sacrificii de multe ori, aceste formații. Sunt numeroase exemple de susținători ai lui Dinamo, ai Rapidului, ai Stelei sau ai Universității Craiova, care au ales, în unele momente, să renunțe la o masă zilnică pentru a-și însoți favoriții într-o deplasare. Dar pe politrucii și golăneii transformați, peste noapte, în mari oameni de afaceri nu-i impresionează astfel de gesturi.

Dinamo trece acum prin cel mai negru moment al istoriei sale, fiind „lanterna roșie“ a primului eșalon fotbalistic al țării. Este singurul mare club din România ce nu a retrogradat sau nu a fost retrogradat niciodată. Se vorbește de ani buni despre reconstrucție, despre New Dinamo, dar toți tinerii promovați de la încă productiva academie a clubului au fost vânduți pe sume derizorii (luându-le în calcul pe cele declarate, pentru că au mai existat antecedente), la prima ofertă. Iar salvatorul acestui club, aruncat în insolvență de Nicolae Badea, în complicitate cu băieții deștepți de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, este tocmai extrem de rău-platnicul către stat Ionuț Negoiță.

După telenovela ieftină regizată de Carmen Dan, fostul ministru de Interne, cu noul stadion al clubului Dinamo, formația din Ștefan cel Mare a primit bomboana de pe colivă prin înfrângerea ce i-a fost administrată, pe arena „Ilie Oană“ din Ploiești, de nou-promovata Chindia Târgoviște (un alt club cu istorie importantă în fotbalul românesc, mâncat ani buni de interese politice și aflat în proces de redobândire a identității), rezultat ce a catapultat „câinii“ pe ultima poziție a clasamentului Ligii I. Este o situație în premieră pentru clubul Dinamo și una care, în ciuda declarațiilor, pare planificată.

Mai rău este că urmările pot fi mult mai grave, iar victime pot cădea persoane nevinovate. Am văzut imaginile cu suporterii care au atacat autocarul în care se afla echipa Dinamo. Jucătorii, cu toate că decid jocul în teren, cel mai probabil, sunt ultimii vinovați pentru situația în care a ajuns clubul. Din nefericire pentru Dinamo, se pare că jocurile sunt făcute de la nivelul conducerii clubului, iar insuccesul echipei poate să fie cheia succesului patronului.

După înfrângerea suferită în fața formației dâmbovițene, a apărut un nou scenariu îngrijorător pentru Dinamo. Suporterii dinamoviști din Peluza Cătălin Hîldan au lansat un nou atac, dar şi un scenariu incredibil. Preşedintele Florin Prunea l-ar fi convins pe finanţatorul Ionuţ Negoiţă să-l dea afară pe antrenorul Mircea Rednic întrucât acesta din urmă şi-ar fi dorit să retrogradeze echipa pentru a o cumpăra la un preţ scăzut. 
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus