Stiri de ultima ora

Kei, eroul la Key Biscayne. L-a făcut KO pe Federer, dar n-a mai putut juca cu Djokovic. Povestea "Samuraiului" idolatrizat de o ţară întreagă

Kei, eroul la Key Biscayne. L-a făcut KO pe Federer, dar n-a mai putut juca cu Djokovic. Povestea Samuraiului idolatrizat de o ţară întreagă
Sport
Kei, eroul la Key Biscayne. L-a făcut KO pe Federer, dar n-a mai putut juca cu Djokovic. Povestea "Samuraiului" idolatrizat de o ţară întreagă

ProSport pe iPhone

Denumit „Samuraiul” pentru atitudinea sa de pe teren, dar  şi din afara lui,  Nishikori este cel mai bine clasat jucător al Asiei în acest moment. 

Japonezul a suferit o operaţie la cot în 2009, iar atunci nu ştia dacă va mai putea juca tenis vreodată.

Kei l-a învins pe Federer în semifinale la Miami, după ce în sferturi a salvat patru mingi de meci cu Ferrer. Nu s-a prezentat la partida cu Djokovic din semifinale, din cauza unei accidentări.

Nishikori este considerat un idol în ţara natală, datorită performanţelor de pe teren, dar şi a devotamentului arătat în afara lui.

A făcut spectacol la Crandon Park

La Mastersul de la Miami, Kei Nishikori (21 ATP) a terminat învingător două meciuri de poveste, gustate din plin de pe asistenţa de pe arenele de la Crandon Park. L-a învins în sferturi pe David Ferrer (4 ATP), după o partidă în care a salvat patru mingi de meci, scor 7-6, 2-6, 7-6. Următorul pe listă a fost Roger Federer (5 ATP), elveţianul aflat în plină ascensiune, după ce pierduse cu greu în finala de la Indian Wells, disputată în faţa lui Novak Djokovic (2 ATP). Jucătorul antrentat de Michael Chang şi-a arătat din nou tenacitatea şi a revenit în faţa lui Fedex de la set şi break pentru Roger, împunându-se cu 3-6, 7-5, 6-4 în final. „Mă simt extraordinar pentru că l-am învins pe Roger. Am întâmpinat câteva momente grele, dar m-am mobilizat şi am jucat un tenis excepţional, mai ales în decisiv”.

Japonezul trebuia să dispute semifinala de la Key Biscayne cu jucătorul momentului în tenisul mondial, Novak Djokovic, însă a suferit o accidentare la muşchii inghinali şi n-a mai putut evolua. În finala turneului dotat cu premii în valoare totală de 4.720.380 de dolari se vor întâlni spaniolul Rafael Nadal (1 ATP) şi sârbul Novak Djokovic  (2 ATP).

A ajutat oamenii din Japonia după cutremurul devastator din 2011

Kei Nishikori (24 de ani) este considerat un adevărat superstar în Japonia, fiind adorat de copiii care au ales să practice tenisul pentru a-i călca pe urme, dar şi de oamenii de rând.  Însă dragostea japonezului pentru Ţara Soarelui Răsare este reciprocă. Pe 11 martie 2011 un cutremur devastator zguduia Japonia, schimbând dramatic peisajul ţării. Un tsunami provocat de seism a afectat milioane de vieţi, iar imaginile înfiorătoare vor rămâne înfipte în sufletului lui Kei pentru totdeauna. La câteva ore după ce furia naturii făcuse haos în ţara lui natală, Nishikori urma să joace la Indian Wells: „Am simţit doar neputinţă. Mă aflam atât de departe şi nu puteam face nimic. Am discutat cu echipa mea şi am ales să joc pentru că era singura cale în care puteam să-mi arăt sprijinul”. Japonezul a intrat pe teren cu o banderolă neagră în semn de susţinere pentru memoria victimelor catastrofei, dar a pierdut în trei seturi cu Igor Andreev: „A fost un moment dureros pentru mine. M-am gândit tot timpul dacă e ok să joc tenis. Am fost atât de îngrijorat pentru Japonia, atât de mulţi oameni au murit, nu au reuşit să supravieţuiască din cauza lipsei alimentelor şi a distrugerilor. Imaginile sunt ireale”, spunea Nishikori după meci.

La câteva zile după cutremur, Kei a început un parteneriat cu Crucea Roşie Americană , reuşind să faciliteze donaţii pe pagina sa de Facebook, crescând veniturile cu peste 100.000 de dolari. Iar eforturile tenismenului nu s-au oprit aici, organizând şi alte demersuri alături de colegii lui de breaslă, dar şi un meci de fotbal în scop caritabil, la Miami, la care au luat parte Rafael Nadal şi Novak Djokovic. „Mulţi jucători de tenis au venit la mine şi m-au întrebat cum pot ajuta şi ei. A fost o onoare pentru mine, ca japonez, pentru că toţi aceşti oameni au sprijinit Japonia prin persoana mea. Este o situaţie foarte grea, dar în acelaşi timp una de mândrie”, îşi exprima Kei sentimentele la acea vreme.

Nu ştia dacă va mai juca vreodată

În 2008, pe când avea mai puţin de 18 ani, Nishikori şi-a demonstrat potenţialul nelimitat şi l-a învins pe David Ferrer la US Open, spaniolul aflat atunci pe locul patru în lume. Cu câteva luni înainte, japonezul câştigase primul titlu din carieră, la Delray Beach, iar toată suflarea tenisului îl vedea ca pe un viitor star al sportului alb.

Însă o accidentare dureroasă i-a retezat ascensiunea tânărului crescut la Academia lui Nick Bollettieri. O operaţie la cotul mâinii drepte l-a ţinut departe de teren pentru aproape un an de zile, fiind apoi nevoit să-şi recâştige clasamentul evoluând în competiţii de un nivel inferior. „Mi-a fost frică pentru că nu ştiam dacă voi mai juca tenis vreodată. Dar majoritatea jucătorilor trec prin accidentări şi am luptat pentru a reveni cât mai puternic”, a declarat Kei după ce a cucerit mult doritul trofeu de la Tokyo Open în 2012, în faţa unui public care şi-a susţinut exemplar eroul. Nishikori (21 ATP) a izbutit şi alte meciuri memorabile, învingând jucători precum Novak Djokovic (Serbia), Roger Federer (Elveţia), Tomas Berdych (Cehia) sau Jo-Wilfired Tsonga (Franţa), însă n-a reuşit să pătrundă încă în Top 10.

O încercare ce pare realizabilă, nu prin prisma rezultatelor din prezent, ci a vitezei uluitoare pe care niponul o dezvoltă pe teren, a loviturilor „monstruase” şi a serviciului cu care îşi „pedepseşte” tot mai des adversarii. Doar că singurul obstacol e reprezentat de accidentările care nu-i dau pace. Denumit „Samuraiul” pentru atitudinea sa de pe teren şi din afara lui,  Nishikori este cel mai important jucător al Asiei în acest moment.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus