Stiri de ultima ora

Culise ale afacerii FRH – Hummel. Sponsorizare de 375.000 de euro, dar ”pentru a acoperi tot necesarul de echipament la loturi, Federaţia trebuie să mai cumpere încă de vreo 120.000 de euro pe an”. Reacţia preşedintelui FRH

Culise ale afacerii FRH – Hummel. Sponsorizare de 375.000 de euro, dar ”pentru a acoperi tot necesarul de echipament la loturi, Federaţia trebuie să mai cumpere încă de vreo 120.000 de euro pe an”. Reacţia preşedintelui FRH
Sport
Federaţia Română de Handbal a renunţat după 6 ani la parteneriatul cu Kempa şi a semnat un alt contract de 4 ani cu Hummel. Kempa continuă să îmbrace echipa de handbal feminin CSM Bucureşti. În acelaşi timp, reprezentanţii producătorului german în România au ridicat anumite semne de întrebare în privinţa colaborării FRH - Hummel. Au lansat inclusiv ipoteza că forul condus de Alexandru Dedu a renunţat la vechiul parteneriat , în urma alegerilor din iarnă, când n-ar fi fost sprijinit de aceştia pentru a câştiga un nou mandat în bătălia cu Narcisa Lecuşanu.

CSM Bucureşti a anunţat zilele trecute semnarea unui nou parteneriat cu Kempa, producătorul de echipament sportiv. Noul contract de sponsorizare se întinde pe durata a 4 ani, asta însemnând că Neagu & Co se vor îmbrăca în Kempa, excepţie fiind doar pantofii de joc, alegerea în acest sens aparţinând jucătoarelor.

”Pe noi, sportivele, acest parteneriat ne bucură foarte mult, mai ales că cerinţele noastre sunt destul de mari. Ne bucură faptul că performanţa atrage sponsori. Suntem campioane şi la echipament. Nu ştiu cât contează aspectul fizic în handbal, dar în mod sigur imaginea de ansamblu contează, este important să fim toate îmbrăcate la fel, să arătăm a echipă. Handbalistele au mai mulţi fani decât handbaliştii, în mod sigur”, a declarat Iulia Curea, căpitanul echipei CSM Bucureşti, la prezentarea oficială a noului parteneriat.

”Contractul s-a încheiat pe o perioadă de patru ani. În primă fază, vizează exclusiv echipa de handbal feminin senioare şi acoperă toate nevoile sportivelor şi ale staff-ului, dar am promisiuni că de la anul se va extinde atât către echipa masculină, cât şi către Centrul de Copii şi Juniori”, a susţinut Nicolae Luca, team-manager la echipa feminină CSMB.

”Trebuia să ne asociem cu cea mai importantă echipă de handbal din România, care ne reprezintă în ultimii ani în competiţiile majore”, Cătălin Geantă, reprezentantul Kempa în România.

Producător german de echipament sportiv a prelungit contractul cu CSM Bucureşti, în schimb, nu mai este parterenul tehnic al Federaţiei Romnâne de Handbal, după ce forul din ”Floreasca” a anunţat un alt furnizor pentru loturile naţionale: Hummel

”Compania daneză producătoare de articole sportive şi de îmbrăcăminte şi FRH au încheiat un contract pe o perioadă de patru ani, începând cu luna august 2018. Echipa Naţională de Senioare a României va face obiectul acestui contract, însă, începând cu data de 1 ianuarie 2019. Prin încheierea acestui contract de sponsorizare, Hummel va dezvolta şi va crea echipamentul oficial al Loturilor Naţionale de handbal ale României”, a anunţat FRH într-un comunicat, la sfârşitul lunii august.

Toate ar fi fost bune şi frumoase dacă Bogdan Voina, al doilea reprezentant al producătorului Kempa în România, nu ar fi ridicat anumite semne de întrebare în privinţa noului parteneriat: ”Mulţumim Federaţiei Române de Handbal pentru cei patru ani de parteneriat. Suntem bucuroşi de reuşita FRH, a echipării în integralitate, sperăm, în mod transparent şi fără alte obligaţii de plată, a opt loturi naţionale de handbal prin noul contract de sponsorizare, decis de oficialii de la Federaţia Română de Handbal. Economisirea surselor bugetare, a banilor publici, este de apreciat. Alegerea acestui nou parteneriat a fost numai a FRH şi sperăm să se arate că a avut la bază criterii obiective şi nu personale”.

Reprezentanţii Kempa au stat de vorbă cu ProSport pe marginea acestui subiect, în urma discuţiilor fiind desprinse câteva idei.

1. Negocierile Kempa – FRH au demarat încă din martie, dar în primă fază preşedintele Alexandru Dedu a avut alte opţiuni. ”S-a enervat la un moment dat şi ne-a spus că nu mai face nicio sponsorizare, că face achiziţie de echipament sportiv, pentru că Federaţia are bani pentru aşa ceva de la MTS, că nu trebuie să se mai lege de nimeni. A impus în caietul de sarcini să nu apară niciun brand, echipamentul să fie non-brand. Nu s-a întâmplat asta la nicio licitaţie în România în ultimii 30 de ani. Nu Kempa, nu Hummel, nu Adidas, nimic! O decizie de neînţeles să ne excluzi pe toţi cei care suntem pe piaţa. Iar dacă te apuci să-ţi faci tricouri, treninguri undeva în România, fără niciun brand, este cu siguranţă mai scump decât dacă ai lua de la noi sau te-ai duce la o firmă italiană low-level. Firma nu produce în serie, pentru că tu nu cumperi 10.000-20.000 de bucăţi”, ne-a relatat Cătălin Geantă.

2. Federaţia Română de Handbal şi-a pus în primă fază ideea în practică, astfel că a organizat o licitaţie. ”Preşedintele a purtat nişte discuţii cu o firmă din Bucureşti, care a şi venit la licitaţie. Ne-am dus şi noi, iar preţurile erau nesutenabile, gen un tricou costa 20 de lei. Am fost la licitaţie pentru că am vrut să vedem dacă ceea ce face Federaţia Română de Handbal este o revoluţie în domeniu sau este doar un fâs. Am trimis o notificare prin care am cerut că vrem să vedem mostrele firmei din Bucureşti, nu aveau voie să refuze. Bineînţeles că ne-am dus să vedem mostrele, erau nişte lucruri jalnice, ceva de toată jena, de toată frica. Până la urmă, procedura de achiziţie a fost anulată”, a povestit Cătălin Geantă, reprezentantul Kempa.

Kempa ar fi oferit 300.000 de euro şi fără obligaţia FRH de a cumpăra echipament suplimentar

3. După o perioadă de câteva săptămâni de linişte pe marginea acestui subiect, Federaţia a ieşit cu un comunicat, prin care anunţa parteneriatul cu Hummel pentru următorii 4 ani. Din informaţiile ProSport, contractul de sponsorizare oferit de producătorul danez este de 375.000 de euro, cu condiţia ca FRH să îmbrace în Hummel cele 8 loturi naţionale. Iar de aici au plecat suspiciunile reprezentanţilor Kempa, susţinute de Bogdan Voina chiar şi printr-o postare publică, prezentată mai sus. Kempa oferise federaţiei o sponsorizare de 300.000 de euro, fără nicio obligaţie de a cumpăra suplimentar echipament.

”Federaţia putea să folosească aceşti bani să-şi echipeze oricare dintre loturi. Singura condiţie pe care am pus-o era ca echipamentul de joc să fie Kempa la aceste 8 loturi. Le iei echipamentul de joc, îmbraci senioarele şi cu treninguri şi tricouri, iar de restul te descuri. Dacă poţi să iei un trening de 70 de lei, nu ne interesează. Să echipezi toate loturile cu 300.000 de euro, la meciuri, antrenamente, cantonamente este imposibil, pentru că anul trecut, numai la senioare, ai rulat 50 de senioare, iar acum 2 ani ai rulat 35 de jucătoare. Loturile nu sunt o structură fixă ca să ştiu cu ce buget îţi vin. Atât putem să-ţi dăm, iar tu faci ce vrei cu banii. Vrei tricouri, îţi dăm tricouri, vrei treninguri, îţi dăm terninguri, ca să îţi fie bine. Şi nu ai obligaţie de cumpărare. Ca activ, banii aceştia sunt ceea ce vindem în toată piaţa”, a susţinut Cătălin Geantă.

Echipamentul fetelor ar ajunge la 40.000 de euro pe an. Pentru celelalte loturi ar rămâne câte 7.700 de euro din sponsorizare pentru a fi îmbrăcate

FRH poate organiza licitaţie pentru a achiziţiona restul de echipament necesar din bani de la stat, dar pe de altă parte a anunţat public că a rezolvat problema îmbrăcării tuturor loturilor.

5. Reprezentanţii Kempa sunt convinşi că această decizie a FRH, de a pune punct colaborării, vine în urma alegerilor din iarnă. ”Preşedintele a considerat că nu a fost susţinut de noi sută la sută în alegeri. Iar că Radu Voina (n.r. tatăl lui Bogdan Voina) a susţinut-o pe Narcisa Lecuşanu. Dar este strict impresia preşedintelui pentru că personal noi am fost transparenţi”, a tras concluzia Cătălin Geantă.

Reacţia preşedintelui Alexandru Dedu

”Nu este nimic de comentat, sunt doar nişte speculaţii. Păcat că după o colaborare de 6 ani sau mai bine, un încă actual partener (31 decembrie) alege să se manifeste aşa. În mare, le înţeleg dezamăgirea, dar comportamentul nu. Sunt bucuros că sportivii noştri se vor echipa cu echipament Hummel, recunoscut în lumea Handbalului. Dovadă şi noul parteneriat dintre IHF şi Hummel. Este un pas înainte!”, a susţinut preşedintele FRH, Alexandru Dedu.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus