Stiri de ultima ora

Cleveland Cavaliers câştigă titlul în NBA, în urma unui meci fantastic şi a unei reveniri istorice

Cleveland
Cavaliers câştigă titlul în NBA, în urma unui
meci fantastic şi a unei reveniri istorice
Sport
Formaţia Cleveland Cavaliers a câştigat, luni dimineaţă, primul titlu în liga nordamericană de baschet, după ce a învins în meciul decisiv campioana en-titre Golden State Warriors cu 93-89, în urma unui meci dramatic. Echipa din Ohio a devenit şi prima echipă care a reuşit să se impună în finala NBA după ce a fost condusă cu 3-1 la general.

Cavaliers s-au impus chiar în arena celor de la Warriors, Oracle Arena din Oakland, în urma unui meci halucinant, decis în ultimul minut de joc. 

Cele două formaţii au început meciul decisiv având în spate o finală neobişnuită: fiecare a câştigat câte trei partide, niciuna dintre ele fiind strânse, dar ambele au marcat un număr egal de puncte de-a lungul celor şase partide.

Statistica era total inoportună celor Cleveland Cavaliers, care s-au văzut conduşi după primele patru meciuri cu scorul de 3-1: doar două echipe în istoria NBA au forţat meciul şapte după ce au fost conduse la general cu acest scor, iar niciuna dintre acestea nu a reuşit să câştige titlul. 

De asemenea, oraşul Cleveland nu mai câştigase un trofeu în sporturile americane semnificative de 52 de ani, fiind oraşul cu cea mai mare „secetă” de trofee dintre toate cele angrenate în competiţiile majore din Statele Unite.

Însă statisticile au pălit în faţa partidei de luni, care va intra în istorie drept una dintre cele mai spectaculoase meciuri de baschet jucate vreodată: cele două echipe s-au egalat de 12 ori şi s-au schimbat de peste 20 de ori la conducerea meciului, niciuna dintre ele nereuşind să se detaşeze la un avans mai mare de 8 puncte.

Ultimul minut de joc a început cu scorul de 89-89, blocat pe tabelă de mai bine de două minute, cu ambele echipe apărându-se aproape perfect. În cele din urmă, Kyrie Irving a spart gheaţa pentru Cavaliers cu un coş de trei puncte, marcat în ciuda unei apărări exacte a celui mai bun jucător al sezonului regulat, Stephen Curry.

Curry, renumit pentru eficienţa sa din spatele arcului de cerc, nu a reuşit să răspundă cu aceeaşi măsura la următorul atac, ratând aruncarea de trei, în parte şi din cauza unei apărări excelente al lui Kevin Love.

În cele din urmă, ultimul punct i-a aparţinut superstarului celor de la Cavaliers, LeBron James, care a transformat una din două aruncări libere pentru a închide o prestaţie personală de excepţie, cu 27 de puncte, 11 recuperări, 11 pase decisive şi 3 blocaje. Ultimul blocaj al lui James a venit la scorul de 89-89, oprindu-l pe MVP-ul finalei de anul trecut, Andre Iguodala, din ceea ce părea a fi un coş de trei puncte sigur.

James a izbucnit în lacrimi la finalul partidei, după ce a câştigat a treilea său titlu de campion din şapte finale; însă cu siguranţă acest titlu a fost cel mai dorit de James, care s-a născut şi a copilărit în apropiere de Cleveland şi a jucat între 2003 şi 2010 pentru Cavaliers. După două titluri câştigate cu Miami Heat, James s-a întors în 2014 în Cleveland, promiţându-le fanilor că va aduce primul titlu al oraşului în NBA; promisiune îndeplinită după ce anul trecut pierduse finala, cu aceiaşi Golden State Warriors.

Dorinţa lui James de a câştiga s-a văzut mai ales în ultimul atac al echipei din Cleveland: superstarul american s-a aruncat la sacrificiu pentru a încerca să fructifice o pasă lobată de Irving, aterizând foarte prost pe mâna dreaptă în urma unui contact cu Draymond Green de la Warriors, riscând o accidentare gravă. Acţiunea i-a adus aruncarea liberă prin care a stabilit scorul final în Oracle Arena.

LeBron James a fost decisiv în revenirea istorică a echipei sale, înscriind peste 40 de puncte atât în meciul cinci, cât şi în meciul şase, ambele câştigate de Cavaliers pentru a forţa partida decisivă de luni dimineaţă. Pentru acestea, James a primit al treilea său titlu de MVP (cel mai bun jucător) al finalei NBA, precedentele fiind câştigate cu Miami Heat în 2012 şi 2013.

O contribuţie semnificativă la triumful lui Cavaliers a avut-o şi conducătorul de joc Kyrie Irving, care a înscris 41, 23 respectiv 26 de puncte în ultimele trei partide ale finalei, formând un duo ofensiv devastator cu LeBron James.

De partea cealaltă, Golden State Warriors vor rămâne cu amintirea unui sezon istoric, în care au reuşit să atingă cel mai bun record în sezonul regulat: cu 73 de victorii şi nouă înfrângeri, depăşind echipa legendară a celor de la Chicago Bulls condusă de  Michael Jordan, care a terminat sezonul 95/96 cu un record de 72-10.

Dar această consolare nu-i va ajuta prea mult pe baschetbaliştii echipei din Oakland, care nu au reuşit să-şi apere titlul de campioni câştigat sezonul trecut, tot în faţa echipei din Cleveland.

Stephen Curry, MVP-ul sezonului regulat, a fost o dezamăgire pentru Golden State Warriors. Deşi a condus echipa cu o medie de peste 23 de puncte pe meci, Curry nu şi-a găsit de-a lungul seriei ritmul devastator arătat în întreg sezonul, reuşind să înscrie cu doar 41% din aruncările încercate. Acest fapt s-a văzut mai ales în meciul decisiv, în care Curry a înscris doar 17 puncte cu o rată de reuşită de sub 33%.

În schimb, Warriors au fost conduşi în meciul decisiv de Draymond Green, care a înregistrat 32 de puncte, 15 recuperări şi nouă pase decisive, reuşind să înscrie cu şase din cele opt aruncări de trei puncte încercate.

Un jucător al lui Golden State Warriors are însă şanse de a deveni campion: centrul brazilian Anderson Varejao este eligibil de a primi un inel de campion din partea echipei din Cleveland, pentru care a jucat 31 de meciuri în acest sezon înainte de a fi transferat la Warriors. Iar Cavaliers îi vor acorda probabil acest drept, mai ales pentru faptul că brazilianul a petrecut 12 sezoane sub culorile echipei din statul Ohio.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus