Stiri de ultima ora

70 de ani de la ziua care a schimbat faţa NBA: momentul care a făcut posibilă nopţile cu LeBron, Kobe şi Jordan

70 de ani de la ziua care a schimbat faţa NBA: momentul care a făcut posibilă nopţile cu LeBron, Kobe şi Jordan
Sport
NBA nu ar fi fost NBA-ul de astăzi fără ziua de 25 aprilie 1950: Chuck Cooper devenea primul jucător afro-american draftat în NBA. Boston Celtics era echipa care făcea îndrăzneaţa mutare ce avea să stea ca piatră de temelie pentru o nouă eră a celui mai puternic campionat de baschet profesionist al lumii.

Sezonul 1950-1951 a fost unul istoric pentru NBA. Trei jucători negri îşi găseau locul în echipe americane: Charles Henry (Chuck) Cooper, Nat “Sweetwater” Clifton şi Earl Lloyd. Clifton se remarcase într-o echipă de baschetbalişti de culoare şi se alăturase apoi celebrilor „Harlem Globetrotters“, având să fie draftat în aceeaşi ceremonie ca şi Cooper, dar pe o poziţie mai joasă. Clifton a fost totuşi primul jucător afro-american care a semnat un contract de profesionist în NBA. Lloyd a avut parte, la rândul său, de un record, devenind pe 31 octombrie 1950 primul jucător afro-american care a disputat un meci în NBA.

La mai bine de 65 de ani de la acel moment istoric din NBA, LeBron James declara cu tristeţe, în 2017, după un incident rasist petrecut în Los Angeles-ul adoptiv: „Este greu să fii negru în Statele Unite. Mai avem un drum lung de parcurs ca societate, dar şi noi,  ca afro-americani, pentru a ne simţi egali în America“. Şi asta într-o eră în care NBA-ul îşi datorează succesul şi aura unei galerii importante de vedete de origine afro-americană.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus