Stiri de ultima ora

Vergil Chițac, despre autorizațiile de construire pe spații verzi: Constanța a fost sluțită, nu mai are identitate urbanistică. Problema e lipsa unui registru al spațiilor verzi (VIDEO) |

Vergil Chițac, despre autorizațiile de construire pe spații verzi: Constanța a fost sluțită, nu mai are identitate urbanistică. Problema e lipsa unui registru al spațiilor verzi (VIDEO) |
Politic
Senatorul Vergil Chițac, candidatul PNL la Primăria Constanța, a subliniat nevoia orașului de un registru al spațiilor verzi și a oferit drept exemplu situația fostului primar Radu Mazăre, care într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri. „Păi, multe din ele erau spații verzi. Nu avea voie, conform legii, să retrocedeze aceste spații verzi, numai că ele nu erau individualizate în documente ca spații verzi”, a explicat liberalul.

Ce a spus Vergil Chițac, despre autorizațiile de construire pe spații verzi. Care e problema în Constanța

„Problema la Constanța – dar cred că e și la București – este următoarea. Nu s-a făcut nici până acum registrul spațiilor verzi. În ciuda faptului că dacă mergem pe teren, vedem că sunt spații verzi, lucrul acesta nu este individualizat într-un document. Dacă s-ar fi făcut registrul spațiilor verzi și am fi individualizat spațiile verzi în oraș în documentul acesta, apoi în următoarea etapă trebuia să le introducem în Planul Urbanistic General. Dacă le introduceam în Planul Urbanistic General, conform legii nu mai puteai să emiți autorizații de construcții pe spații verzi, deci noi suntem într-o situație absolut nebunească. Adică în realitate sunt spații verzi, în document, în PUG, respectivul teren nu apare ca spațiu verde, ceea ce permite primarului sau, mă rog, Consiliului Local să voteze PUZ-uri și PUG-uri pe spații verzi. Mazăre e la pușcărie că a retrocedat, mă rog, numai ceea ce au putut să documenteze procurorii între 2002 și 2005, și toate terenurile acelea – care au revenit acum, și nu știu de ce Consiliul Local, și Primăria nu le reintroduce în patrimoniu – însumează 100 de hectare. Păi, multe din ele erau spații verzi. Nu avea voie, conform legii, să retrocedeze aceste spații verzi, numai că ele nu erau individualizate în documente ca spații verzi”, a declarat Vergil Chițac, miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Demnitarul a explicat că „faptul că în Constanța norma de spațiu verde pe cap de locuitor e de 13 metri pătrați – adică jumătate față de norma europeană de 26 de metri pătrați, ca să nu mă refer la 50 de metri pătrați, cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății – nu a constituit un impediment pentru ei să elibereze pe bandă PUZ-uri și autorizație de construcție pe spații verzi, care au micșorat, pe de o parte, spațiile verzi, dar au și sluțit orașul, pentru că Constanța în momentul de față nu mai are identitate urbanistică. (...) Cam asta se întâmplă la Constanța legat de autorizațiile acestea. Luni, de exemplu, va avea loc o ultimă ședință de Consiliu Local din mandatul acesta și deja s-a publicat lista cu punctele ce vor fi abordate, și e o frenezie de PUZ-uri și de vânzări...”

Amintind de celebrul film Ultimul Vals, Vergil Chițac susține că ședința de Consiliu Local poate fi văzută drept „ultimul vals și în ordinea de zi o să vedeți o mulțime de PUZ-uri, de autorizații de construcție și de vânzări de terenuri din patrimoniul public, în patrimoniul unor persoane, bineînțeles, foarte interesate”.

Întrebat dacă demersurile sunt legale, candidatul cotat cu prima șansă la Primăria Constanța a răspuns: „Nu știu. Unele nu sunt legale, le-am atacat la Asociația Constanța Altfel, pe care o conduc. Acum va trebui să vedem. Avem termen. Trebuie să studiem exact oportunitatea – care este oportunitatea. Când iei o decizie ca primar trebuie să ai două direcții. Să ai legalitatea și oportunitatea. Care este oportunitatea pentru Primăria Constanța să vinzi un teren unui privat de 1.000 de metri pătrați?”.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus