Stiri de ultima ora

Traian Băsescu: "Asumarea legii bugetului este neconstituţională". Atac la adresa lui Ludovic Orban

Traian Băsescu: Asumarea legii bugetului este neconstituţională. Atac la adresa lui Ludovic Orban
Politic
Traian Băsescu a declarat că asumarea bugetului în Parlament este un abuz de putere incredibil care va lăsa urme adânci în funcţionarea statului. Europarlamentarul PMP crede că Guvernul Orban a creat un precedent periculos prin această asumare, precizând că maniera aleasă de Executiv este neconstituţională.

Întrebat ce putea face Ludovic Orban în această situaţie, fostul şef al statului a răspuns: "Eu îi înţeleg situaţia dificilă, dar putea folosi un mecanism mai apropiat de cel constituţional, punea în dezbatere proiectul de buget, dacă ieşea şifonat tare, preşedintele nu avea decât să-l întoarcă. Sau mai este un lucru pe care un politician experimentat îl ştie foarte bine, indiferent ce scrie în buget, execuţia bugetară este în pixul premierului. Foarte bine băieţi, aţi spus voi să mutăm nu ştiu unde, dar în execuţie vă dau doar trei la sută din cât aţi votat voi în Parlament şi vin la rectificare şi vă spun de ce nu v-am dat. Execuţia poate regla foarte multe lucruri acolo unde Parlamentul eventual ar face abuzuri. Eu îl înţeleg pe Orban, numai că acest precedent este dincolo de ce poate fi admis şi eu sunt convins că atunci când se va afla în Europa că există o ţară a Uniunii Europene unde nu se dezbate bugetul în Parlament, toate lumea va trage aer în piept".

"Nu am încercat niciodată asta pentru că ştiu să citesc Constituţia. Nu e în regulă, este un abuz de putere incredibil care va lăsa urme adânci în funcţionarea statului", a mai spus Traian Băsescu.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, în şedinţe comune, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020, pe Legea privind bugetul asigurărilor sociale şi pe legea care corectează prevederile OUG 114/2018.
www.rtv.net

Articole similare :
comments powered by Disqus