Stiri de ultima ora

Salariul minim pe economie 2021. Cu cât se majorează salariul minim în România |

Salariul minim pe economie 2021. Cu cât se majorează salariul minim în România |
Politic
Raluca Turcan , ministrul liberal al Muncii, a anunțat, marți seară, că salariul minim va fi indexat cu 3,1%. Asta înseamnă o majorare cu 70 de lei brut. O Hotărâre în acest sens urmează să fie adoptată în ședința de Guvern programată miercuri, de la ora 13.00. Turcan a precizat că s-a ajuns astfel la o cale de mijloc între patronate, care doreau înghețarea salariului minim, și sindicate, care voiau o creștere de la 2.230 de lei la 2.400 de lei.

Salariul minim pe economie va crește cu 70 de lei brut

Ministrul Muncii a precizat că, dată fiind situația de criză economică și sanitară în care ne găsim, nu se poate opera decât o majorare a salariului minim pe economie de 3,1%. Adică 70 de lei brut.

„Salariul minim va fi indexat mâine (miercuri - n.r.), în şedinţa de Guvern. Vom adopta o Hotărâre. Acesta va fi indexat cu 3,1%. Au fost două direcţii diferite. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. 

Am găsit o variantă ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, majorarea salariului minim va fi de 3,1%, adică 70 de lei brut”, a explicat, marți seară, Raluca Turcan , la Digi24.

Ministrul Muncii a mai spus că se va produce anul acesta, dar nu a precizat când anume: „Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021. Când vom lua decizia vă vom spune”.

Turcan a mai afirmat că guvernanții doresc și corelarea pensiilor speciale cu contributivitatea. Potriivt ministrului, cea mai mare pensie de serviciu în plată e de 78.634 de lei și e primită de o persoană care a lucrat în domeniul juridic. În același timp, 900.000 de pensionari trăiesc cu 800 de lei pe lună.

Guvernul Cîțu se reunește miercuri, de la ora 13.00, în a doua ședință în săptămâna aceasta. În prima ședință, care s-a desfășurat marți online, principala temă a fost proiectul de Hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu 13 ianuarie 2021. 

Anterior, Florin Cîțu a dat asigurări de mai multe ori că anul acesta nu vor fi majorate taxele și impozitele.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus