Stiri de ultima ora

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Octav Bjoza, demis din functia de subsecretar de stat de premierul Citu. Reactia AUR

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Octav Bjoza, demis din functia de subsecretar de stat de premierul Citu. Reactia AUR
Politic
Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii din Romania, Octav Bjoza, a fost demis din functia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 - 1989.Octav Bjoza a fost eliberat din functie prin decizie a prim-ministrului publicata luni in Monitorul Oficial."O societate democratica si civilizata, cum este Romania, ramane ferm angajata in condamnarea Holocaustului si a oricarei forme de stigmatizare etnica, sociala sau religioasa. Este angajamentul fara echivoc al statului roman, iar in calitate de prim-ministru, il voi apara cu toata convingerea. A pune in discutie dimensiunile Holocaustului si a incerca sa pui pe umerii comunitatii evreiesti aducerea comunismului in Romania este nu doar o incercare de a mistifica istoria, ci si un gest periculos pentru valorile democratice", a transmis marti premierul.El a afirma ca incercarea de a justifica si de a aduce argumente pentru ca urmasii criminalilor de razboi, nazistilor sau fascistilor, sa beneficieze de drepturi din partea statului roman (prevazute de Legea nr.232/2020) este un afront si o mare nedreptate fata de toti cei care au suferit din cauza ororilor comunismului si Holocaustului.

Motivarea premierului

"O asemenea atitudine a unui demnitar al statului roman este extrem de periculoasa pentru valorile democratice castigate si aparate cu multe sacrificii in ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibila cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale si de inalt responsabil al Guvernului Romaniei. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii din Romania", a subliniat Citu. Demiterea lui Octav Bjoza are loc dupa ce asociatia condusa de acesta a transmis in 12 martie un comunicat refertor la Legea nr. 232/2020, care aduce unele reparatii materiale copiilor fostilor detinuti politici, deportati, prizonieri.El precizeaza ca Asociatia Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii din Romania, intrata in istoria recenta sub denumirea prescurtata de AFDPR, nu este afiliata si nu se va alinia politic niciunui partid .

Comunicatul lui Bjoza

"AFDPR nu contesta existenta Holocaustului in Romania "ciuntita"! Singurul lucru care poate fi discutat consta in dimensiunile Holocaustului, cu precizarea ca o astfel de dezbatere nu ar scuza cu nimic ororile savarsite asupra etniei evreilor - si nu numai. Odata subliniate aceste chestiuni, noi, toti beneficiarii Decretului-Lege nr. 118/1990, suntem nu doar uimiti, ci chiar revoltati de faptul ca am ajuns motiv de dispute intre parlamentari . Desigur, motivele sunt concrete!", se arata in comunicat."Cu o zi inainte de a fi supusa votului in plenul Parlamentului, la Comisia pentru munca, trei deputati (Vexler Silviu, Gant Ovidiu si Adnagi Slavoliub) au cerut membrilor acestei comisii introducerea a inca doua articole, "13" - "Prevederile prezentei legi nu se aplica persoanelor condamnate pentru infractiuni contra umanitatii sau celor in cazul carora s-a dovedit ca au desfasurat o activitate fascista sau legionara in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel, PRECUM SI COPIILOR ACESTORA" si "14" in care se spune: "Agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a Municipiului Bucuresti, IN BAZA SESIZARILOR primite sau din proprie initiativa, vor verifica legalitatea drepturilor acordate beneficiarilor acestei legi (...)", explica Bjoza in comunicat."Nu acceptam falsificarea inca o data a istoriei recente a Romaniei (pentru prima, a se vedea Mihai Roller)! Mai ales ca in ultimii 75 de ani am avut si noi o contributie directa cat de mica! Chiar ne-a lovit pe toti ignoranta, amnezia sau mai degraba relele intentii, lasand sa treaca neobservat faptul ca regimul comunist "ilegitim si criminal", prin asa-zisele "Tribunale ale Poporului", au trimis la moarte sau la ani grei de temnita si lagare de exterminare, prin batai, infometare si munci silnice, tot ce a avut acest popor mai demn, mai sfant, mai bine pregatit profesional", se arata in comunicat.

"AFDPR nu contesta existenta Holocaustului in Romania "ciuntita"!"

"Chiar uitam ca regimul comunist a facut zeci de mii de victime si, daca luam in calcul sotiile si copiii ramasi acasa, cifra celor care au avut de suferit se apropie cu certitudine de doua milioane de cetateni ai acestei tari?!? Chiar vreti sa va amintim cine au fost primii trei sefi ai Securitatii Poporului, care au savarsit cele mai abominabile crime din lumea comunista europeana, lucru recunoscut si de marele disident rus Aleksandr Soljenitin?!?Poate ca da: Alexandru Nicolschi, Misu Dulgheru si Tudor Sepeanu! Chiar vreti sa va spunem ce gasim in dosarele inaintasilor celor care au nerusinarea sa ne dea astazi lectii de morala si demnitate?!?", mai scriu fostii detinuti politic, adaugand: "Iata doar cateva "perle":- "vechi militant al clasei muncitoare"; "vechi comunist ilegalist"; "activitate titoista"; "inscris in organizatia tineretului hitlerist"; "inscris voluntar in SS-ul german".
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus