Stiri de ultima ora

Premierul Ludovic Orban, convorbire cu omologul polonez, Mateusz Morawiecki |

Premierul Ludovic Orban, convorbire cu omologul polonez, Mateusz Morawiecki |
Politic
Premierul Ludovic Orban a avut, vineri, o convorbire telefonică cu omologul polonez, Mateusz Morawiecki. Cei doi prim-miniștri au discutat despre viitoarea ședință comună de guvern româno-polonă, care va fi organizată de Polonia, de îndată ce condițiile epidemiologice o vor permite. Cu acel prilej, cei doi premieri vor agrea Planul de Acțiune pentru perioada 2021 – 2025, subsumat Parteneriatului Strategic bilateral, informează Guvernul.

Convorbire telefonică între premierul României și omologul polonez

Potrivit unui comunicat de presă, cei doi oficiali au salutat nivelul excelent al cooperării bilaterale subsumate Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia și au reiterat disponibilitatea și dorința comune de a acționa, în continuare, pentru aprofundarea acesteia, în toate domeniile de interes reciproc. O atenție aparte va fi acordată interacțiunii și coordonării strânse din cadrul UE și NATO, respectiv al formatelor regionale de cooperare la care cele două state participă, cu precădere în anticiparea apropiatei reuniuni la vârf a Inițiativei celor Trei Mări.  

Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, sunt așteptate progrese în implementarea listei de proiecte de interconectare prioritare agreată la Summitul de la București, care a fost completată ulterior, precum și în ceea ce privește funcționarea Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, în care România, prin EximBank, și Polonia, prin Banca de Dezvoltare (BGK), sunt state fondatoare. Cu prilejul Summitului va fi lansat și un raport privind conectivitatea inteligentă.

Autostrada spre portul Gdansk

Ambasadorul american la București a vorbit recent despre o autostradă și o cale ferată care să lege portul Constanța de portul polonez Gdansk. Declarația ambasadorului american se referă la un proiect de colaborare din cadrul Inițiativei Celor 3 Mări, a explicat, într-un interviu pentru Digi24, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Declarația ambasadorului american, pe care am citit-o și aici, evident, la Bruxelles, se referă la acest proiect de colaborare între națiunile între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Evident, aliatul american este un actor important, suntem extrem de bucuroși că și Germania participă. Cred că de la Summitul Celor 3 Mări de la București Germania a început să participe la acest efort”, a subliniat nr. 2 în NATO, Mircea Geoană.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus