Stiri de ultima ora

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, la împlinirea a 70 de ani

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, la împlinirea a 70 de ani
Politic
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost decorat, astăzi, de preşedintele Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională la călăuzirea activității pastorale, misionare, culturale, sociale şi filantropice a Bisericii Ortodoxe Române, în ţară și în diaspora, pentru sporirea binelui comun prin cultivarea dialogului interconfesional şi interreligios. Ceremonia oficială a fost transmisă de TVR 1, într-o Ediție Specială.

Klaus Iohannis, președintele României: precum și dintre acestea și autoritățile Statului, și să vă urez ca și pe viitor Biserica Ortodoxă Română să se manifeste în apărarea și promovarea acestui model de relații! În același timp, înalta decorație care vă este conferită astăzi vine să recunoască meritul Bisericii Ortodoxe Române în procesul istoric de formare a conștiinței naționale, prin acțiunea și jertfa celor care au păstorit deopotrivă limba, dar și credința poporului român: Varlaam, Dosoftei, Antim Ivireanul, Simion Ștefan, Andrei Șaguna (...) Îmi doresc ca parteneriatul dintre Culte și instituțiile Statului, dintre Biserica Ortodoxă Română și autoritățile publice să continue și să se dezvolte pe fundamentul aspirațiilor și al valorilor pe care le împărtășim: libertatea religioasă, dialogul, cooperarea, solidaritatea, caritatea, respectul pentru diversitatea tradițiilor și prețuirea reciprocă, pentru o civilizație a păcii. Aceste valori au creat și consolidat România modernă.

Preafericitul Părinte Daniel aniversează astăzi 70 de ani.

Cu această ocazie, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale a fost săvârșită o slujbă de Te Deum.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel (Ciobotea), s-a născut la 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş. La Sfântul Botez a primit numele Dan-Ilie. Este absolvent al Institutului Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974). În perioada 1974-1976, urmează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae; îşi continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania).

În perioada 1980-1988, este lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia).

Este ales în demnitatea de arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la 12 septembrie 2007. La 30 septembrie 2007, este întronizat Patriarh în Catedrala patriarhală din Bucureşti.

Printre alte distincţii, titluri şi premii, a fost distins de către Preşedintele Românei cu Ordinul Serviciul Credincios în rang de Mare Cruce (2000) şi Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce (2007).
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus