Stiri de ultima ora

Nicușor Dan: Nu mai sunt membru al Asociației Salvați Bucureștiul. Din punct de vedere juridic, asociația este total independentă de mine în momentul acesta (VIDEO) |

Nicușor Dan: Nu mai sunt membru al Asociației Salvați Bucureștiul. Din punct de vedere juridic, asociația este total independentă de mine în momentul acesta (VIDEO) |
Politic
Nicușor Dan, primarul general ales al Capitalei, a explicat luni seară, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, că nu mai este membru al Asociației Salvați Bucureștiul, „care are altă componență” și este „total independentă” de el din punct de vedere juridic în momentul acesta.

Nicușor Dan, în direct pe B1 TV: Nu mai sunt membru al Asociației Salvați Bucureștiul

Referitor la faptul că Gabriela Firea, cea pe care a învins-o în cursa pentru Primăria Capitalei la alegerile locale din 27 septembrie, a încercat să reaprindă o discuție despre o posibilă stare de incompatibilitate în care s-ar afla el, Nicușor Dan a explicat: „Ar fi incompatibilitate dacă eu aș fi în același timp și primar, și membru sau, mai mult, membru în organele de conducere ale asociației, însă începând de joi, prin decizia instanței, eu nu mai sunt membru al Asociației Salvați Bucureștiul, care altă componență și altă componență a organelor de conducere, deci din punct de vedere juridic asociația este total independentă de mine în momentul acesta. Ce am spus este că dacă am spus în calitate de membru al asociație acum o lună sau acum cinci luni, sau acum doi ani că o autorizație e nelegală, n-o să pot să spun în calitate de primar că e legală”.

Nicușor Dan a fost validat de către judecătorii de la Curtea de Apel București, care au respins luni cele 52 de contestații. Întrebat cum le răspunde celor care l-au acuzat că nu este capabil să își preia mandatul de primar general ales, el a subliniat: „Se încadrează în aceeași serie de minciuni din toată campania electorală, că o să tai subvenția căldură, că o să tai subvenția la STB, după aceea că sunt primar în funcție și n-am făcut nimic o lună, deci e același tip de campanie care e rostogolită de sute de oameni și lucrurile par că au o aparență de adevăr. Adevărul este că, în 2019, un guvern Dăncilă a dat o ordonanță de urgență prin care a aprobat Codul Administrativ. Acest Cod Administrativ stabilește o nouă modalitate de învestire în funcție a primarilor, a consilierilor locali și a consilierilor județeni. Nu cred că a fost reavoință, cred că a fost pur și simplu o eroare la momentul redactării – s-au pus aceste etape intermediare de obligație de a trece prin două instanțe succesive. Înainte, pe sistemul anterior, aveai posibilitatea să contești, dar după ce primarul, consilierii își intrau în funcții. Dacă cumva aveai dreptate, ceea ce se întâmplă o dată din 10.000 de cazuri, se corecta acea eroare, dar oamenii puteau să intre în funcție și puteau să își înceapă mandatul pentru care oamenii îi aleseseră. S-a făcut o greșeală în Codul Administrativ în opinia mea”.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus