Stiri de ultima ora

Ludovic Orban anunță că Guvernul va sesiza CCR dacă PSD va modifica în Parlament proiectul priuvind rectificarea bugetară în sensul majorării pensiilor cu 40% (VIDEO) |

Ludovic Orban anunță că Guvernul va sesiza CCR dacă PSD va modifica în Parlament proiectul priuvind rectificarea bugetară în sensul majorării pensiilor cu 40% (VIDEO) |
Politic
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională dacă PSD va veni cu amendamente în Parlament a proiectul de lege privind rectificarea bugetară, amendamente care să prevadă majorarea pensiilor cu 40% și creșterea salariilor profesorilor din luna septembrie. Proiectul de rectificare bugetară prezentat de Guvern prevede majorarea punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie. În urmă cu câteva zile, prim-ministrul preciza că acest procent este maximul pe care îi poate suporta în acest moment bugetul de stat în contextul crizei economice provocate de pandemia de coronavirus.

Guvernul, pregătit să sesizeze CCR dacă PSD va modifica proiectul de lege privind rectificarea bugetară

Întrebat, luni, dacă Guvernul se va adresa CCR în cazul în care social-democrații vor face modificări la legea privind rectificarea bugetară, Ludovic Orban a răspuns: ”Cu siguranță”.

Așadar, potrivit proiectului de rectificare bugetară, punctul de pensie va crește cu 14% din septembrie, ceea ce înseamnă că va ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei, adică o creștere cu 177 de lei.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a anunțat deja că parlamentarii PSD vor veni cu amendamente la acest proiect, susținând că există bani la buget pentru majorarea pensiilor cu 40%.

Ludovic Orban : Creșterea punctului de pensie de 14% este maximul cât am putut să realizăm

Întrebat, vineri, la Timișoara, de ce nu se respect legea care prevede majorarea pensiilor cu 40%, șeful Guvernului a răspuns : „Orice lege poate fi modificată prin altă lege sau prin ordonanță de urgență. Noi am modificat această lege prin ordonanță de urgență, am inclus creșterea pensiilor cu cât este posibilă astăzi, adică creșterea punctului de pensie cu 14%, în OUG privitoare la rectificarea bugetară. Nu cred că își imaginează vreun român că dacă noi am fi avut bani la dispoziție să creștem pensiile cu 40%, nu am fi mărit pensiile cu 40%.

Suntem într-o situație în care România a înregistrat o contracție economică în al doilea trimestru de 10,5%. Pe primul semestru, raportat la același semestru de anul trecut, am avut o contracție de 3,9%. S-au diminuat veniturile bugetului de stat, veniturile bugetului de pensii, veniturile bugetului de sănătate. Într-o astfel de situație era foarte dificilă inclusiv decizia creșterii pensiilor. La diminuările de venituri care au fost, a fost extrem de greu de luat acestă decizie de a asigura o creștere a pensiilor.

Creșterea punctului de pensie de 14% este maximul cât am putut să realizăm și orice om cu scaun la cap poate să înțeleagă că atunci când iei decizia legată de pensii, de salarii, de alocații în sectorul public este o decizie care te obligă la cheltuieli și în 2021, și în 2022, și în 2023. Orice cheltuială trebuie să fie previzionată în funcție de perspectivele de evoluție economică”, a declarat  Ludovic Orban .

La rândul său, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu,  a declarat  recent că majorarea de 14% este maximul care potae fi suportat acum de buget, această creștere a pensiilor necesitând un efort financiar de 4 miliarde de lei.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus