Stiri de ultima ora

LIVE TEXT. Preşedinte pentru România. Ziua alegerilor prezidențiale

LIVE TEXT. Preşedinte pentru România. Ziua alegerilor prezidențiale
Politic
Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi azi la urne pentru a-și alege președintele până în anul 2024. Alegerile prezidențiale înregistrează mai multe premiere. Votul din Diaspora durează trei zile: a început vineri şi se va încheia în această seară. Deja, sute de mii de români stabiliţi în afara ţării au pus ştampila pe buletinele de vot. Urnele rămân deschise chiar și până la miezul nopții, ca să poată vota toți oamenii aflați la rând. În ţară, direcţiile de evidenţă a populaţiei au program prelungit astăzi, până la ora 21.00, deci dacă v-a expirat buletinul, puteţi cere un document care înlocuieşte temporar actul de identitate. Totodată, sistemul informatic de prevenire a votului ilegal funcţionează fără probleme, aşadar, cine votează de mai multe ori, riscă închisoarea. , la TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova, pe canalele regionale, dar şi online, pe www.tvrplus.ro . StirileTVR.ro vă țin la curent cu felul în care decurge scrutinul în țară și în diaspora.

Alegeri prezidențiale 2019

Președintele României este ales cu majoritatea voturilor alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi clasați.

Al doilea tur de scrutin ar urma să aibă loc pe 24 noiembrie în România, iar pentru românii din străinătate pe 22, 23 și 24 noimebrie 2019.

Informaţiile privind prezenţa alegătorilor la vot în ţară la alegerile prezidenţiale vor fi comunicate de Biroul Electoral Central la orele 9,30; 13,30; 15,30; 18,30; 21,30; 24,00.

Aceste date sunt valabile pentru ora de referinţă 9,00; 13,00; 15,00; 18,00; 21,00 şi 23,00.

Informaţiile privind prezenţa alegătorilor la vot în străinătate vor fi comunicate zilnic de Biroul electoral pentru secţia de votare din străinătate (BESVS) la 9,30; 13,30, 15,30, 18,30, 21,30, 24,00 pentru orele de referinţă 9,00; 13,00; 15,00; 18,00; 21,00; 23,00.

Când se votează

Duminică, 10 noiembrie 2019, are loc în ţară primul tur al alegerillor prezidenţiale, între orele 07.00 şi 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, tot în intervalul orar 07.00 - 21.00.

Cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate pot vota la prezidenţiale indiferent dacă sunt domiciliaţi, rezidenţi sau turişti în statul respectiv.

Votul în diaspora se desfăşoară vineri, 8/22 noiembrie, între orele 12-21, sâmbătă, 9/23 noiembrie, între orele 7.00 - 21.00 şi duminică, 10/24 noiembrie, între orele 7.00 - 21.00 pentru primul, respectiv al doilea tur de scrutin.

Unde se votează

Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu şi cei care au fost omişi din lista permanentă a secţiei de votare pot merge la orice secţie din ţară, prezenţa lor la vot fiind înregistrată pe o listă suplimentară.

De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot vota la altă secţie de votare decât cea unde au fost arondaţi.

Pentru alegătorii din ţară care nu pot fi transportaţi din motive de boală sau invaliditate, preşedintele secţiei de votare poate aproba, la cerere depusă cel mai târziu în preziua votării, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării.

Pot solicita urna specială şi persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare.

Cei care vor să afle la ce secție de vot pot merge să voteze, pot afla răspunsul apelând la site-ul oficial al Registrului Electoral.

Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot.

Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.

Acest registru este actualizat permanent la nivelul primăriilor, fiind introduşi cetăţenii care au împlinit 18 ani şi fiind radiaţi cei care au decedat sau şi-au pierdut dreptul de a alege.

Astfel, pentru a afla răspunsul la întrebarea „La ce secție votez”, trebuie să introduceți CNP-ul și numele de familie și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunteți arondat la aceste alegeri parlamentare.

Cei care votează în localitatea de domiciliu sunt obligați să meargă la secția la care sunt arondați, în timp ce cei care votează în alte localități o pot face la orice secție de votare. Acolo vor fi înscris pe listele suplimentare.

Cum pot vota românii din diaspora

Cetățenii români pot vota în una din secțiile amplasate în străinătate indiferent dacă sunt rezidenți, domiciliați sau turiști, conform AEP.

Votul poate fi prin corespondență sau direct la una dintre secțiile de votare, unde românii pot vota dacă au asupra lor orice act de identitate valabil (buletin, pașaport sau carnet de serviciu militar).

Harta tuturor secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată AICI.

sunt cei din Noua Zeelandă, care vineri, 8 noiembrie, începând cu ora locală 12.00, ora 1 dimineaţa, ora Românei, au putut să-și exprime votul.

Programul secțiilor de votare a fost următorul: Vineri, 8 noiembrie –  Sâmbătă, 9 noiembrie – între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00.

Astăzi, în diaspora se poate vota între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00.

Cine NU poate vota

Ghidul alegătorului aflat în România sau în străinătate prevede că la prezidenţiale nu au dreptul de vot "debilii sau alienaţii mintal", puşi sub interdicţie, şi nici persoanele care şi-au pierdut drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă.

Pot vota persoanele reţinute sau deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situaţie, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.

Actul de identitate

Pentru a vă exprima opțiunea de vot, aveți nevoie de un act de identitate valabil. Dacă aveți domiciliul în străinătate, dar vă aflați duminică în România, puteți folosi pașaportul.

După prezentarea actului de identitate și primirea ștampilei, intrați neînsoțiți în cabina de votare, iar după ce ați pus ștampila pe candidatul preferat introduceți buletinul în urnă.

Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2019:

Klaus Iohannis (susținut de PNL, președintele în exercițiu)Viorica Dăncilă (PSD)Mircea Diaconu (susținut de PRO România și ALDE)Dan Barna (Alianța USR-PLUS)Theodor Paleologu (PMP)Kelemen Hunor (UDMR)Ramona Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal)Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională)Viorel Cataramă (Dreapta Liberală)John-Ion Banu (Partidul Națiunea Română)Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc)Alexandru Cumpănașu (candidat independent)Bogdan Stanoevici (candidat independent)
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus