Stiri de ultima ora

Legea carantinei și izolării se naște greu. Senatorii din Comisia Juridică au votat raportul final

Legea carantinei și izolării se naște greu. Senatorii din Comisia Juridică au votat raportul final
Politic
Legea carantinei și izolării se naște greu. La miezul nopții,  după mai multe ore de discuții, senatorii din Comisia Juridică s-au înțeles asupra formei finale a legii și a fost votat raportul final. În cursul zilei de astăzi urmează să fie convocat plenul Senatului.

Comisia Juridica

Parlamentarii vor lucra pentru încă două săptămâni în sesiune extraordinară, începând de joi până pe 31 iulie.

Plenul Senatului va dezbate joi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, miercuri, într-o conferinţă de presă.Cazanciuc a menţionat că se face o trecere în revistă a articolelor proiectului de lege, aşa cum au fost discutate în cadrul Comisiei juridice miercuri, o primă lectură de principiu.

Ce prevede proiectul Legii carantinei și izolării, votat de senatorii juriști

Potrivit proiectului de lege, toate persoanele testate pozitiv cu SARS COV 2, care au sau nu simptome de boala, vor fi izolate, prin internare in spital pentru investigații medicale, cel mult 48 de ore, prin decizie a DSP.

Astfel, medicul poate decide prelungirea internării in spital sau continuarea izolării pacientului într-o locație alternativa a statului sau la domiciliul propriu.

Pacientul are posibilitatea să conteste decizia în instanță, dar va rămâne izolat până la primirea deciziei judecătorești.

Senatorii juriști au stabilit că toate persoanele care revin în România din zone de risc și care ar putea fi purtătoarele unui virus foarte contagios, cum este noul coronavirus, vor intra în carantină. Aceste persoane vor putea decide dacă rămân la domiciliul propriu, într-un alt loc pe care și-l aleg sau într-un spațiu special desemnat de autorități.

Persoanele posibil infectate cu SARS COV2 vor sta în carantină 14 zile, cât este perioada de incubație a virusului, în care pot apărea simptome de boală.

Senatorii juriști au eliminat din lege carantina bunurilor.

Au ajuns la un acord și în privința situațiilor în care părinții sunt internați în spital. Ei își pot încredința copiii rudelor sau unei alte persoane apropiate familiei. Sau pot să-i lase temporar pe minori în grija statului.

Detașarea medicilor în alte spitale se va face gradual. Întâi se va apela la voluntari și abia apoi la ordin de serviciu. Iar cadrelor medicale li se vor deconta cheltuielile de drum, cazare și hrană.

Legea dă putere de decizie șefului DSU sau unui înlocuitor desemnat de acesta. Hotărârile se aplică imediat, și nu după publicarea în Monitorul Oficial, ca în situațiile obișnuite.

Starea de alertă a fost prelungită. Ce reguli se mențin

. Între regulile ce vor fi menținute se numără obligativitatea purtării măștii, dar și interzicerea organizării de procesiuni în spații închise. Restaurantele rămân închise la interior.

Acestea sunt principalele reguli ce vor fi impuse până la mijlocul lunii august:

♦ Măştile de protecţie rămân obligatorii în spaţii publice închise, magazine, mall-uri, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă

♦ Căminele de bătrâni sunt, în continuare, obligate să îşi continue activitatea, iar programul de lucru al angajaţilor este stabilit cu DSP-urile din ţară

♦ Este interzisă în continuare organizarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise

♦ Cantonamentele, antrenamentele şi competiţiile sportive sunt permise

♦ concursurile sportive în aer liber sau în bazine acoperite pot fi organizate, dar fără spectatori
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus