Stiri de ultima ora

Lech Walesa: Am făcut o greşeală, dar nu am fost informator al serviciilor secrete comuniste

Lech Walesa: Am făcut o greşeală, dar nu am fost informator al serviciilor secrete comuniste
Politic
"Nu am cedat în 1970, nici nu am colaborat cu SB. Nu am luat niciodată bani și nu am făcut raportări scrise sau orale", a scris laureatul Premiului Nobel pentru Pace pe blogul său.

"Am comis o eroare, dar nu cum se spune. Mi-am dat cuvântul să nu o dezvălui. Cu siguranță nu acum. Cel puțin atât timp cât nu o fac alții. Personajul principal este în continuare în viață. El ar trebui să dezvăluie adevărul, iar eu mă bazez pe asta. Eram prea sensibil", a indicat Walesa, fără a face alte precizări.

Liderul luptei anticomuniste, în prezent în vizită în Venezuela și în SUA, a fost din nou acuzat joi, după descoperirea de noi documente la domiciliul fostului ministru de interne comunist și șef al poliției secrete, generalul Czeslaw Kiszczak, decedat anul trecut.

Potrivit lui Lukasz Kaminski, președintele Institutului Memoriei Naționale (IPN) din Polonia, care instrumentează crimele naziste și comuniste, "în dosarul său personal, există un plic cu angajamentul de colaborare în scris, semnat Lech Walesa Bolek ". "Printre documentele pe care le conține acest dosar, există de asemenea chitanțe scrise de mână, semnate cu pseudonimul Bolek ", a adăugat el.

Lech Walesa a calificat mereu drept absurdă orice acuzație de colaborare reală cu poliția politică din perioada comunistă.

Eventuala colaborare a lui Lech Walesa rămâne din anii 90 un subiect de neîntrerupte dezbateri politice în Polonia între susținătorii și adversarii săi.

Printre inamici se numără și Jaroslaw Kaczynski, șeful Partidului Dreptate și Justiție (conservator), în prezent la putere în Polonia.

Walesa a intentat mai multe procese pentru calomnie împotriva celor care îl acuză de colaborare cu serviciile comuniste, inclusiv împotriva președintelui Lech Kaczynski în 2009. El și-a retras însă plângerea după moartea acestuia într-o catastrofă aeriană la Smolensk la 10 aprilie 2010.

În 2000, un tribunal special l-a absolvit de acuzațiile de colaborare cu SB. Însă în 2008, IPN a publicat o carte care a relansat acest caz, afirmând că Lech Walesa a fost înregistrat ca agent secret în decembrie 1970, apoi șters din registre în iunie 1976 pentru lipsa dorinței de a coopera .
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus