Stiri de ultima ora

Klaus Iohannis, despre numărul de procurori delegați la Parchetul European: Am auzit de un schimb de corespondență. Voi avea o discuție cu ministrul Justiției |

Klaus Iohannis, despre numărul de procurori delegați la Parchetul European:  Am auzit de un schimb de corespondență. Voi avea o discuție cu ministrul Justiției  |
Politic
Parchetul European a solicitat României să aprobe un număr cuprins între 20 și 30 de procurori care vor investiga fraudele cu fonduri europene, însă ministerul justiției a anunțat că acceptă doar 10 procurori. Motivul nu îi este cunoscut nici președintelui Klaus Iohannis . Șeful statului a precizat, miercuri, într-o conferință de presă de la Palatul Costroceni, că ‘am auzit despre acest schimb de corespondență, dar mă lămuresc în câteva zile’.

Klaus Iohannis , despre numărul de procurori români trimiși la Parchetul European

Klaus Iohannis a mai spus că va avea o discuție cu ministerul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a-i spune cum s-a ajuns în situația de a trimite mai puțin procurori la Parchetul European decât s-au cerut.

‘Am auzit despre acest schimb de corespondență. Mă lămuresc în câteva zile. Dar între timp am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11. Voi avea o discuție cu ministrul Justiție, îmi va spune cum a ajuns la acest număr.’, a spus Iohannis.

De asemenea, întrebat dacă este mulțumit de activitatea marilor parchete. Președintele a spus că e prematur să se pronunțe.

‘Bilanțul se face cam după un an. E un pic prematur să spunem dacă suntem mulțumiți sau nemulțumiți. Am așteptări mari de la parchete și am așteptări ca lupta anticorupție să prindă viteză’, a afirmat Iohannis.

Ministerul Justiției că vrea să trimită doar 10 procurori la Parchetul European, deși Laura Codruța Kovesi a cerut 20

România a acceptat să delege doar 10 procurori la Parchetul European pentru anchetarea dosarelor cu fraude din fondurile europene. Asta deși șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, ceruse 20-30 de procurori României.

Ministerul Justiției justifică delegarea a doar 10 procurori, într-un răspuns pentru G4Media , prin ” temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție”.

”Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA , desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaționalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) și extinderea capacității acestuia pe măsura progreselor înregistrate”, arată Ministerul Justiției.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus