Stiri de ultima ora

Iohannis, cu privire la criteriile care au stat la baza invitaţiilor de 1 decembrie: "Politicienii cu probleme, vinovaţi sau nu, să facă un pas înapoi"

Iohannis, cu privire la criteriile care au stat la baza invitaţiilor de 1 decembrie: Politicienii cu probleme, vinovaţi sau nu, să facă un pas înapoi
Politic
Iohannis, cu privire la criteriile care au stat la baza invitaţiilor de 1 decembrie: "Politicienii cu probleme, vinovaţi sau nu, să facă un pas înapoi"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu privire la criteriile care au stat la baza invitaţiilor făcute pentru 1 decembrie, că politicienii cu probleme, vinovaţi sau nu, trebuie să facă un pas înapoi până când le rezolvă, Traian Băsescu fiind invitat, deşi are probleme în justiţie.

Iohannis, cu privire la criteriile care au stat la baza invitaţiilor de 1 decembrie: "Politicienii, vinovaţi sau nu, să facă un pas înapoi"

"Este ziua naţională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizible care vor să sublinieze caracterul statului român de stat unitar, stat de drept, stat european, stat membru NATO. Noi prin manifestările de 1 decembrie nu dorim doar să omagiem trecutul, ci şi să creionăm viitorul României. Viitorul României se bazează pe respectarea valorilor UE, pe valorile NATO şi toate acestea au un punct comun foarte punternic: statul de drept. Şi atunci, cred că este bine să dăm semnale puternice lesne de înţeles şi de cetăţeanul simplu şi de diplomatul titrat că de la vârful statului se promovează curăţenia politică”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat care au fost argumentele care au stat la baza deciziei de a nu invita persoane cu probleme penale la ceremoniile de 1 decembrie.

Klaus Iohannis a afirmat că, deşi prezumţia de nevinovăţie este respectată, "la vârful politicii acţionează şi alte criterii".

"Asta nu înseamnă în nici un caz că persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate nu sunt considerate până una alta nevinovate, doar că această nevinovăţie este un principiu pe care cu toţii îl respectăm şi condiderăm că stă la baza statului de drept, doar că la vârful politicii acţionează şi alte criterii", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că, "indiferent că sunt vinovaţi sau nu", politicienii cu probleme trebuie să facă un pas înapoi.

"Este o cutumă în toate statele democratice din Europa, din zona nord-atlantică, ca politicieni care au probleme de rezolvat cu justiţia, indiferent că sunt vinovaţi sau nu, să facă un pas înapoi până când îşi rezolvă problemele, după care dacă trece un anumit timp pot reveni în prim-planul politicii. La noi această cutumă încă nu este bine cunoscută şi nu este bine respectată, pentru a acoperi această lacună cutumară am hotărât să fac invitaţiile aşa cum bine ştiţi", a spus Iohannis.

Întrebat dacă fostul preşedinte Traian Băsescu, care are probleme în justiţie a fost invitat, Iohannis a răspuns afirmativ.

„Da, l-am invitat (pe Traian Băsescu-n.r.)”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă criteriile nu i se aplică şi lui, preşedintele a răspuns: "Ba da".
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus