Stiri de ultima ora

Intre bine si rau, intre constructie si stagnare, intre adevar si intuneric. Seniorul - adevaratul vizionar al Romaniei post-comuniste

Intre bine si rau, intre constructie si stagnare, intre adevar si intuneric. Seniorul - adevaratul vizionar al Romaniei post-comuniste
Politic
S-a scris mult despre presedintele Corneliu Coposu, mai ales in anii 90, cand influenta si personalitatea lui au marcat o epoca importanta din istoria Romaniei.In zilele fierbinti ale evenimentelor din decembrie 1989 si in decursul anului 1990, a fost politicianul cel mai hulit, cel mai neinteles, cel mai urmarit, cel mai periculos de catre conducerea de atunci a statului, indiferent ca vorbim de conducerea politica sau de serviciile secrete.Dupa trecerea sa la Domnul, pe 11 noiembrie 1995, cel numit atat de frumos de catre filosoful Petre Tutea "Seniorul" a devenit omul cel mai respectat, cel mai iubit, cel mai... De ce? Simplu, pentru ca nu mai reprezenta un pericol pentru responsabilii post-comunisti, sau mai trist, pentru ca poporul roman l-a apreciat si i-a descoperit valoarea dupa ce nu a mai fost pe acest pamant.Imi propun in cele ce urmeaza sa incerc sa fac o comparatie intre cel considerat de catre multi formatori de opinie din anii 90 drept "profetul" sau "oracolul din Damaroaia" si cel care a intuit si a vorbit inca de la inceputul tinerei si fragilei noastre democratii despre ceea ce este necesar si vital pentru ca o tara ca Romania sa se ridice demna si semeata printre tarile lumii.Silviu Brucan si Corneliu Coposu, dar... daca Romania o lua pe calea cea adevarata era invers, Corneliu Coposu si Silviu Brucan.Pentru ca nu voia nimic pentru el, ci totul pentru tara lui si pentru poporul roman, a fost considerat inamicul numarul 1, de catre cei care, timp de aproape o jumatate de secol, nu au facut altceva decat sa distruga constiinte si mentalitati.

Foto: Fundatia Corneliu Coposu

Ideologul principal al F.S.N, Silviu Brucan, a fost primul care a intuit si care a simtit pericolul pe care-l putea reprezenta Seniorul pentru toata gasca si clica de nomenklaturisti. Corneliu Coposu era singurul capabil cu adevarat sa le incurce planurile, singurul care, daca era lasat sa reconstruiasca si sa construiasca, arunca in aer toate previziunile sumbre si calculate... din timp, ale "geniului" din Damaroaia, care spunea cu un aer de superioritate ca: "pentru a deprinde democratia, romanii vor avea nevoie de 20 de ani".Cred ca putina lume este la curent cu faptul ca Seniorul Coposu si Silviu Brucan se cunosteau de ceva timp, mai precis din 1945, cand tanarul secretar de redactie al ziarului comunist "Scanteia" cerea public condamnarea la moarte a unui numar insemnat de personalitati, printre care se regasea si tanarul secretar al Sfinxului de la Badacin.In cursul serii de 22 decembrie 1989, Corneliu Coposu se afla la Televiziunea Romana, la intrarea din strada Pangrati. A scris un bilet, in care a spus cine este, si si-a exprimat dorinta de a anunta in direct renasterea PNT. Biletelul a ajuns in renumitul studio 4 al televiziunii, unde erau Silviu Brucan, Alexandru Barladeanu, Nicolae Militaru si multi altii. Din spusele unui martor ocular, care i-a relatat Seniorului Coposu dupa cateva saptamani intreaga scena, cand a citit biletul, "profetul din Damaroaia" a albit si a strigat cu voce tare: " Oricine, dar asta, nu!"

Ura, spaima si groaza pe care le-au avut Brucan si acolitii lui, in decursul zecilor de ani de intuneric comunisto-bolsevic, au reprezentat de fapt caracteristica principala a ceea ce doreau de fapt "reformatorii" dupa 1989: un glasnost al lor fara prea multe intrebari, cu schimbari coordonate de catre ei si cu libertati de tip american (tv, coca-cola etc) care sa adoarma asa cum trebuie marea majoritate a populatiei.

Foto: Fundatia Corneliu Coposu

Corneliu Coposu a fost demnul si legitimul urmas al lui Iuliu Maniu nu pentru ca a fost secretarul sau personal sau pentru ca a suferit si a facut inchisoare politica la fel ca si mentorul sau, ci pentru viziunea pe care a avut-o in privinta viitorului, a destinului unei natii, umilite si calcata in picioare atatia ani.Asa cum Sfinxul de la Badacin a fost unul dintre precursorii viitoarei Uniuni Europene, el vorbind de la inceput, de pe vremea cand era Presedintele Consiliului Dirigent, despre necesitatea unei Europe unite in fata provocarilor de orice fel, asa si Seniorul a avut curajul si viziunea de a inscrie PNT in Internationala Crestin-Democrata, in 1987, trimitand o scrisoare de intentie vicepresedintelui de atunci al ICD, dl. Jean Marie Daillet. Dupa evenimentele din decembrie 1989, Seniorul Coposu a fost primul politician roman care a vorbit public despre importanta si necesitatea ca Romania sa intre in structurile euro-atlantice, mentionand cu multa tarie importanta acestui lucru, iar in privinta recunoasterii internationale a PNTCD, le explica tuturor colegilor si membrilor partidului, ca fara o aderare si o participare serioasa in structurile europene si internationale ale crestin-democratiei, PNTCD nu poate avea viitor si sustinere.

Foto: Fundatia Corneliu Coposu

Ion Andrei Gherasim este presedinte executiv la Fundatia Corneliu Coposu. S-a nascut la Cluj pe 26 martie 1970. A facut studiile gimnaziale intre 1976-1984 la Scoala nr.15 din Cluj. Intre 1984-1988 a urmat liceul de filologie-istorie "Ady-Sincai"(actualmente Colegiul Gheorghe Sincai) din Cluj. La putin timp dupa evenimentele sangeroase de la sfarsitul anului 1989, mai precis pe 26 decembrie 1989, a devenit seful de cabinet si secretar personal al presedintelui PNTCD, Corneliu Coposu. Intre 1991-1995 a urmat Institut d Etudes Politiques din Grenoble. S-a intors in tara definitiv in iunie 1995. Din iunie 1995 si pana pe 11 noiembrie 1995 a redevenit seful de cabinet al Seniorului Coposu, putandu-se spune ca a fost primul si ultimul lui sef de cabinet.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus