Stiri de ultima ora

Discuții despre majorarea salariului minim. Guvernul își menține propunerea, Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical nu agrează formulele de calcul

Discuții despre majorarea salariului minim. Guvernul își menține propunerea, Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical nu agrează formulele de calcul
Politic
Discuții despre majorarea salariului minim. Guvernul își menține propunerea, Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical nu agrează formulele de calcul

Premierul Ludovic Orban și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, discută din nou cu sindicatele și patronatele despre majorarea salariului minim. Guvernul a propus trei formule de calcul, iar partenerii sociali trebuie să aleagă una. În toate cele trei cazuri salariul minim creşte cu 83 de lei de la 1 ianuarie. Toate detaliile vin de la Diana Brâncuş.

Discuții pentru majorarea salariului minim

premierul a precizat încă de începutul discuției că Guvernul își menține propunerea avansată săptămâna trecută. salariul minim pe economie să crească de la 1 ianuarie anul viitor la 2230 de lei, cu 150 de lei mai mult decât este acum. asta ar însemna un plus de 83 de lei în mână. Guvernul a aluat în calcul inflația până anul acesta și productivitatea muncii de anul trecut.

Confederația Cartel Alfa a susținut că salariul minim ar trebui să crească la 2260 de lei așa cum s-a discutat în luna septembrie cu vechiul guvern. Liderul Bogdan Hossu a explicat că inflația ar trebui să fie calculată pe tot anul acesta, la fel ca și productivitatea muncii să fie luata în calcul tot cea de anul acesta.

Blocul Național Sindical a venit cu o propunere și mai consistentă 2284 de lei. Pentru această valoare au luat în calcul rata inflației prognozată pentru anul viitor, nu cea de anul acesta, plus creșterea anuală a productivității muncii pe persoană ocupată, tot de anul viitor, la care se adaugă jumătate din creșterea real estimat pentru anul viitor.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a mai atras atenția asupra unei probleme foarte importante a spus că ar trebui făcute modificări și în legea salarizării bugetarilor astfel încât cheltuielile să nu explodeze iar cei din mediul privat să rămână afectați, pentru că indemnizațiile demnitarilor și salariile din sistemul public sunt calculate după un coeficient care se înmulțește cu salariul minim, iar dacă un angajat cu salariul minim ar primi în plus 83 de lei, un primar de oras ar primi de 10 ori mai mult.

În cadrul întâlnirii desfăşurate la Palatul Victoria, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a pledat ca de la 1 ianuarie 2020 salariul minim pe economie să fie de 2.260 de lei brut.

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat, în debutul întâlnirii, că Executivul îşi doreşte o modalitate de calcul a salariului minim pe economie care să se bazeze pe realitatea economică şi care să nu creeze tulburări majore.

"În ceea ce priveşte proiectul privind salariul minim, noi ne menţinem punctul de vedere, vă spun sincer. Asta considerăm noi că este soluţia. Sigur, suntem deschişi pentru o discuţie, pentru anul viitor, să luăm în calcul orice fel de propunere şi iniţiativă pentru a îmbunătăţi. Dar tot pe ideea asta: noi dorim să ajungem la o modalitate de calcul a salariului minim pe economie care să se bazeze pe realitatea economică şi care să nu creeze tulburări majore în economie, în funcţionarea companiilor, în raportul dintre cerere şi ofertă. Şi, de asemenea, care să aibă cu adevărat rolul de a genera un stimulent şi nicidecum un instrument prin care să fie generate efecte negative", a precizat premierul.

Bogdan Hossu a propus ca în formula de calcul a salariului minim să fie introdusă, ca factor de corecţie, şi valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent.

"Formula dumneavoastră, pentru că nu este legată de fondul de investiţii sau stimularea fondului de investiţii, dă o curbură - şi asta se poate calcula - aplatizată. Ea are ca măsură efectivă că într-o anumită perioadă de timp îngheaţă salariul minim pe economie în România. Pentru că exact parametrul legat de diminuarea sărăciei şi îmbunătăţirea nivelului de trai al salariaţilor cu venituri scăzute nu este luat în considerare. Şi, în acest sens, pentru perspectiva de viitor, ar trebui ca pe formula numărul 1 - pentru că pe formulele 2 şi 3 avem obiecţii, deoarece nu sunt stimulatoare nici măcar pentru mediul economic - să fie introdus un factor de corecţie în funcţie de coşul de trai decent", a afirmat el.

Hossu a propus ca de la 1 ianuarie salariul minim să aibă o valoare de 2.260 de lei, aşa cum a fost anunţat încă din luna septembrie.

"Astăzi ar trebui să avem un consens pe nivelul de salariu minim pentru 2020, de la 1 ianuarie. Legat tocmai de diferenţa de parametri de calcul, noi vă propunem să ne reîntoarcem la ceea ce este relativ acceptat de partenerii sociali şi predictibil, pentru că a fost anunţat din septembrie: ca de la 1 ianuarie 2020 salariul minim pe economie garantat în plată brut să fie de 2.260 de lei", a precizat el.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a propus la rândul său renunţarea la variantele 2 şi 3 de calcul al salariului minim, precum şi o corectare a variantei 1.

"Eu propun o corectare a variantei 1 cu care aţi venit, (...) care ne va permite de acum încolo, ca parteneri sociali, de la an la an, să facem ajustările necesare. Formula domniilor voastre în varianta 1 presupunea corectarea salariului minim brut pe economie cu rata inflaţiei octombrie 2019, raportat la octombrie 2018 şi cu creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată 2018 - raportat la 2017. Formula de calcul pe care o propunem este aceea de a corecta salariul minim brut pe economie actual cu rata inflaţiei medii anuale 2020, nivelul estimat, corectată cu creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată pentru 2020, raportat la 2019, nivel estimat, şi corectat cu jumătate din rata de creştere a salariului real 2020/2019 - nivel estimat", a explicat el.

Dumitru Costin a atras atenţia şi asupra faptului că legarea anumitor salarii şi indemnizaţii din sectorul public de valoarea salariului minim poate genera pe viitor o frânare a majorării salariului minim, din cauza impactului bugetar pe care l-ar genera.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus