Stiri de ultima ora

Diplomatul Brânduşa Predescu, noul purtător de cuvânt al MAE

Diplomatul Brânduşa Predescu, noul purtător de cuvânt al MAE
Politic
Brânduşa Predescu, diplomat de carieră cu o experienţă de 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe, a fost numită miercuri în funcţia de purtător de cuvânt al MAE, informează instituţia într-un comunicat remis AGERPRES.

"Am plăcerea să numesc o persoană cu experienţă în diplomaţie, care a avut ocazia să lucreze atât pe domeniul bilateral, cât şi cel multilateral, ceea ce îi oferă o bună cunoaştere a problematicilor ce ţin de afacerile externe, inclusiv cele europene. Profesionalism, energie, devotament sunt atribute esenţiale ale unui purtător de cuvânt care reprezintă o instituţie de calibrul Ministerului Afacerilor Externe", a afirmat Titus Corlăţean, potrivit comunicatului MAE.

Brânduşa Predescu a preluat mandatul de purtător de cuvânt de la Ovidiu Dranga, secretar de stat pentru afaceri globale.

Diplomat de carieră, Brânduşa Predescu deţine în prezent gradul de ministru plenipotenţiar. A intrat în corpul diplomatic în anul 1993, în cadrul departamentului OSCE, Consiliul Europei şi NATO iar în cei 20 de ani de carieră în Ministerul Afacerilor Externe a ocupat funcţii atât în Centrala MAE, cât şi în serviciul exterior.

Astfel, a deţinut pe rând funcţiile de director al departamentului Consiliul Europei şi Drepturile Omului (2000) - interval în care a fost membru din partea României în Comitetul Director pentru Drepturile Omului (CDDH) al Consiliului Europei, fiind prima femeie din Europa Centrală şi de Est aleasă în conducerea CDDH, director al Direcţiei SUA şi Canada (2001-2002), director al Direcţiei OSCE, Consiliul Europei şi Drepturile Omului (2006-2008) - interval în care a reprezentant România în Grupul de lucru UE pentru drepturile omului (Bruxelles), coordonator al Preşedinţiei române a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (Geneva), membru în grupul de lucru interinstituţional care a pregătit înfiinţarea Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara.

În serviciu exterior a fost pe rând ataşat de presă, prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Viena (1997-1999), diplomat la Reprezentanţa Permanentă a României la OSCE de la Viena (1999-2000), prim-colaborator al Ambasadei României la Berlin (2002-2006), consul general al României la München (2008-2012).

Din septembrie 2012 până în prezent a deţinut, în Centrala MAE, funcţia de coordonator naţional al Strategiei UE privind Regiunea Dunării.

Brânduşa Predescu a absolvit în anul 1989 cursurile Universităţii Bucureşti, Facultatea de limbi şi literaturi străine, specializarea germană şi engleză. Ulterior, a absolvit cursurile Academiei Diplomatice din Viena (1994-1995) şi ale Colegiului Naţional de Apărare (2007-2008).

Între 1990 şi 1993 a fost expert la Cabinetul Primului-ministru, gestionând problematica protecţiei copilului şi ulterior tematici de politică externă. În 2001 a condus Agenţia Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţii.

Pe parcursul carierei sale diplomatice, Brânduşa Predescu şi-a adus contribuţia la numeroase conferinţe privind problematica drepturilor omului, politici de securitate şi afacerile europene.

Vorbeşte fluent limbile engleză, germană, franceză şi olandeză.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus