Stiri de ultima ora

Cum pregateste statul roman marea vaccinare a populatiei. Primarul unui oras important din Romania: "N-are cum sa inceapa pe 15 ianuarie la noi"

Cum pregateste statul roman marea vaccinare a populatiei. Primarul unui oras important din Romania: N-are cum sa inceapa pe 15 ianuarie la noi
Politic
Guvernul Citu a amanat adoptarea Ordonantei de Urgenta initiata de Ministerul Sanatatii privind infiintarea centrelor de vaccinare si plata personalului medical implicat in campania de vaccinare, arata digi24.ro. Premierul a anuntat ca urmeaza sa se discute toate detaliile pentru functionarea centrelor si plata personalului medical. In aceste conditii, oamenii din provincie direct responsabili cu organizarea centrelor pentru imunizare se arata debusolatiIn absenta ordonantei guvernamentale, nu se pot organiza centrele de vaccinare necesare pentru debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare, programata oficial pe 15 ianuarie."In momentul de fata, cheltuielile respective nu pot fi aruncate in sarcina primariilor pentru ca nu avem un cadru legal pentru a plati personalul medical din centrele respective. Avand in vedere reactia Asociatiei Municipiilor din Romania, prin vocea domnului Emil Boc , cei de la guvernare au analizat si au descoperit cu aceasta ocazie ca ingrijorarile noastre sunt indreptatite. Amanarea ordonantei s-a facut pentru a putea fi modificata, in sensul in care sa se faca o linie de buget pentru sarciniile pe care Guvernul ni le da", a afirmat Viorel Marian Dragomir , primarul municipiului Braila, contactat de Ziare.com.Primarul sustine ca, intr-un calcul estimativ, costul unui centru de vaccinare se ridica la 90.000 de lei pe zi."Noi am facut un calcul estimativ pentru ce ar inseamna cheltuielile in municipiul Braila si am ajuns la suma de 90.000 de lei pe zi. Daca s-ar fi lucrat si in weekend ajungeam aproximativ la 25 de milioane de lei pe luna. Daca aceasta vaccinare dureaza patru-sase luni, primariile nu ar avea bani nici sa plateasca iluminatul public", este de parere primarul Brailei.Centrele de vaccinare din Braila nu vor putea fi deschise in data de 15 ianuarie, desi ele sunt complet echipate, sustine Dragomir."In momentul de fata noi asteptam aceasta ordonanta care, speram noi, sa deconteze cheltuielile de personal din bugetul de stat. Primariile nu au angajate asistente si medici.Nu avem cum sa facem nimic pentru ca nu avem in prezent niciun cadru legal care sa angajeze sau detaseze personal medical. Nu putem sa deschidem centrele desi am facut toate achizitiile necesare", a adaugat Viorel Dragomir.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus