Stiri de ultima ora

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare și să nu țină cont de deciziile CCR |

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare și să nu țină cont de deciziile CCR |
Politic
Premierul Ludovic Orban i-a îndemnat pe români să respecte regulile menite să prevină răspândirea coronavirusului și să ignore deciziile Curții Constituționale. Reacția sa vine după ce judecătorii CCR au stabilit că este neconstituțională impunerea internării și carantinării doar printr-un Ordin de Ministru și că este nevoie de o lege în acest sens. Au mai stabilit, totodată, că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”, deoarece spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate. Orban a susținut că nu e prima dată când judecătorii constituționali iau decizii care zădărnicesc măsurile de apărare a sănătății publice, referindu-se la hotărârea conform căreia majorarea amenzilor pe timpul stării de urgență este neconstituțională. Premierul a mai spus că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi adoptat un proiect de lege privind carantina rea și izolarea.

Ludovic Orban : Rugămintea mea către cetățeni e să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, la Digi24, că românii ar trebui să respecte reglementările în vigoare privind combaterea COVID-19 și să nu bage în seamă deciziile Curții Constituționale. Șeful Guvernului a spus că nu e prima dată când CCR ia hotărâri care zădărnicesc eforturile în lupta cu epidemia și a dat exemplul deciziei prin care a fost declarată neconstituțională majorarea amenzilor, în timpul stării de urgență.

Orban a explicat apoi că, din cauza deciziei CCR , o persoană cu coronavirus poate pleca liniștită din spital și nici nu poate fi trimisă în izolare la domiciliu . E, practic, liberă să răspândească virusul.

Acesta a precizat că la ședința Guvernului de săptămâna viitoare va fi adoptat un proiect de lege privind carantina rea și izolarea. Același lucru a fost anunțat și vineri de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

CCR : Carantinarea și internarea, dispuse prin Ordin de Ministru, neconstituționale. Statul a rămas fără instrumentul legal pentru a impune cele două măsuri

La finele lunii iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru, precizând că e nevoie de o lege în acest sens.

Mai mult, CCR a arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”, deoarece spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate.

Vineri, secretarul de stat Raed Arafat a trimis o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare.

Mai mulți pacienți COVID-19 au părăsit deja spitalele. Centrele de carantină au început și ele să se golească.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, sâmbătă, la 28.582 de infectări și 1.731 decese. În ultima zi, 416 persoane au fost testate pozitiv, iar 23 de pacienți COVID-19 au murit.  
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus