Stiri de ultima ora

Comisia juridică a respins proiectul USR de desfiinţare a Secţiei speciale pentru magistraţi

Comisia juridică a respins proiectul USR de desfiinţare a Secţiei speciale pentru magistraţi
Politic
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat marţi raport de respingere a propunerii legislative privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General, iniţiată de USR. Raportul de respingere va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară, alături de iniţiativa "Fără penali".

Au fost 12 voturi pentru respingerea proiectului, ale reprezentanţilor PSD, şi 10 voturi ale USR şi PNL au fost pentru adoptare.

Deputatul PSD Florin Iordache a opinat că această secţie trebuie menţinută.

La dezbateri, deputatul USR Stelian Ion a spus că proiectul este în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, menţionând că este o mare greşeală menţinerea acestei secţii.

"Secţia trebuie desfiinţată, ea nu face decât să blocheze anchete ale DNA. A menţine această structură în viaţă este o mare greşeală. (...) Ce a făcut Secţia de investigare a magistraţilor? Ei sunt stat în stat. Dacă unii dintre aceşti procurori săvârşesc o infracţiune, doar colegii de birou pot să decidă dacă începe urmărirea penală. (...) Această secţie este o pacoste, trebuie desfiinţată. Înainte nu exista o presiune, acum există o presiune pe judecători, pe magistraţi", a mai spus Stelian Ion.

Deputatul PNL Ioan Cupşa a afirmat că viitorul ministru al Justiţiei din partea PNL va susţine desfiinţarea Secţiei pentru investigarea magistraţilor.

"Viitorul ministru va susţine desfiinţarea secţiei. Să nu aveţi niciun dubiu, sper ca această secţie să fie cât mai curând desfiinţată. În situaţia de astăzi, secţia trebuie să aibă procurori care să se priceapă la toate, la infracţiuni de corupţie, economice. Evident că nu poate. Induceţi ideea că fenomenul infracţionalităţii în rândurile magistraţilor este de amploare, ceea ce este fals. Nu aveţi niciun argument. Avem argumente solide privind desfiinţarea acestei secţii. Noul ministru al PNL cu certitudine va susţine acest demers de desfiinţarea acestei Secţii speciale de investigarea magistraţilor", a replicat Ioan Cupşa, adăugând că "pare că această secţie produce şi metode de intimidare asupra magistraţilor".

Deputatul PSD Nicuşor Halici a argumentat că solicitarea de desfiinţare a acestei secţii nu este legitimă.

"Nu ţineţi la independenţa judecătorilor. (...) Solicitarea USR nu este legitimă, este de înţeles", a spus Halici, subliniind că la această secţie toţi procurorii sunt numiţi pe criterii eminamente profesionale.
www.rtv.net

Articole similare :
comments powered by Disqus