Stiri de ultima ora

Cand vom avea noi autostrazi si cine plateste pentru cea demolata? Ce facem cu Tarom? Interviu video cu ministrul Transporturilor

Cand vom avea noi autostrazi si cine plateste pentru cea demolata? Ce facem cu Tarom? Interviu video cu ministrul Transporturilor
Politic
Autostrada Sibiu-Pitesti este in faza de alegere a traseului, la finalul anului va fi gata studiul de fezabilitate, lucrarile vor incepe in 2018 si se vor termina in 2021, afirma ministrul Transporturilor , Dan Costescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul ne-a dat detalii despre acest proiect, dar si despre problemele autostrazii Sibiu-Orastie, unde reparatiile ar trebui sa fie gata in august, exclusiv pe banii constructorului. Tot pana in luna august va fi terminata portiunea din centura Bucurestiului cuprinsa intre DN 2 si A1.

Ministrul Dan Costescu ne-a vorbit si despre lucrarile la metrou, dar si despre situatia CFR Marfa si Tarom , care vor trece prin restructurari in perioada urmatoare.

A trecut o treime din mandatul dvs si cred ca deja ati putea face o proiectie a numarului de km de asfalt nou pe care vom circula la finalul acestuia. Unde si cat?

Zonele sunt incadrate in cele doua grupe mari. Proiectele incepute care inregistrau blocaje si aici vorbesc de tronsoane de pe Lugoj - Deva, Sebes - Turda, Autostrada Transilvania. Si tronsoane de autostrazi noi, ma refer la Pitesti - Sibiu, Coridorul 9 Ploiesti - Pascani, autostrada intre Ungheni-Iasi-Tg Neamt. Toate acestea trebuie pornite. Si mai sunt alte cateva proiecte mai mici.

In ce stadiu e proiectul Pitesti - Sibiu?

Suntem in faza de alegere a traseului, au ramas doar doua variante in final, intre 2 si 7. Exista acea analiza multicriteriala foarte criticata de consultantul CE, Jaspers, am reusit sa imbunatatim acele aspecte si o vom avea terminata pana la sfarsitul anului, cand se va finaliza studiul de fezabilitate, pentru ca apoi sa intram in proiectare si sa respectam termenul de finalizare completa a autostrazii pe care l-am anuntat, 2021.

Sectoarele de capat, Pitesti - Curtea de Arges si Boita - Sibiu, care au mai putine probleme de mediu, vor putea fi gata in 2020.

Cand va incepe constructia efectiva, prima cupa de pamant?

Din 2018. Ritmul nu e usor, trebuie tinut foarte atent. Ar mai exista niste posibilitati de reducere a termenelor, dar nu vreau sa le anunt acum pentru ca apoi sa fiu acuzat ca nu m-am tinut de promisiune.

Incepe in 2018 daca tot procesul de avizare se misca repede si aici in general sunt mari probleme.

Acum doua saptamani a fost aprobata OUG pentru accelerarea investitiilor care trateaza exact aceste probleme care tineau in loc santierele. Aceasta ordonanta urgenteaza obtinerea a aproape tuturor avizarilor necesare pentru autorizatia de construire.

Avand aceste avize pe loc sau in maximum 10 zile, in loc de 5 sau 6 luni, scurtam cu exact aceasta perioada durata investitiei. Am avut cazuri in care am intarziat si 2 ani pentru ca avizele s-au conditionat unul pe altul.

De exemplu, pe tronsonul de autostrada Tg Mures-Ogra ar fi trebuit sa asteptam autorizatia de construire in noiembrie, deci sa incepem lucrarile peste iarna, dar datorita schimbarii legislatiei le vom putea incepe in iunie. Am castigat aproape 150 de zile. Intre Ogra si Campia Turzii vom economisi 45 de zile.

Ce se intampla pe Sibiu-Orastie? Cine e de vina pentru ca s-a ajuns la demolarea celor 200 de metri de autostrada?

Nu s-a respectat proiectul de executie, nu s-au respectat materialele si nici tehnicile de construire. Expertiza a aratat ca proiectul era bun, a fost aceasta graba si au livrat o lucrare neconforma.

Compania a anuntat terminarea lucrarilor in august si reluarea circulatiei in septembrie. Exista si o varianta mai rapida, ar insemna ca CNADNR sa-si asume construirea acelei bucati in regie proprie si am economisi doua luni de la licitatie.

Cine achita costul reconstructiei?

In ambele variante cine a gresit, constructorul. Plateste printr-un mecanism cunoscut, adica lichidarea celor doua scrisori de garantie, in total de 90 de milioane, care acopera lucrarile pentru portiunea demolata si o portiune de inca 300 de metri de langa ea, cu acelasi gen de probleme.

Si in rest autostrada e in ordine?

Graba a fost una cu iz electoral, cand se lucra la aceste sute de metri. Speram ca pe celelalte segmente sa nu fie aceleasi probleme si, ca sa confirmam acest lucru, compania are o expertiza pe care o va finaliza pana la sfarsitul anului.

Centura Capitalei este o mare problema, pe care primarii dau vina inclusiv pentru traficul din Bucuresti. Cat inaintati, ce terminati anul acesta?

Avem deja finalizata partea de nord a centurii, sectiunea intre DN7 si DN2. Bucata intre DN7 si A1 avea la inceputul mandatului niste probleme cu exproprierea, ele au fost rezolvate si o sa fie finalizata la sfarsitul verii, undeva in august, moment din care se va circula de la A1 pana la DN2.

Bucata intre DN2 si A2 am gasit-o cu procedura de achizitie anulata, am reluat-o, va fi terminata spre sfaristul anului si portiunea va fi finalizata la sfarsitul lui 2017.

Partea de sud care sa inchida cercul e un proiect mai mare, pana la sfarsitul anului se vor obtine toate hotararile de guvern , aprobarile de la autoritati etc, apoi inca doi ani termen de executie.

Se anunta lucrari de reparatie pe A2 si multa lume se ingrijoreaza ca traficul spre mare la vara va fi problematic.

Sunt lucrarile de intretinere usoare, care se fac in fiecare primavara, adica plombarile, si cele de reabilitare a suprafetei, cum vor fi cele intre Lehliu si Drajna, sector care este deja cu 3 ani in afara duratei de viata si trebuie intervenit.

Procedura de achizitie de 6 luni se va termina in septembrie cand va fi depasit sezonul si vom mai avea o rezerva in care sa lucram pana vine iarna.

A2 se blocheaza la fiecare viscol. Nu e singura sosea in aceasta situatie. Si la fiecare viscol vorbim de parazapezi pentru a uita apoi pana la urmatoarul viscol. Ati uitat si dvs?

Parazapezile se instaleaza toamna tarziu si se dezinstaleaza primavara. Anul acesta au crescut cu 100 de km cei 400 de km de parazapezi instalate. Dar un gard de un metru inaltime are un efect limitat, in caz de fenomene extreme, in zone precum A2, Faurei, Braila, unde e polul viscolului.

Pentru aceste zone, gandim o solutie pe termen lung, care sa reduca si cheltuielile de intretinere si timpii de blocare. Deja s-a negociat cu Romsilva instalarea unor perdele forestiere. Evident ca trebuie expropriate niste terenuri, perdelele au nevoie de un timp ca sa creasca, dar am inceput si in 3-4 ani le vom avea.

Aveti un plan de restructurare pentru CNADNR?

Primele masuri au si fost luate, pe langa schimbarea cadrului legal, pentru ca daca obtineau avizele cu 6 luni intarziere nu puteau face nimic.

Sunt masuri care se vor vedea imediat, altele se vor vedea mai taziu. Cele rapide sunt, de exemplu, unitatile de implementare a proiectelor, entitatea care se foloseste oriunde in lume pentru supravegherea proiectelor, are un sef de proiect, un responsabil financiar, un manager de unitate.

Aceste unitati erau de regula in structura centrala, ajungeau o data pe luna in santiere, stateau cateva zile. De ce sa nu definesc aceste unitati la nivel local, sa le leg de regionalele din teritoriu, specialistii sa fie localnici, motivati sa dezvolte zonele in care traiesc si sa fie in fiecare zi pe santier? Merge treaba cu mult mai repede.

Ati inceput o evaluare a personalului din CNADNR, acolo unde in timp s-au lipit multi clienti politici?

Evaluarile sunt continue, mai critice cand se schimba Guvernul sau macar conducerea. Avem niste schimbari majore, directorul pentru autostrazi a fost schimbat, directorul pentru implementare e nou. Au venit persoane cu abordare comuna, adica dorinta de schimbare a structurii, de eficientizare a proiectelor, reducere a termenelor.

Metroul Drumul Taberei e o mare problema a Bucurestiului. Se va simti ceva pana la sfarsitul anului?

In zona rezidentiala se vor rari santierele, din doua statii, macar una sa fie finalizata si, cum terminam santierele, vom elibera zonele de carosabil.

Cand va trece prima garnitura cu calatori pe magistrala Drumul Taberei?

E dincolo de mandatul meu, nu pot face o promisiune. In schimb, pe magistrala 4, vor fi finalizate anul acesta ultimele doua statii, Laminorului si Straulesti, si in proportie de 90% depoul, dincolo de ultima statie.

Acolo avem nevoie si de autorizatie de la RATB, pentru ca deasupra depoului, langa ultima statie, avem un complex "park and ride", unde oamenii sa-si lase masinile si sa circule mai departe cu metroul.

Trenurile care ajung la timp in gari au devenit raritati. Ce faceti pentru infrastructura feroviara?

Infrastructura feroviara are niste proiecte de anvergura. Cei din zona feroviara s-au concentrat pe coridorul 4, care intra la Curtici, trece prin Bucuresti si se termina la Constanta. Are doua aripi, nordica prin Ardeal si sudica prin Craiova. Concentrarea a fost pe aripa nordica si pana in 2020 vor avea acest coridor complet.

Avem in desfasurare licitatia pentru Radna - Simeria, ultima bucata din vestul tarii care trebuie acoperita. Ea este in programul pentru infrastructura mare si vestea buna este ca avem sanse mari sa inchidem si zona Sighisoara - Brasov.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus