Stiri de ultima ora

Bombardați cu contestații, primarii din București nu-și preiau mandatele nici după o lună | Romania Libera

Bombardați cu contestații, primarii din București nu-și preiau mandatele nici după o lună | Romania Libera
Politic
Bombardați cu contestații, primarii din București nu-și preiau mandatele nici după o lună

Primarii aleși la alegerile locale de la sfârșitul lui septembrie se instalează cu greutate în funcție, la aproape o lună de la alegeri.

22.10.2020 - 23:35

În acest moment, dintre cei șase primari de sectoare și edilul Capitalei, numai doi au reușit să își preia mandatele și atribuțiile în instituțiile unde au fost aleși.

La Primăria Capitalei, Nicușor Dan acuză PSD că îi pun bețe-n roate pentru preluarea funcției și că există încă 52 de contestații depuse de consilierii PSD şi "apropiaţi" ai formaţiunii.

"Suntem la patru săptămâni de la alegeri. Sunt multe oraşe, multe primării în care primarii în funcţie şi-au preluat mandatul deja de câteva zile şi au început să rezolve problemele locuitorilor. Sunt primari de toate culorile politice. La Bucureşti, însă, la Primăria Generală, o să mai aşteptăm cel puţin o săptămână din cauza atitudinii iresponsabile a PSD,” a spus Nicușor Dan.Cele 52 de cereri de apel la hotărârea Tribunalului prin care a fost validat mandatul lui Nicușor Dan vor fi discutate luni de Curtea de Apel Bucureşti. Dan a menţionat că în cererile de apel sunt invocate "motive ridicole", inclusiv frauda electorală, şi că acestea preiau pasaje "copy/paste", chiar şi cu greşeli de ortografie.  

COVID-19, motiv de invalidare

Printre motivele pentru invalidarea mandatului descoperite de România liberă în documente se arată că și pandemia de COVID-19 ar fi împiedicat exercitarea dretului de vot. „Alterarea procesului electoral s-a realizat prin încălcarea dreptului constituțional prevăzut la art. 36 din Constituție, dreptul la vot pentru cetățenii internați în spitale și suferind de infecția cu COVID-19, cărora nu li s-au pus la dispoziție urne speciale pentru a-și exercita dreptul constituțional de vot”, se arată într-una dintre cererile de apel. Cu toate acestea, pandemia a existat în întreaga țară, iar majoritatea mandatelor de primar au fost deja validate, chiar dacă persoanele internate nu au avut urne speciale.

Printre argumentele din cererile de apel se află și acuze de fraudă electorală: „Rezultă cu certitudine existența unei fraude electorale săvârșită la alegerile locale din 27.09.2020, difuzându-se imagini din cuprinsul cărora se putea observa alterarea în mod definitiv a procesului electoral (...), iar pe de altă parte, procesele verbale la nivelul tuturor sectoarelor pentru anumite secții au fost validate și încărcate în aplicația SIMPV a AEP chiar daca erau substanțial modificate, cheile de verificare și corelațiile dintre acestea conțineau erori, în unele secții de votare completarea proceselor verbale s-a făcut în baza unor calcule prestabilite, fără a se mai permite la solicitarea membrilor secției renumărarea buletinelor de vot, urmând a expune pe rând situațiile identifiate și anexa dovezile în acest sens”, se arată în documente.  

Motivul pentru care se tergiversează

Nicușor Dan susține că întârzierea preluării mandatului său ar fi menită să "acopere" anumite aspecte din cadrul instituției. "Am vorbit în campania electorală de o caracatiţă de interese în Primăria Capitalei. Acesta e motivul pentru care se tergiversează, pentru ca oamenii aceştia, pe de o parte, să acopere lucruri pe care le-au făcut în timpul mandatului şi, pe de altă parte, pe ultima sută de metri să emită nişte acte prin care să îşi regularizeze anumite lucruri pe care le-au făcut. Promit bucureştenilor că o să mă uit cu mare atenţie la toate actele care au fost semnate în această perioadă", a transmis Dan. Totodată, acesta a adăugat că, în urmă cu patru ani, Gabriela Firea şi-a preluat mandatul după 17 zile de la data alegerilor locale, dar că în cazul său acest lucru s-ar putea întâmpla după 32 - 35 de zile de la scrutin.

Și primarii de sector au probleme

Nici primarii de la sectoarele bucureștene nu și-au preluat cu toții mandatele. Aceasta în condițiile în care în urmă cu o săptămână, toate mandatele erau deja validate de instanțele bucureștene.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus