Stiri de ultima ora

Apelul la un presedinte care nu poate face mare lucru

Apelul la un presedinte care nu poate face mare lucru
Politic
Este impresionant memoriul trimis catre presedintele tarii de catre cativa prestigiosi jurnalisti ai Romaniei, cu privire la , asa cum s-a votat recent in Parlament.Jurnalistii ii cer presedintelui sa nu promulge aceasta lege, intrucat nu doresc sa fie obiectul unor exceptii si solicita sa fie impozitati exact ca orice cetateni, cu justificarea elementara ca toti suntem egali in fata legii si niciunul altfel.Nu cred ca autorii memoriului sunt dintre cei care se lafaie in conturi si carora le prisosesc banii. Dimpotriva, o scutire de impozit le-ar prinde bine in buzunar, dar li s-a parut ca merita sa sacrifice buzunarul, in avantajul propriei demnitati, de la care nu pot abdica.Fireste, demersul este cu bataie lunga. El porneste de la un principiu moral si de etica profesionala, de deontologie, dar observ ca intervine chiar in momentul cand o categorie numeroasa de demnitari si-au votat deja desfiintarea propriilor lor pensii speciale, desigur in speranta ca hotararea va fi infirmata de magistrati , adica una din categoriile beneficiare ale respectivelor pensii speciale.

O scutire de impozite care ar putea finanta propaganda politica

Este cu ochi si cu sprancene ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, plus multi altii, inclusiv parlamentarii, asteapta cu nerabdare respingerea la CCR a legii pe care acestia din urma si-au votat-o singuri, ca sa se scuze, cu ipocrizia deja cunoscuta, in fata electoratului: Vedeti? Noi nu vrem sa fim privilegiati, dar ne forteaza altii!Nici micar judecatorii CCR nu-mi inchipui ca ar gandi altfel. Ar spune: aveti dreptate, este imoral sa fim privilegiati, dar ne obliga insasi Constitutia, iar noi trebuie sa ne supunem.Ceea ce cer insa acum jurnalistii este pe departe diferit de ceea ce au cerut parlamentarii prin legea de desfiintare a pensiilor speciale, votata de ei in speranta ca, pana la urma, se va respinge ca neconstitutionala.Jurnalistii au cerut sa fie tratati la rand cu toti ceilalti cetateni si nimic altceva. Nu au facut calcule, nu au stabilit destinatia sumelor ce s-ar economisi. Se multumesc sa raspunda onest principiului echitatii.Parlamentarii si-au propus desfiintarea pensiilor speciale ca sa dea impresia ca se zbat sa caute o solutie financiara pentru aplicarea altei legi, votata tot de ei, dar fara acoperire.Este vorba de dublarea indemnizatiilor pentru copii, o propunere populista a PSD facuta ca sa dea iluzia ca va folosi copiilor si parintilor, cand in fond nu foloseste nimanui daca, din lipsa de bani, nu se poate aplica.Demersul grupului de jurnalisti, care cer sa nu fie scutiti de impozitul pe venit propus prin proiectul de lege, este , care a cerut la randul ei presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea scutirii de impozit pentru jurnalisti, intrucat "este imorala" si "ar putea finanta propaganda politica".Organizatia atrage atentia ca proiectul de lege poate sa starneasca suspiciuni privind un eventual troc intre institutiile media si politicieni, cerand presedintelui sa nu o promulge si sa o trimita, pentru reexaminare, la Parlament.

Campul de manevra al preseditelui este foarte ingust

Ce poate face presedintele? Campul sau de manevra este foarte restrans: poate trimite legea inapoi la reexaminare sau poate sa n-o trimita. Iar, daca legea va veni de la Parlament din nou la Cotroceni in forma in care plecase, inseamna ca pana aici au fost prerogativele prezidentiale si n-are incotro: trebuie s-o promulge.Au mai existat cazuri notorii. In perioada de glorie a PSD+ALDE, cand Dragnea tragea sforile, iar Tariceanu il aplauda din culise, amandoi jubilau cand reuseau sa trimita vreo lege inapoi la Cotroceni, nu reexaminata asa cum cere in mod special Legea Fundamentala, ci restituita fara nicio dezbatere, numai mustacind placerea de a-l vedea pe presedinte cum le promulga contre coeur.S-au dus acele vremuri, dar in Parlament PSD inca mai are majoritate. Nu poate repeta Corlatean ce facea Tariceanu? Nu poate repeta Ciolacu ce facea Dragnea? Iordache mai este inca colo, Nicolicea exista si el, Serban Nicolae sta neclintit in Senat, iar Melescanu este unul dintre marii neclintiti ai institutiei.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus