Stiri de ultima ora

Americanii modernizează pe banii lor baza aeriană de la Câmpia Turzii | Romania Libera

Americanii modernizează pe banii lor baza aeriană de la Câmpia Turzii | Romania Libera
Politic
Congresul de la Washington a dat aprobarea finală asupra bugetului Apărării Statelor Unite în anul fiscal 2021, buget care include și sume consistente pentru investiții în străinătate.

14.12.2020 - 23:31

Mai întâi Camera Reprezentanților, apoi Senatul SUA au aprobat, de-a lungul săptămânii trecute,  bugetul Apărării pentru anul fiscal 2021, iar ultimul pas pentru validarea acestui document îi revine președintelui Trump. Liderul de la Casa Albă are zece zile la dispoziție pentru a lua o decizie – fie o aprobare, fie un veto.

Prin acest buget al Apărării, Congresul SUA alocă o sumă uriașă pentru investiții militare în România:  130,5 milioane de dolari. Întreaga sumă este repartizată pentru baza de la Câmpia Turzii, care aparține Forțelor Aeriene Române. Este de precizat că, spre deosebire de situația de la Deveselu, unde în interiorul bazei românești există o bază americană, la Câmpia Turzii autoritatea revine, integral, părții române – fără a exista deocamdată indicii că se va schimba această situație.

Banii alocați de Congresul SUA vor servi pentru modernizarea Bazei Aeriene 71 “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, care este, deja, una dintre cele moderne unități ale Armatei Române. În plus față de situația actuală, ea va deveni o bază – cheie pentru operațiunile Statelor Unite în estul Europei și în zona Mării Negre. Dacă pentru Forțele Terestre ale SUA (US Army) punctul esențial va rămâne baza de la Mihail Kogălniceanu, pentru Forțele Aeriene (US Air Force) va deveni esențial aerodromul de la Câmpia Turzii.

Baza aeriană din județul Cluj va beneficia de cele mai mari fonduri dintre toate proiectele de construcții în străinătate finanțate de SUA prin Inițiativa Europeană pentru Descurajare (EDI). Față de cele 130,5 milioane USD oferite la Cîmpia Turzii, baza navală Rota din Spania va primi doar 60 de milioane USD, iar două baze aeriene din Germania vor primi, împreună, circa 60 de milioane USD.

În România, peste jumătate din bani (68 de milioane USD) vor servi la realizarea de depozite pentru echipamente și vehicule. Acestea vor fi materiale prepoziționate, deci vor fi trimise rapid din România spre zone de conflict din zona Flancului Estic.

“Rusia și-a integrat ferm arsenalul nuclear în strategia sa militară. Rusia a amplasat rachete nucleare în Kaliningrad, la doar 500 de kilometri de Berlin. A amenințat aliați precum Danemarca, Polonia și România cu atacuri nucleare”
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus