Stiri de ultima ora

Ambasadorul SUA la București își încheie mandatul. Întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

Ambasadorul SUA la București își încheie mandatul. Întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Politic
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit astăzi pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun.

Adrian Zuckerman și Bogdan Aurescu / FOTO: mae.ro

Aurescu a transmis aprecierea părţii române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman pe parcursul mandatului său la Bucureşti, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral, se arată într-un comunicat al MAE.

Șeful diplomaţiei române a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România şi SUA, pornind de la dialogul politic substanţial la nivel înalt şi incluzând progrese concrete în domenii de interes comun, inclusiv dezvoltarea componentei economice şi de energie a Parteneriatului Strategic.De asemenea, a fost exprimată satisfacţia comună pentru cooperarea în domeniul apărării şi securităţii, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul Apărării între România şi Statele Unite, pe o perioadă de 10 ani. Ministrul român a reiterat, în acest context, importanţa extinderii prezenţei militare americane în România.Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea ca dialogul bilateral să continue în acelaşi ritm susţinut. El și-a exprimat convingerea că noua administraţie americană va susţine aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, ţinând cont că acest obiectiv se bucură de sprijin bi-partizan.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că România rămâne, la rândul său, ferm angajată în avansarea obiectivului consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA.Aurescu a arătat, de asemenea, că în 2021 se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.Totodată, ministrul român de Externe a evocat importanţa continuării cooperării bilaterale pentru obţinerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidenţiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus