Stiri de ultima ora

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: REZULTATE ŞI EXIT POLL. LIVE

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: REZULTATE ŞI EXIT POLL. LIVE
Politic
UPDATE 10.22 Reprezentantul PNL într-o secţie de votare din judeţul Gorj a fost luat de o ambulanţă, duminică, şi dus la spital după ce i s-a făcut rău în timpul procesului electoral, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Incidentul a avut loc la secţia de votare nr. 191 din comuna Crasna.

UPDATE 10.14 Premierul Victor Ponta şi soţia sa, Daciana Sârbu, au votat, duminică, la Şcoala 17, "Pia Brătianu", din Bucureşti, preşedintele PSD declarând că miza alegerilor este foarte importantă şi că el se aşteaptă ca schimbările din anul 2014 să fie în bine.

Ei au venit la vot împreună cu fata cea mică, Irina.

După vot, premierul a spus că a votat pentru faptul că în 2014 se schimbă şi România, dar şi Europa.

UPDATE 10.13 Liderul PSD Harghita, ministrul Mircea Duşa, a votat la secţia de votare din incinta Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Topliţa, pentru europarlamentari care "să reprezinte interesele naţionale şi să nu voteze împotriva României", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mircea Duşa a votat la Topliţa, localitate în care s-a născut şi pe care a condus-o, în calitate de primar, în perioada 1996 – 2000, funcţie pe care a abandonat-o pentru a deveni prefectul judeţului Harghita începând din 2001 şi până în 2004, când a fost ales deputat, fiind singurul parlamentar român din judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 10.08 Un număr de 46 de persoane aflate în arestul Poliţiei Judeţene Constanţa şi alte trei persoane arestate la domiciliu au votat, duminică, la europarlamentare, în timp ce la Penitenciarul Poarta Albă şi-au exprimat acest drept aproape 1.000 de deţinuţi, între care Cristian Borcea şi Victor Becali.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Constanţa, Carmen Şerbănescu, a declarat că în judeţ sunt 31 de persoane aflate în arest la domiciliu, dintre care trei au solicitat să voteze şi şi-au exercitat acest drept.

UPDATE 9.51 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a votat, duminică dimineaţă, împreună cu soţia şi cu secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur, la ora 09:30 la Liceul I. L. Caragiale, arătând că îi invită pe toţi românii să-şi manifeste voinţa politică.

"Am votat pentru viitorul european al României şi pentru viitorul fiecărui cetăţean al acestei ţări. Europa în fiecare casă înseamnă bunăstare în fiecare casă, mai mulţi bani pentru şcoli şi pentru drumuri. De aceea, îi invit pe toţi românii să vină să-şi manifeste voinţa politică prezentându-se astăzi la vot", a spus Blaga, după ce a votat.

UPDATE 9.36 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat la secţia amenajată la Primăria comunei harghitene Cârţa, în care pe vremuri a funcţionat maternitatea unde s-a născut, el spunând că şi-a dat votul pentru prezenţa comunităţii maghiare în PE şi "cu gândul la modificările care vor urma la nivelul UE".

Kelemen a mers la vot la secţia amenajată în sediul Primăriei Cârţa, judeţul Harghita, alături de soţia lui şi de fetiţa lor, Hanna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am votat pentru o Uniune puternică, pentru o prezenţă a comunităţii maghiare în PE, cu gândul de a asigura în continuare pace, stabilitate şi prosperitate în acelaşi timp, cu gândul la modificările care vor urma la nivelul UE. Comunităţile etnice şi lingvistice au un rol important în UE, aduc inclusiv o bogăţie pentru fiecare ţară, pentru fiecare naţiune, iar noi credem că schimbările care vor urma trebuie să meargă şi în direcţia aceasta, să fie în preocuparea Comisiei, a Parlamentului soarta comunităţilor etnice, inclusiv soarta comunităţii maghiare din România. Aceastea sunt azi gândurile noastre şi sunt convins că vom avea un rezultat bun", a afirmat Kelemen.

UPDATE 9.35 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că a votat pentru cea mai bună echipă şi cel mai bun program, el făcând totodată apel ca oamenii să meargă la vot, apreciind că alegerile europarlamentare sunt chiar mai importante decât cele interne.

”Am votat pentru cea mai bună echipă, pentru cel mai bun program. Dar cel mai important este că m-am prezentat să votez”, a declarat Crin Antonescu, după ce şi-a exercitat votul la o secţie deschisă la Şcoala nr. 73 Barbu Delavrancea din Bucureşti.

El a spus că exprimarea votului este un gest civic şi a făcut apel ca românii să meargă la vot.

”E clar din toate evaluările că vom avea din nou o prezenţă mică, sper însă să nu fie neobişnuit de mică”, a arătat Antonescu.

UPDATE 9.34 Vicepreşedintele PSD Ioan Rus a votat la secţia 160 din Cluj-Napoca, pentru "primul pas spre normalitate", în urma căruia "combatanţii" să fie capabili "să depăşească faza bătăliei în tranşee" şi să comunice aşa cum comunică reprezentanţii Parlamentului European.

Ioan Rus a mers la secţia 160 din Cluj-Napoca alături de europarlamentarul Corina Creţu şi de alţi social-democraţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am votat pentru a se întâmpla primul pas spre normalitate. Următorul pas se va întâmpla mai târziu. Normalitatea înseamnă capacitate de dialog. Momentan, în România, tranşeele între combatanţi sunt atât de mari că nu se mai văd combatanţii. Sunt convins că vom depăşi faza bătăliei în tranşee şi vom intra într-o zonă în care să fim capabili şi noi, acasă, să comunicăm aşa cum sunt ei capabili în PE să comunice. Pasul următor spre normalitate va fi în acest an", a declarat Rus.

UPDATE 9.32 Europarlamentarul Corina Creţu, prima pe lista de candidaţi a Alianţei PSD-UNPR-PC pentru alegerile de duminică, a votat la secţia 160 din Cluj-Napoca, ea spunând că şi-a exprimat opţiunea electorală pentru ca "Europa să fie mai aproape de nevoile cetăţenilor", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Corina Creţu a ajuns la secţia 160 din Cluj-Napoca însoţită de soţul ei, Ovidiu Rogoz, de ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea, de vicepreşedintele PSD Ioan Rus şi de lideri ai PSD Cluj.

"Mi-a făcut mare plăcere să votez la Cluj, în Ardeal. Votăm pentru o Românie puternică, pentru o Europă puternică, o Europă care să fie mai aproape de nevoile cetăţenilor, să depăşim această perioadă de austeritate care a produs atâta suferinţă, o Europă în care deciziile să fie legate de creşterea economică şi de crearea locurilor de muncă", a afirmat europarlamentarul.

UPDATE 9.32 Vicepremierul Liviu Dragnea, lider PSD, a votat, duminică dimineaţă, la Liceul Xenopol din Bucureşti, declarând ulterior că a votat pentru "cei care în final, prin munca lor, vor ajuta la bunăstarea României" şi precizând, legat de alegeri, că "lucrurile sunt foarte bine organizate".

Dragnea a venit singur la vot. Liderul PSD a declarat, că a votat pentru "o ţară puternică în Europa". "Am votat pentru cei care, în final, prin munca lor, vor ajuta la bunăstarea României", a spus Dragnea.

Întrebat dacă se ocupă de organizarea alegerilor, el a spus că acest lucru este în atribuţiile vicepremierului Gabriel Oprea, precizând că, din discuţiile cu acesta, "lucrurile sunt foarte bine organizate".

UPDATE 9.31 Liderii PSD Cluj au reclamat Poliţiei că o dubiţă pe care erau lipite afişe electorale ale PMP era oprită, duminică dimineaţă, pe o stradă din Cluj-Napoca, iar şoferul acesteia a adresat injurii unui reprezentant al social-democraţilor clujeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horea Nasra, a declarat corespondentului MEDIAFAX că duminică dimineaţă a observat o dubiţă care staţiona pe o stradă din cartierul Gruia, aceasta fiind "tapetată" cu afişe electorale ale PMP.

UPDATE 9.30 Ilie Năstase, candidat al Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC pentru mandatul de senator din colegiul 8 din Sectorul 4 al Capitalei, post rămas vacant după demisia lui Dan Voiculescu, a votat, duminică dimineaţă, el spunând că nu are emoţii pentru că ştie cine este şi ce a făcut.

Ilie Năstase a venit la ora 8.30 la secţia de votare de la Şcoala nr. 190 de la Big Berceni însoţit de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de liderul PC Daniel Constantin şi de primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

UPDATE 9.30 Procesul de votare la secţiile 158 şi 159, din cadrul Şcolii nr. 181, din Sectorul 1 al Capitalei, a fost întrerupt pentru zece minute, după ce preşedinta biroului electoral al secţiilor a suspectat că se confruntă cu un caz de turism electoral, potrivit unor oficiali din MAI.

Conform sursei citate, preşedinta biroului electoral al secţiilor a observat, în perimetrul de 500 de metri al şcolii, un autocar în care se aflau mai mulţi angajaţi ai unei firme de pază, iar pentru că i s-a părut suspect, aceasta a decis întreruperea votării.

UPDATE 9.29 Elena Băsescu a scris, pe Facebook, despre incidentul în care a fost implicat preşedintele Traian Băsescu la Constanţa, când a fost scuipat de un bărbat, spunând că acesta arată "până unde poate ajunge mizeria morală a PSD" şi precizând că "votul de dumunică este o chestiune de supravieţuire".

"Incidentul de la Constanţa arată până unde poate ajunge mizeria morală a unui partid de infractori, hoţi, corupţi, incompetenţi şi oameni fără Dumnezeu aşa cum sunt cei de la PSD", a scris fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu, pe pagina de socializare.

UPDATE 9.29 Peste 581.000 de locuitori din Argeş sunt aşteptaţi la vot, duminică, pentru a alege un nou preşedinte al Consiliului Judeţean, după ce Constantin Nicolescu a pierdut mandatul pe motiv de incompatibilitate, în alte 18 de judeţe fiind organizate alegeri parţiale pentru primari sau consiliile locale.

UPDATE 9.28 Bucureşteni din Sectorul 4, precum şi o parte a locuitorilor din judeţele Ilfov, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Satu Mare şi Timiş sunt aşteptaţi la urne, duminică, şi pentru alegerea a cinci deputaţi şi a trei senatori, pentru posturile de parlamentar în aceste colegii confruntându-se 53 de candidaţi.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: REZULTATE ŞI EXIT POLL LIVE. În aşteptarea exit-poll-urilor la alegerile europarlamentare 2014, partidele au testat electoratul înaintea scrutinului, Alianţa PSD-PC-UNPR fiind în topul preferinţelor, având ca şi adjudecate aproape jumătate dintre mandatele pentru Bruxelles.

Rezultatele unui sondaj CCSI, efectuat în perioada 19-22 mai relevă că alianţa electorală PSD-PC-UNPR este marele câştigător al euroalegerilor din 2014. Aceasta ar câştiga 43% dintre voturi,  în vreme ce liberalii ar obţine doar 14%. În acelaşi studiu, PDL şi PMP ar fi la o diferenţă de doar un procent, democrat-liberalii fiind preferaţi de 12% din electorat, iar partidul Elenei Udrea de 11 procente.

De asemenea, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Operation Research, în perioada 21-22 mai, Alianţa PSD-PC-UNPR ar câştiga euroalegerile cu 45%, cel mai mare scor din toate studiile realizate. În aceeaşi analiză, PNL ar obţine 15%, în timp ce PMP şi PDL ar fi la egalitate, cu 10%. Dintre independenţi, Mircea Diaconu este creditat a fi câştigător a unui fotoliu de europarlamentar, în ambele sondaje care încearcă să estimeze REZULTATE şi EXIT POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.

Şi în sondajul CSOP, alianţa PSD-PC-UNPR este creditată cu 38% dîn intenţiile de vot. Pe locul doi s-ar clasa PDL, cu un procent de 16%, în timp ce liberalii ar obţine 15%. PMP, condus de Elena Udrea, ar câştiga un procent de 9%, iar partidului lui Dan Diaconescu abia ar scoate 5%.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: REZULTATE ŞI EXIT POLL LIVE. Pe cine avantajează absenteismul

Duminică, votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00, când vor fi prezentate şi primele REZULTATE şi EXIT POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Chiar dacă prezenţa la vot nu a fost una foarte ridicată la precedentele scrutine - 29,12% în 2007 şi 27,21% în 2009 - de această dată se estimează o participare şi mai redusă. 

În lipsa unor condiţionări de prezenţă la alegeri, absenţa la vot, chiar dacă este una masivă sau în semn de protest faţă de formaţiunile înscrise în cursa electorală, nu face decât să avantajeze partidele mari, cu structură consolidată în teritoriu, care îşi pot mobiliza activul, precum şi pe cele cu un electorat inelastic şi disciplinat. În situaţia actuală, câştigători ar fi Alianţa PSD-PC-UNPR şi UDMR. Cu alte cuvinte, cine stă acasă, în realitate, votează, în sensul că absenteismul generează scoruri electorale mai mari partidelor care, prin boicot, s-ar vrea a fi sancţionate. Acest lucru se va demonstra odată cu primele REZULTATE şi EXIT POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.

Între cele peste 18 milioane de votanţi, se regăsesc şi 27.000 de deţinuţi care pot să voteze la alegerile europarlamentare. Pe lista acestora nu sunt însă Adrian Năstase, Gigi Becali şi Relu Fenechiu.

"Dintr-un efectiv de 32.193 de deţinuţi, 27.027 vor putea vota la alegerile europarlamentare", au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Singurii care nu vor putea vota duminică sunt cei 5.166 de condamnaţi definitiv în cazul cărora instanţa a dispus şi aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege. Obţiunile lor nu se vor regăsi astfel în REZULTATE sau EXIT POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. În situaţia aceasta se află Adrian Năstase şi Gigi Becali, ale căror sentinţe au inclus şi această pedeapsă complementară, dar nu şi Relu Fenechiu, căruia i-au fost interzise alte drepturi prin pedepse complementare.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: REZULTATE ŞI EXIT POLL LIVE. 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 în străinătate

REZULTATE şi EXIT POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Pentru alegerile europarlamentare din această duminică au fost organizate 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 de secţii în străinătate pentru alegătorii români aflaţi în străinătate. De asemenea, un număr de 41 de cetăţeni comunitari care au reşedinţa în Romînia şi-au exprimat dorinţa de a vota pentru alegerea membrilor din România în PE din 25 mai, aceştia fiind înscrişi pe listele electorale speciale ale localităţilor în care îşi au reşedinţa.

Totodată, pe harta interactivă Gândul şi Mediafax puteţi urmări în timp real de pe parcursul întregii zile informaţiile privind prezenţa la vot, rezultatele şi exit poll-uri la alegeri europarlamentare 2014.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: REZULTATE ŞI EXIT POLL LIVE. Vot la „Picioruşele vesele”

REZULTATE şi EXIT POLL la ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Peste 18.500 de secţii de votare vor fi deschise pentru alegerile din 25 mai, cele mai multe în şcoli, dar şi în locuri mai puţin obişnuite: sedii de firme, case particulare, un spital de ftiziologie, hoteluri, stadioane, muzee, cinematografe, policlinici, foste sedii CAP sau o cabană de vânătoare.

Majoritatea secţiilor de votare vor fi amenajate în şcoli, grădiniţe, licee, universităţi, cămine culturale, primării, săli de sport, cămine pentru copii sau persoane vârstnice, biblioteci comunale, săli polivalente, săli de festivităţi.

Printre secţiile de votare din judeţul Alba, se numără însă şi cele amenajate la cinematograful „Dacia”, la Bazinul olimpic şi la stadionul municipal din Alba Iulia. În localitatea Blaj, unii dintre alegători vor merge la urne la Piaţa Agroalimentară, iar în localitatea Ocna Mureş la Clubul Vânătorilor.

În judeţul Arad, unii dintre alegătorii din municipiul reşedinţă sunt aşteptaţi la vot la Spitalul Clinic Municipal, la sala polivalentă, la patinoar şi la sediul ANAF.

În restul judeţului, cetăţenii vor merge la urne, printre alte locuri alese de primari, la Centrul de informare turistică din Lipova, la Pichetul de Grăniceri – Direcţia Poliţie Frontieră Oradea, la o remiză PSI din Sânpetru German.

Printre secţiile de votare din judeţul Argeş se numără una la SC Lisa Draxlmaier SA şi una la clubul pensionarilor, ambele amenajate în Piteşti, iar alta va fi deschisă la Serviciul de întreţinere drumuri şi străzi din Câmpulung.

Pentru unii dintre alegătorii din judeţul Bacău au fost stabilite secţii de votare la bazinul de înot din municipiu, la Casa praznicală din Oneşti şi Hotelul Romanitza din Dărmăneşti.

Unii dintre bihoreni vor fi aşteptaţi în ziua scrutinului la creşa „Picioruşele Vesele” şi la Fundaţia de scleroză multiplă în Oradea, la parterul unui bloc din Beiuş, la SC „Bihoreana” din Marghita şi la „fostul magazin Wagner” din Salonta.

În judeţul Bistriţa vor putea fi găsite secţii de votare la sediul Asociaţiei Rotary Club din municipiu, la casa de căsătorii din Beclean, la autogara de călători din Bistriţa Bârgăului, la fostul CAP din localitatea Pintian.

Unii dintre primarii braşoveni au ales ca sedii pentru secţiile de votare parterul Agenţiei Poştale din Predeal, „clubul muncitoresc” din Rupea, Spitalul Orăşenesc din Zărneşti, Căminul cultural al Bisericii Evanghelice dar şi pe cel al Bisericii Ortodoxe, ambele din Sînpetru.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: REZULTATE ŞI EXIT POLL LIVE. Votul continuă pe BRUXELLIST.RO

Până atunci, îi puteţi urmări pe platforma www.bruxellist.ro pe cei cinci eurocandidaţi ai partidelor care s-au bătut vreme de două săptămâni pentru votul dumneavoastră. În competiţie au intrat Maria Grapini(Alianţa PSD-UNPR-PC), Marian Jean Marinescu(PDL), Andrei Muraru(PNL), Cristian Preda(PMP) şi Mihai Răzvan Ungureanu(Forţa Civică), iar cel care a primit cele mai multe voturi TE VREAU şi al cărui proiect îl vom urmări în Parlamentul European este Maria Grapini(Alianţa PSD-UNPR-PC) cu 22904 de voturi. Ea a fost urmată de Mihai Răzvan Ungureanu cu 19804 voturi, Cristian Preda cu 3653 voturi, Marian Jean Marinescu cu 2886 voturi şi Andrei Muraru 1673 cu voturi. Pentru că au fost primele alegeri la care s-a putut vota împotrivă, am decernat şi premiul „NU TE VREAU”. Acesta a revenit lui Mihai Răzvan Ungureanu care a obţinut 13.684de voturi nefavorabile. Am avut candidaţi, am avut şi juriu care în FINALA BRUXELLIST a făcut topul eurocandidaţilor, în funcţie de prestaţiile de pe parcursul celor două săptămâni. Primul loc i-a revenit lui Mihai Răzvan Ungureanu care a obţinut 18 puncte. El a fost urmat de Cristian Preda cu 15 puncte, Andrei Muraru cu 14 puncte, Marian Jean Marinescu cu 13 puncte şi Maria Grapini cu 8 puncte.

Chiar dacă am desemnat câştigătorul puteţi să le transmiteţi un mesaj eurocandidaţilor votându-vă în continuare falvoritul până duminică seară când vor fi publicate REZULTATE şi EXIT POLL la ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.

PUTEŢI VOTA AICI

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014: REZULTATE ŞI EXIT POLL LIVE. Cine se bate pe locurile în PE

REZULTATE şi EXIT POLL la ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Formaţiunile politice care au propus liste de candidaţi pentru alegerile din această duminică sunt, în ordinea în care figurează pe buletinele de vot: PDL, PMP, UDMR, Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD şi PPDD.

Ultimii pe buletinele de vot, care cuprind pe fiecare pagină câte patru patrulatere cu listele de candidaţi, sunt înscrişi candidaţii independenţi, în ordine, începând cu poziţia 16, Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu.

Din cei 33 de actuali europarlamentari români, 22 se regăsesc pe listele pentru europarlamentarele din 25 mai, la care se adaugă Laszlo Tokes, care va candida, pentru un al treilea mandat, din partea formaţiunii Fidesz, din Ungaria, potrivit unei analize Mediafax. .

Listele partidelor sunt dominate de actuali europarlamentari, la care se adaugă foşti miniştri, parlamentari sau alţi oficiali, numele noi pe locurile eligibile fiind o raritate. REZULTATE şi EXIT POLL la ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014 puteţi găsi aici în seara alegerilor.

Din cei 11 europarlamentari în legislatura 2009-2014, PSD a păstrat, pe lista comună cu UNPR şi PC, şase: Corina Creţu, Cătălin Ivan, Daciana Sârbu, Ioan-Mircea Paşcu, Victor Boştinaru şi Claudiu Ciprian Tănăsescu. PSD mizează pe 13 locuri eligibile în PE, locurile 14 şi 15 fiind cu semnul întrebării.

În afară de europarlamentari, pe locurile eligibile ale PSD-UNPR-PC se află trei foşti miniştri: Ecaterina Andronescu, Dan Nica şi Maria Grapini (PC), senatorul Damian Drăghici şi Sorin Moisă, adjunctul şefului de cabinet al comisarului european pentru Agricultură. Doru-Claudian Frunzulică (UNPR), secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, ar putea prinde şi el un loc de europarlamentar. Şanse au şi Constantin-Laurenţiu Rebega (PC), vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Prahova, şi Ana-Claudia Ţapardel.

După ce în 2009-2014 a avut 11 europarlamentari, PDL speră să obţină, după scrutinul din mai, 5-6 mandate. Democrat-liberalii mizează pe europarlamentarii cu experienţă, astfel că pe primele locuri pe listă se află Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Marian-Jean Marinescu. Cei patru eurodeputaţi sunt urmaţi de preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, şi de consilierul parlamentar Orest Onofrei.

Şi PNL, care ar putea obţine 7 mandate, merge pe mâna europarlamentarilor, actuali sau foşti. Lista este deschisă de eurodeputata Norica Nicolai, urmată de Adina Vălean, Ramona Mănescu (care a părăsit PE anul trecut pentru a prelua portofoliul de la Transporturi), Cristian Buşoi (şi el fost europarlamentar, înainte de a fi numit în fruntea CNAS, în 2013), Renate Weber şi Eduard Hellvig.

Doi europarlamentari care în 2009 au fost pe lista PDL candidează din nou dar din partea altor partide: Sebastian Bodu, pe poziţia a doua la PNŢCD, şi Cristian Preda, care deschide lista noii formaţiuni PMP. Cele două formaţiuni şi-au propus să atingă pragul de 5%, ceea ce le-ar permite să trimită doi reprezentanţi în PE.

Pe primele două locuri ale listei UDMR se află europarlamentarii Iuliu Winkler şi Csaba Sogor.

Corneliu Vadim Tudor candidează şi el pentru un nou mandat pe listele PRM, după ce, iniţial, Biroul Electoral Central (BEC) i-a respins candidatura.

După ce a candidat din partea României de două ori, în 2007 ca independent, iar în 2009 pe lista UDMR, Laszlo Tokes ocupă acum poziţia a treia pe listele alianţei Fidesz-KDNP din Ungaria. 

Potrivit estimărilor din sondaje, Alianţa PSD-UNPR-PC îşi va adjudeca aproape jumătate din cele 32 de mandate, aceste previziuni urmând a fi însă confirmate de REZULTATE şi EXIT POLL la ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.

Procesul de votare la  ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014 va începe la ora 7.00, iar cetăţenii pot vota la secţiile la care sunt arondaţi dacă se află în localitatea de domiciliu sau la orice secţie dacă nu sunt în localitatea de domiciliu. Procesul de votare se va încheia la ora 21.00, când vor fi date şi primele REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus