Stiri de ultima ora

Roger Waters îi cere Madonnei să nu cânte la Eurovision 2019, la Tel Aviv. Scrisoarea deschisă a muzicianului

Roger Waters îi cere Madonnei să nu cânte la Eurovision 2019, la Tel Aviv. Scrisoarea deschisă a muzicianului
Monden
Muzicianul britanic Roger Waters (75 de ani), unul dintre fondatorii grupului rock Pink Floyd, a scris o scrisoare deschisă prin care îi cere Madonnei să boicoteze concursul Eurovision 2019, ce va avea loc în luna mai la Tel Aviv.

Într-o scrisoare deschisă numită „Dacă tu crezi în drepturile omului, Madonna, nu cânta la Tel Aviv“, publicată în The Guardian , muzicianul a susţinut că prestaţia artistei la Eurovision ridică „întrebări etice şi politice importante la care fiecare dintre noi trebuie să mediteze“. 

, concurs ce se va desfăşura anul acesta în mai, la Tel Aviv, au confirmat reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU). 

Potrivit haaretz.com, onorariul vedetei americane va costa aproximativ 1 milion de dolari, scrie  news.ro.

Suma va fi oferită de miliardarul şi filantropul israelian-canadian, Sylvan Adams. 

Roger Waters a invocat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care subliniază faptul că orice „fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale“. Cu toate acestea, spune muzicianul, aceste drepturi fundamentale le sunt încălcate palestinienilor, în fiecare zi, criticând „practicile represive ale statului israelian“. 

Celebrul muzician a declarat că a răspuns apelului făcut de mişcarea „Boycott, Divestment, and Sanctions“ (BDS), care le-a cerut artiştilor să nu concerteze în Israel până când guvernul nu recunoaşte dreptul palestinienilor la autodeterminare (n.r. - un principiu din dreptul internaţional care prevede dreptul popoarelor şi al naţiunilor de a-şi determina singure cursul propriilor dezvoltări politice, economice, culturale şi sociale, fără intervenţii directe sau indirecte din exterior).  

„Unii dintre colegii noştri muzicieni care au concertat recent în Israel spun că o fac pentru a perpetua pacea. E o prostie. Nu faci decât să contribui la normalizarea ocupaţiei, la «curăţenia etnică», la încarcerarea copiilor, uciderea protestatarilor neînarmaţi, la toate aceste lucruri rele (...). Palestinienii ne-au cerut, nouă, artiştilor, ajutorul. În opinia mea, noi toţi avem o obligaţie morală şi umană să răspundem strigătului lor“, a adăugat Roger Waters. 

Semifinalele Eurovision song Contest 2019 se vor desfăşura la Tel Aviv pe 14 şi 16 mai, iar finala concursului va avea loc pe 18 mai.

Victoria cântăreţei israeliene Netta Barzilai a provocat furie din cauza situaţiei politice critice în care se află Israelul şi Palestina şi a controversatei mutări a ambasadei SUA la Ierusalim, care s-a soldat cu moartea a zeci de palestinieni în Fâşia Gaza în timpul protestelor împotriva deciziei liderului american Donald Trump. 

Israelul proclamă întregul Ierusalim drept capitala sa „indivizibilă“, în timp ce palestinienii îşi doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus