Stiri de ultima ora

Reacţiile politicienilor după anunţul că Eurovision 2019 va avea loc la Tel Aviv: „O oportunitate ratată de a consolida poziţia pe care Ierusalim o are în lume“

Reacţiile politicienilor după anunţul că Eurovision 2019 va avea loc la Tel Aviv: „O oportunitate ratată de a consolida poziţia pe care Ierusalim o are în lume“
Monden
Ministrul Afacerilor din Ierusalim, Zeev Elkin, a criticat decizia conform căreia concursul de muzică de anul viitor se va ţine la Tel Aviv şi nu în capitala israeliană, Ierusalim, chiar dacă alţi politicieni au primit cu bucurie această veste.

După ce ieri a apărut vestea oficială că Tel Aviv va fi ţara-gazdă a concursului Eurovision 2019, criticile politicienilor nu au întârziat să apară, potrivit  timesofisrael.com . 

Zeev Elkin, ministrul Afacerilor din Ierusalim, nu pare a fi încântat de decizie, în timp ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu acceptă cu bucurie vestea. „Tel Aviv este un oraş internaţional vibrant, iar întreaga lume va vedea asta, dar oamenii vor putea vedea şi Israelul. Va fi un Eurovision excelent“, a declarat Netanyahu. 

Miniştrii au insistat iniţial ca Eurovision 2019 să se ţină la Ierusalim, după ce Israelul a câştigat dreptul de găzduire în mai, dar au renunţat la idee după ce Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) şi-a exprimat preocuparea privind politizarea concursului muzical. 

Însă Elkin, care doreşte să fie primarul Ierusalimului, a declarat că îi pare rău să audă decizia emisă de KAN, televiziunea publică din Israel, şi EBU de a organiza concursul la Tel Aviv. Chiar dacă nu a fost surprins de poziţia europenilor, Elkin a acuzat televiziunea KAN că abandonează Ierusalimul.

Susţinerea concursului din 2019 la Tel Aviv reprezintă „o oportunitate ratată de a consolida poziţia pe care Ierusalim o are în lume şi, totodată, de a contribui la dezvoltarea oraşului“, a spus Elkin.

În schimb, ministrul de Comunicaţii Ayoub Kara, care supraveghează KAN, a apreciat decizia: „Nu există un oraş mai potrivit pentru a găzdui un eveniment cultural de această magnitudine. Sunt sigur că implementarea va fi perfectă, iar Israelul va fi prezentat în toată splendoarea lui“.

În declaraţia sa, ministrul Culturii Miri Regev, care a condus anterior campania pentru desfăşurarea concursului în Ierusalim, a acceptat această schimbare, cu toate că ea crede în continuare că ar fi fost „corect“ ca evenimentul să fie organizat în Ierusalim. „Aşa cum am spus la începutul procesului, m-am gândit că este corect ca Ierusalimul, capitala Israelului, să găzduiască concursul Eurovision“, se plângea ea. „De când a fost luată decizia, nu am nicio îndoială că statul Israel şi oraşul Tel Aviv vor găzdui concursul în cel mai bun şi respectuos mod posibil“, a mai adăugat Miri Regev.

Cea de-a 64-a ediţie a concursului Eurovision se va desfăşura în perioada 14-18 mai 2019 la Expo Tel Aviv - International Convention Centre, potrivit EBU. şi accesul tuturor celor care vor veni la eveniment.

Această veste a venit după ce 140 de artişti din întreaga lume, printre care celebrul muzician Roger Water, au semnat o scrisoare în care se cerea ca Eurovision 2019 să fie boicotat dacă ţara gazdă este Israelul . 

Ediţia de anul trecut a fost câştigată de reprezentanta Israelului în concurs, Netta Barzilai, care a interpretat piesa „Toy“. Faptul că Netta Barzilai este câştigătoarea reprezintă motivul pentru care Israel va găzdui pentru a treia oară concursul internaţional de muzică. Din anul 1973, până în prezent, Israel a participat de 42 de ori în concurs.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus