Stiri de ultima ora

Pedro Almodóvar: Oamenii nu ar trebui să fie prizonieri în case. Antidotul este cinema-ul

Pedro Almodóvar: Oamenii nu ar trebui să fie prizonieri în case. Antidotul este cinema-ul
Monden
Cineastul spaniol Pedro Almodóvar a avertizat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Festivalul de Film de la Veneţia, unde îşi promovează scurtmetrajul „The Human Voice”, cu Tilda Swinton în rol principal, că este „un obicei periculos” ca oamenii să rămână „prizonieri” în case după încheierea perioadei de izolare, iar antidotul îl reprezintă mersul la cinema.

Alături de regizor, la conferinţă au luat parte şi Swinton şi producătorul filmului, Agustin Almodóvar, fratele cineastului.

„Izolarea ne-a forţat pe toţi să stăm în case şi cred că ne-a dovedit multe lucruri: ne-a demonstrat cât de mult depindem de ficţiune”, a spus Pedro Almodóvar, conform news.ro

El a recunoscut că platformele de streaming au avut un rol esenţial în această perioadă. Un rezultat al izolării, care este „negativ şi îngrijorător”, este că „ne-a arătat casele noastre ca locuri în care suntem cumva prizonieri, pentru că putem să ne găsim iubirea vieţii acolo, putem munci acolo, ne poate fi livrată mâncare şi nu trebuie să ne mutăm din casele noastre pentru a face toate astea”.

„Găsesc că este foarte periculos”, a adăugat el.

Almodóvar a continuat: „Companiile au descoperit că oamenii pot lucra de acasă şi este mai ieftin. M-aş opune acestei închideri forţate cu altceva, pentru că nu mi-ar plăcea să văd că această încarcerare continuă în viitor. Antidotul este cinema-ul, care este opusul tuturor acestora”. 

În viziunea lui, cinema-ul înseamnă începutul unei aventuri. „Să ieşi, să te pregăteşti să ieşi, să mergi privind la viaţa de pe străzi şi să faci parte dintr-un loc care este întunecat şi împărţit cu oameni pe care nu îi cunoaştem... Ca regizor, aş vrea să vă spun că este foarte important. Filmele trebuie văzute prin orice mijloace, dar ca regizor şi spectator, faptul că un film de-ale mele este prezentat într-o sală, că pot auzi respiraţia spectatorilor, reprezintă pulsul a cât de mult un film poate încânta oamenii”.

Almodóvar a spus că acest punct de întâlnire cu spectatorii este pierdut când filmele debutează pe Netflix şi le-a cerut celor care merg la cinema să invite şi alţi oameni.

Cineastul a filmat şi montat „The Human Voice”, adaptarea piesei lui Jean Cocteau, imediat după ridicarea stării de urgenţă din Spania.

Acum, filmul este prezentat la Veneţia în afara competiţiei.

Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia a început miercuri seară cu o ceremonie emoţionantă pe care participanţii au folosit-o ca să îndemne la sprijinirea cinematografiei şi a sălilor de cinema în faţa serviciilor de streaming şi a provocărilor ridicate de pandemie.

Actriţa britanică Tilda Swinton a primit trofeul onorific Leul de Aur pentru întreaga carieră. „Să fiu într-o încăpere cu oameni şi un ecran mare este o reală bucurie”, a spus ea.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus