Stiri de ultima ora

Oprah Winfrey, „regina talk show-ului american“, a împlinit 60 de ani. Portretul revoluţionarei genului tabloid

Oprah Winfrey, „regina talk show-ului american“, a împlinit 60 de ani. Portretul revoluţionarei genului tabloid
Monden
Adaugă un articol, blog, video sau o galerie foto în "Arhiva mea" folosind opțiunea “Citesc mai târziu”.

Abonare

Oprah a fost catalogată drept „cea mai puternică femeie din lume, fără doar şi poate“, de către CNN şi revista „Time“ FOTO Reuters

Oprah Winfrey, „regina talk show-ului american“, împlineşte, astăzi, 60 de ani. Considerată una dintre cele mai influente persoane ale lumii, prezentatoare de culoare este cea care a definit un nou gen jurnalistic, definit drept „oprahfication“ sau mărturisirea detaliilor intime în public.

Oprah Winfrey intră în casele românilor. Programele sale vor fi difuza...

„Foarte puţini oameni ar fi putut să pună pariu pe ascensiunea rapidă pe care Oprah Winfrey a realizat-o odată cu prezentarea unuia dintre cele mai populare talk-show-uri de televiziune. Într-un domeniu unde bărbăţii albi domină, ea este o femeie de culoare care îşi face loc. Acolo unde nu are duritatea unui jurnalist compensează prin curiozitate, umor robust şi, mai presus de toate, empatie. Oaspeţii cu poveşti triste pot să o facă pe Oprah să verse o lacrimă. La rândul lor se trezesc povestind lucruri despre care nu ar vorbi niciodată, cu atât mai mult în faţa unei audienţe naţionale. Acesta este un talk-show ca o sesiune de terapie în grup“, scria revista „Time“, în 1988, la doi ani de la începerea celebrei emisiuni „The Oprah Winfrey Show“.

Nimic mai adevărat din moment ce Oprah, prezentatoare, actriţă şi filantroapă , a fost asociată unui mod mai intim de a face jurnalism, mult mai confesional. De altfel, aceasta este recunoscută pentru revoluţionarea genului tabloid talk-show, despre care un studiu efectuat la Universitatea Yale a arătat că a reuşit să „rupă“ barierele secolului XX în cea ce priveşte tabuurile şi a permis persoanelor din comunitatea LGBT (n.r. - lesbiană, gay, bisexual şi transsexual) să apară în pe micile ecrane.

„Oprahfication“ sau terapia în public

Winfrey a reinventat show-ul de televiziune la începutul anilor 1990, concentrându-se pe gândirea pozitivă, interviuri convingătoare şi metode de auto-îmbunătăţire. Deşi criticată pentru declanşarea unei „culturi a mărturiei“, Oprah este adesea lăudată pentru rolul de binefăcător. Acest aspect a fost foarte vizibil în timpul campaniei pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, între 2006 şi 2008, atunci când a atras de partea lui Barack Obama mai bine de un milion de voturi.

Oprah Winfrey şi Barack Obama FOTO AFP

Fiind foarte apreciată şi demonstrând reale calităţi de terapeut, „Wall Street Journal“ a definit stilul său drept „oprahfication“, adică dorinţa oamenilor de a se deschide şi de a povesti despre problemele persoanale în public, ca o formă de terapie. Astfel, influenţa show-ului a determina oamenii să împărtăşească detalii legate de problemele de greutate, despre abuzuri sexuzle sau despre vieţile amoroase. Uneori, Oprah ajungea să plângă alături de invitaţii ei, ceea ce a determinat revista „Time“ să redenumească conceptul de „talk-show“ pe care îl realiza în „talk rapport“.

Însărcinată la 14 ani

Înainte de a deveni cunoscută pentru unul dintre cele mai longevive show-uri de televiziune, „The Oprah Winfrey Show“ a rulat pe micile ecrane între 1986 şi 2011, Winfrey a fost gazda unui show matinal, difuzat pe AM Chicago şi care dura o jumătate de oră. În doar câteva luni de la venirea sa, moderatoarea a reuşit să aducă postul de televiziune de pe ultimul loc în clasamentul rating-urilor chiar pe prima poziţie. Speculând talentul său, criticul de film Roger Ebert a convis-o să semneze un contrat cu compania King World, numele emisiunii devenind cel care a consacrat-o până în prezent. Prima emisie în direct a fost la data de 8 septembrie 1986.

Interviuri cu Michael Jackson sau cu Lance Armstrong

Una dintre cele mai bogate femei din lume, Oprah a fost catalogată, pentru anul 2014, de Forbes, drept cea de-a doua cea mai influentă personalitate din Statele Unite ale Americii, după regizorul Steven Spielberg. După ce în urmă cu un an a ocupat primul loc, revista a motivat „decăderea“ vedetei ca urmare a retragerii din lumina reflectoarelor pentru a se ocupa de postul de televiziune prin cablu OWN(n.r. - Oprah Winfrey Network), pe care îl deţine. Pe de altă parte, Oprah Winfrey continuă să se menţină în fruntea topului celor mai bine plătite celebrităţi din industria de divertisment. Oprah Winfrey a ocupat prima poziţie în acest top graţie veniturilor sale de 165 de milioane de dolari, obţinute în perioada mai 2011 - mai 2012, potrivit clasamentului publicat de Forbes.

Printre cele mai importante interviuri realizate de-a lungul timpului se numără cele cu Michael Jackson, care a fost urmărit, în prime time (n.r. - oră de maximă audienţă), în 1993, de peste 36,5 milioane de persoane, cu Beyoncé sau cu Rihanna. Unul dintre cele mai recente dialoguri a fost cel în compania fostului ciclist Lance Armstrong, în casa acestuia din Texas, acolo unde sportivul şi-a recunoscut greşelile din trecut. „Ai folosit substanţe interzise?“ sau „Crezi că cineva ar fi putut câştiga, în acea perioadă, şapte Tururi ale Franţei fără dopaj?“, au fost întrebările vedetei care l-au determinat pe Armstrong să răspundă afirmativ.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus