Stiri de ultima ora

O furtună solară de proporţii afectează Pământul în weekend

O furtună solară de proporţii afectează Pământul în weekend
Monden
Săptămâna aceasta au avut loc două mari explozii solare, iar în acest weekend Pământul va fi lovit de efectele lor. Furtuna solară ar putea afecta liniile de energie electrică, transmisiunile radio, sistemele de comunicaţii şi sateliţii.

Efectele acestei furtuni solare nu sunt însă de proporţii, spun specialiştii. „Nu ne temem de ea”, spune Tom Berger, directorul Centrului de Predicţii Meteo şi Spaţiale din Boulder, Colorado, conform AP.

Imaginile celor două explozii solare, care au avut loc luni şi miercuri, pot fi văzute în clipul de mai jos, realizat de NASA.

Din cauza acestor explozii, două valuri de materie energizată puternic călătoresc spre Terra, fapt ce a determinat autorităţile să emită o avertizare de furtună geomagnetică.

„Furtunile geomagnetice pot cauza unele probleme la reţelele de energie electrică, însă sunt de obicei foarte controlabile. Am putea constata de asemenea anomalii la sateliţi, iar operatorii de sateliţi de peste tot au fost anunţaţi. Au mai fost observate probleme cu acurateţea GPS-ului, în cazul unor astfel de furtuni”, a declarat Bill Murtagh, de la Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei, din SUA.

Radiaţiile solare nu pot însă trece prin atmosfera Pământului, pentru a afecta oamenii. Un efect pozitiv al lor va fi că pe cer se vor vedea aurore boreale mai spectaculoase ca de obicei, scrie Huffington Post .
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus