Stiri de ultima ora

Mai mulţi actori critică decizia de readucere pe marile ecrane a lui James Dean: cum răspunde regizorul

Mai mulţi actori critică decizia de readucere pe marile ecrane a lui James Dean: cum răspunde regizorul
Monden
Mai mulţi actori, între care Chris Evans şi Elijah Wood, au criticat decizia de readucere pe marile ecrane a lui James Dean după 64 de ani de la moartea sa. De cealaltă parte, regizorul Anton Ernst a susţinut că nicio clipă echipa nu a intenţionat ca asta să fie un truc de marketing.

Regizorii Anton Ernst şi Tati Golykh au anunţat că în drama „Finding Jack“ va fi distribuit într-un rol secundar, cu ajutorul efectelor vizuale, actorul James Dean, decedat în 1955.

Anunţul a stârnit un val de critici. Actorul Chris Evans a caracterizat decizia drept „ruşinoasăż, Wood a scris simplu „nu“ pe contul de Twitter, iar Zelda Williams, fiica lui Robin Williams, care a restricţionat folosirea imaginii lui timp de 25 de ani după moarte, şi-a exprimat dispreţul faţă de această alegere a regizorilor. „Creează un precedent oribil“, a scris ea pe Twitter.

Ernst a vorbit cu The Hollywood Reporter despre criticile primite, care l-au întristat şi contrariat: „Nu înţelegem asta. Nu am intenţionat vreodată ca asta să fie un truc de marketing“.

Pentru rolul Rogan, pe care îl va „juca“ James Dean, regizorul a spus că a fost organizat casting. Echipa a decis să îl aleagă pe Dean, pentru că se potrivea perfect rolului, deoarece Rogan este „un personaj foarte complex“ şi în acest fel era perceput Dean. 

Magic City Films a obţinut drepturile de folosire a imaginii lui Dean de la rudele actorului, reprezentate de CMG Worldwide. Numele lui James Dean şi figuri asemănătoare lui au fost folosite, de-a lungul vremii, în campanii publicitare ale unor companii precum Dolce & Gabbana, Allure Eyewear, H&M şi Jose Cuervo.

Ernst a reiterat că familia lui Dean susţine proiectul. Filmul, adaptare făcută de Mari Sova după romanul lui Gareth Cricker, este o călătorie emoţionantă despre prietenie şi dragoste în circumstanţe disperate. Filmul este programat să fie lansat pe 11 noiembrie 2020.

Destinul tragic al „rebelului fără cauză“ 

James Byron Dean a fost un actor american de teatru şi film, care a marcat tineretul american post-belic, mai ales prin rolul lui Jim Stark din filmul „Rebel fără cauză“ (Rebel Without a Cause).

S-a născut în Marion, Indiana, într-o familie de fermieri, Winton şi Mildred Wilson Dean. La vârsta de nouă ani rămâne orfan de mamă şi este trimis de tatăl său în grija unei mătuşi din Fairimont. În timpul liceului joacă baschet, ia lecţii de vioară şi step, deprinde o mare pasiune pentru teatru şi bricolaj. 

În 1949, după absolvirea liceului, se mută în California, locuind împreună cu tatăl şi mama sa vitregă. Din dorinţa tatalui urmează cursuri juridice, înscriindu-se la Colegiul Santa Monica, dar nu peste mult timp se transferă la U.C.L.A., dornic să studieze actoria. Acest fapt va atrage furia tatălui său, care va refuza să-l mai sprijine financiar.

Dean îşi începe cariera artistică apărând în diverse spoturi publicitare. Din lipsă de bani este nevoit să renunţe la studii si încearcă să obţină de lucru la Hollywood. Urmând sfaturile unor prieteni, Dean se va muta la New York unde va reuşi să joace teatru, obţinând roluri pe Broadway. 

Marea şansă a vieţii sale este admiterea la „Actor`s Studio“, unde are ocazia să studieze cu Lee Strasberg, şi unde îi va avea colegi pe Marlon Brando şi Paul Newman. Va primi roluri episodice în diverse emisiuni şi seriale de televiziune. 

Activitatea sa teatrală este încununată cu succes, primind numeroase premii şi cronici favorabile pentru rolul din piesa „Imoralistul“ de André Gide. Astfel reuşeşte să opţină primele sale roluri în filme la Hollywood. Încă din 1951, anul debutului său în cinematografie, se face remarcat, la început în filme nesemnificative, dar mai apoi va avea un succes răsunător datorat colaborării cu Elia Kazan, primul regizor ce îi ofera un rol principal, cel al lui Cal Trask din „La Est de Eden“ (1954). 

James Dean este distins cu o nominalizare la premiul Oscar prima nominalizare post-mortem din istoria Academiei Americane de Film. Această performanţă va fi urmată rapid de încă două succese răsunătoare; rolurile din „Rebel fără cauză“ de Nicholas Ray si „Uriaşul“, prezentat publicului după moartea actorului.

Moartea sa tragică, la numai 24 de ani, într-un accident de maşină pe şoseaua californiană 466, în apropiere de Paso Robles, îl va transforma în idolul unei întregi generaţii ce se indentifică în imaginea tânărului sensibil, nonconformist şi rebel, reprezentant al conflictului dintre generaţii.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus