Stiri de ultima ora

Cu cât a fost „mutat” Everestul de cutremurul din Nepal

Cu cât a fost „mutat” Everestul de cutremurul din Nepal
Monden
Everestul, cel mai înalt munte din lume, s-a deplasat cu aproximativ trei centimetri către sud-vest în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a devastat Nepalul în aprilie, anunţă autorităţile din China, relatează CNN.

Însă cutremurul de la 25 aprilie, în care au murit peste 8.000 de oameni, nu a afectat înălţimea de 8.848 de metri a muntelui,afirmă Administraţia Naţională chineză de Supraveghere, Cartografiere şi Geoinformaţii într-un raport.

Presa chineză de stat scrie că administraţia a instalat un sistem de monitrizare prin satelit pe vârf, în 2005, pentru a observa mişcarea munţilor.

În cei zece ani care au trecut de atunci, Everestul s-a deplasat către nord-est cu o "viteză" de patru centimetri pe an şi s-a înălţat cu 0,3 centimetri anual, potrivit presei.

Cutremurul din aprilie a "inversat" direcţia de deplasare a muntelui, aducându-l aproximativ unde se afla cu nouă luni mai înainte.

Seismul a declanşat o serie de avalanşe, atât pe munte - care se află la frontiera dintre Nepal şi China -, cât şi în zonă, în care au murit numeroşi alpinişti. Tragedia a determinat numeroase firme de alpinism să-şi anuleze escaladările pentru restul sezonului.

Date noi au relevat că un al doilea cutremur, soldat cu victime, în Nepal, cu magnitudinea de 7,5, care a avut loc pe 12 mai, nu a "mutat" muntele, potrivit presei de stat.

Seismologi estimau, anterior, în baza unor informaţii preliminare, că muntele s-a deplasat cu aproximativ trei metri în urma cutremurului, dar că înălţimea i-a rămas neschimbată.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus