Stiri de ultima ora

Concert Angela Gheorghiu. Unde poți urmări live prestația celebrei soprane |

Concert Angela Gheorghiu. Unde poți urmări live prestația celebrei soprane |
Monden
Aceasta absolvit  Conservatorul din Bucureşti în anul 1990. Primul concert în străinătate l-a susținut la Basel -  Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti.

Debutează în 1992 la Royal Opera House din Londra cu rolul Zerlina, în Don Giovanni, urmată de Mimì din La bohème de Giacomo Puccini, apoi în Adina la Opera de Stat din Viena şi la Opera din Hamburg. În 1993 debutează la Metropolitan Opera în La bohème.

De atunci, soprana Angela Gheorghiu a fost o prezenţă constantă în săli de operă şi de concert din lumea întreagă: Viena, Paris, Milano, Londra, New York, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Madrid, Barcelona, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai, Oman, Frankfurt, Verona şi altele.

Angela Gheorghiu a fost distinsă cu 5 premii Gramophone. A fost, de asemenea, distinsă cu "La Medaille Vermeille de la Ville de Paris" şi "Officier de l’Ordre des Arts et Lettres" şi "Chevalier de l Ordre des Arts et Lettres" din partea Ministerelor Culturii din Franţa şi România, potrivit Wikipedia .

În 2014, Angela Gheorghiu a fost inclusă în "Gramophone Hall of Fame" care celebrează artiştii ale căror contribuţii la înregistrările de muzică clasică s-au dovedit a fi cele mai influente şi de inspiraţie.

În octombrie 2015 a primit European Cultural Award într-o ceremonie la Frauenkirche în Dresda, Germania.

Soprana, pe numele de fată Burlacu, a fost căsătorită cu Andrei Gheorghiu, fiul violonistului şi profesorului Ştefan Gheorghiu. S-a recăsătorit cu tenorul Roberto Alagna, dar cei doi au decis să divorţeze în 2013.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus