Stiri de ultima ora

Cele mai frumoase actriţe franceze

Festivalul de Film de la Cannes este în plină desfăşurare. Toate privirile sunt aţintite asupra Rivierei franceze, care a propulsat o suită de sex simboluri cu totul speciale: cu alt aer, altă atitudine decât ceea ce oferă Hollywoodul, alt tip de frumseţe... Într-un cuvânt, acel „je ne sais quoi”, pe care îl au cele mai frumoase actriţe franceze!

Brigitte Bardot – poate că mulţi comentează despre felul cum a îmbătrânit, dar în ciuda ridurilor adânci pe care le are la 80 de ani, B.B. rămâne unul dintre sex simbolurile mondiale şi iconul francez suprem, ocupând locul întâi în orice top al celor mai frumoase actreiţe franceze. După ce Brigitte a apărut în 1956 în filmul lui Roger Vadim (care pe-atunci îi era soţ), „Şi Dumnezeu... a creat femeia”, toate femeile şi-au dorit să aibă părul şi machiajul ochilor cu eye liner întocmai ca ea. A fost aleasă în 1969 să fie imaginea lui Marianne, figura alegorică a Republicii Franceze, iar Simone de Beauvoir a numit-o „locomotiva istoriei femeilor”. După un mariaj de doar cinci ani cu Roger Vadim, o relaţie cu Jean-Louis Trintignant (căsătorit, pe-atunci) şi o aventură cu Gilbert Bécaud , B.B. s-a măritat pentru a doua oară - cu actorul Jacques Charrier, cu care a avut unicul său copil, un fiu, Nicolas. Şi acest mariaj a fost de scurtă durată, însă (doar 3 ani), iar următoarea căsătorie, cea cu milionarul german Gunter Sachs, n-a depăşit această perioadă de graţie. S-a retras din lumea filmului prematur, în anii ’70, şi deşi în memoriile sale a recunoscut că n-a ştiut să fie o mamă bună pentru Nicolas, a reuşit să-şi găsească partenerul îndelung căutat în persoana lui Bernard d’Ormale (fostul consilier al lui Jean-Marie Le Pen), cu care este căsătorită din 1992.

Catherine Deneuve – La 71 de ani, glaciala Deneuve continuă să fie una dintre cele mai frumoase actriţe franceze. A devenit faimoasă în musicalul din 1964, „Les parapluies de Cherbourg”, ajungând să fie de 13 ori nominalizată la premiul César! Luis Buñuel şi François Truffaut au adorat-o (François i-a fost şi iubit). Şi a avut în comun cu Bardot cel puţin două lucruri definitorii pentru un sex simbol francez: pe Roger Vadim, cu care s-a iubit şi ea, dar şi pe Marianne, figura alegorică a Republicii Franceze, pentru care şi ea a fost aleasă ca imagine. Deneuve are doi copii: actorul Christian Vadim, din relaţia cu Roger Vadim, şi actriţa Chiara Mastroianni, din relaţia cu Marcello Mastroianni. Continuă să joace şi azi, Catherine inaugurând ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes cu pelicula „La tête haute”.

Jeanne Moreau – Regizorul Tony Richardson a părăsit-o pe Vanessa Redgrave pentru ea. Iar Pierre Cardin şi jazzistul Miles Davis au iubit-o cu patimă. Jeanne şi-a început cariera la Comédie-Française, fiind remarcată în filmul din 1962 al lui François Truffaut, „Jules et Jim”, care i-a adus o nominalizare la premiul britanic BAFTA, pentru cea mai bună actriţă străină. Senzualitatea ei aparte şi inconfundabila voce de fumătoare înrăită au contribuit la statutul ei de sex simbol, actriţa nerenunţând nici azi, la 87 de ani, la obiceiul de-a fuma. La fel cum n-a renunţat la a juca (cel mai recent rol este în filmul „Le Talent de mes amis”, lansat chiar pe 6 mai în Franţa!). Să joace... este ceea ce a ştiut să facă cel mai bine, chiar în dauna vieţii personale. „Nu sunt făcută să am copii. Dar îi iubesc pe cei ai altora”, a declarat ea fără remuşcări, dar cu un uşor aer arogant, care l-a adus toată viaţa la disperare pe unicul ei fiu, Jérôme Richard, din căsnicia cu Jean-Louis Richard.

Anouk Aimée – A început să joace la doar 14 ani, ajungând la o carieră remarcabilă, cu peste 70 de pelicule, printre care clasicele „La Dolce Vita” şi filmul lui Fellini „8 ½” din 1963, dar şi „Un homme et une femme”, din 1966, pentru care a fost nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin. Azi în vârstă de 83 de ani, Anouk rămâne în topul celor mai frumoase actriţe franceze, cu o viaţă sentimentală destul de zbuciumată. Să spunem, cel puţin, că rolul de femeie căsătorită nu este cel care i-a reuşit cel mai bine. A fost căsătorită de patru ori: doar un an cu Edouard Zimmermann, vreme de patru ani cu regizorul Nico Papatakis (cu care a avut şi unicul ei copil, o fiică, Manuela), trei ani cu producătorul muzical Pierre Barouh, şi opt ani cu actorul Albert Finney.

Cele mai frumoase actriţe franceze din noile generaţii

Emmanuelle Béart – ea este actriţa franceză care a recurs la o operaţie de mărire a buzelor, la doar 27 de ani, în 1990. Noua ei înfăţişare a ajutat-o să cucerească mai uşor publicul, ce-i drept. Dar dacă s-ar fi oprit atunci... Din păcate, Emmanuelle a ales să-şi transforme frumuseţea sub bisturiu de teama bătrâneţii. Dar ochii ei au acelaşi albastru intens cu care s-a făcut remarcată în filme precum „Un amour interdit” (1984), „Manon des sources” (1986 – pentru care a luat Césarul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol secundar) sau chiar „Mission: Impossible”, din anul următor, cu care a ajuns la Hollywood. A fost căsătorită doi ani cu actorul francez Daniel Auteuil şi trei ani cu actorul Michael Cohen. Şi are doi copii: unul din mariajul cu Auteuil şi unul din relaţia cu producătorul muzical David Moreau.

Juliette Binoche – are un farmec cu totul aparte şi un talent feroce. Jean-Luc Goddard a văzut asta, la fel ca AndréTechiné, care a făcut-o faimoasă în Franţa cu rolul pe care i l-a oferit în 1985 în drama „Rendez-vous”. Ea este o dovadă în plus că nici Hollywoodul nu rezistă în faţa acelui „je ne sais quois” combinat cu o prestaţie actoricească cuceritoare. Aşa se face că Juliette a cucerit publicul internaţional în producţii precum „Chocolat” ori „The English Patient”, care i-a adus un Oscar. Actriţa nu este căsătorită, dar are doi copii: un fiu, Raphael, de 21 de ani, (cu Andre Halle, un scuba diver profesionist), şi o fiică, Hana, de 15 ani, cu actorul Benoît Magimel, alături de care Juliette a jucat în filmul din 1999, „Children of the Century”.

Vanessa Paradis – Mulţi ar vota-o pe ea în fruntea celor mai frumoase actriţe franceze din noile generaţii. Cine poate uita „Joe le taxi” şi acea strungăreaţă irezistibilă? Lenny Kravitz nu le-a putut uita, nici Johnny Depp, care a fost ca şi însurat cu ea vreme de 14 ani. De altfel, cei doi au doi copii: o fiică, Lily-Rose, şi un fiu, John Christopher. Artista de 42 de ani, atât de fragilă şi măsurând doar 1,60 m, este chintesenţa feminităţii în stil pur franţuzesc. Acum, Vanessa se reface după despărţirea de Johnny în braţele muzicianului francez Benjamin Biolay. Şi bine-ar fi să marcheze un nou succes profesional de tipul „Joe le taxi”, căci, de dragul familiei întemeiate cu Depp, Vanessa a lăsat cariera pe planul doi.

Julie Delpy – şi ea se numără printre cele mai frumoase actriţe franceze. Descoperită la 14 ani de către legendarul Jean-Luc Goddard, Julie a devenit o vedetă internaţională graţie trilogiei „Before Sunrise”, „Before Sunset”, „Before Midnight”, în care trăieşte o poveste de iubire cu totul specială împreună cu Ethan Hawke. În vârstă de 45 de ani, Julie este un exemplu de frumseţe fină, discretă, cu un aer diafan care, surprinzător, s-a adaptat în Los Angeles, ajungând să-şi împartă timpul între Hollywood şi Paris. Are un fiu de şase ani cu Marc Streitenfeld, compozitor german de muzică de film.

Audrey Tautou – întreaga lume s-a îndrăgostit de Amélie Poulain, rolul care a propulsat-o în 2001 pe scena cinematografiei mondiale. Criticii spun că următoarea ei mişcare n-a fost tocmai inspirată – rolul din „Codul lui Da Vinci”, o alegere care s-ar putea numi „precipitat-hollywoodiană”. A înţeles şi ea asta şi a revenit pe tărâm francez, fermecând cu pelicule precum „Coco avant Chanel”. Şi unde altundeva să-şi pună mai bine în evidenţă frumseţea ei tipic franţuzească, cu care maşinăria Hollywoodului nu prea ştie ce să facă? „La sfârşitul zilei, rămân o actriţă franceză”, spune simplu Audrey (38).

Eva Green – ea este Bond Girl din „Casino Royale”, Ava din „Sin City” sau exploziva Artemisia din „300: Rise of an Empire”. Şi, da, una dintre cele mai frumoase actriţe franceze! Cine poate trece peste tulburătoarea privire a vedeteide 34 de ani, care parcă-ţi sapă direct în suflet?! Nu ştiai că-i franţuzoaică? Ei bine, Eva s-a născut la Paris, ca fiică a lui Marlénen Jobert, de profesie actriţă, şi a lui Walter Green, dentist. Are o soră geamănă, despre care spune că e foarte diferită de ea, şi a debutat în filmul lui Bernardo Bertolucci, „The Dreamers”, din 2003, care a scandalizat cu scenele sale de nuditate. Ştie că Hollywoodul o consideră ideală pentru rolurile de femme fatale, ceea ce nu o face neapărat fericită... Dar poate că, în viaţa reală, va cuceri un actor faimos cu această imagine!
OkMagazine.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus