Stiri de ultima ora

Călătoria fără întoarcere către Marte a atras 200.000 de voluntari, însă cercetătorii spun că cei aleşi nu vor ajunge niciodată să vadă Planeta Roşie

Călătoria fără întoarcere către Marte a atras 200.000 de voluntari, însă cercetătorii spun că cei aleşi nu vor ajunge niciodată să vadă Planeta Roşie
Monden
Astronauţii curajoşi care se vor îmbarca într-o călătorie fără întoarcere către Marte, aşa cum prevede compania olandeză Mars One, vor muri începând din a 68-a zi a expediţiei pe planeta roşie, potrivit unui studiu ştiinţific publicat recent, informează AFP.

Cinci cercetători în domeniul aeronautic din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) au ajuns la concluzia că exploratorii spaţiali vor muri pe Marte, după ce au analizat datele ştiinţifice disponibile referitor la acest proiect, care ar trebui să fie şi baza pentru un reality show.

Moartea primului explorator marţian "va fi provocată de asfixiere, după aproximativ 68 de zile de la startul misiunii", au scris cercetătorii în raportul de 365 de pagini care analizează, folosind grafice şi formule matematice, resursele de oxigen, hrană şi tehnologie disponibile pentru această misiune.

Plantele care ar trebui să îi hrănească pe exploratori vor produce prea puţin oxigen, iar tehnologia necesară susţinerii unei atmosfere echilibrate nu a fost încă dezvoltată, potrivit experţilor americani.

În plus, coloniştii vor depinde din ce în ce mai mult de transporturi cu piese de schimb în cadrul unei misiuni care va costa, în cel mai optimist caz, aproximativ 4,5 miliarde de dolari, o sumă care nu va înceta să crească pe măsură ce alte echipaje umane vor fi trimise pe Marte, au calculat cercetătorii.

Mars One este un proiect lansat de olandezul Bas Lansdorp, care este cofondator şi preşedinte al companiei ce are ca scop trimiterea, în 2024, a unui echipaj de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără posibilitatea de a reveni pe Terra, după o călătorie care va dura şapte luni.

Lansdorp a respins concluziile raportului, argumentând că se bazează pe informaţii incomplete, potrivit unui articol publicat în revista Popular Science.

Totuşi, olandezul recunoaşte că piesele de schimb sunt o problemă serioasă. "Au dreptate (cercetătorii americani, n.r.), cea mai mare provocare pentru Mars One este menţinerea echipamentelor în stare de funcţionare", a spus Lansdorp.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus